Ateismul în lume!

Secera si ciocanul

“Vreau să cunosc gândurile lui Dumnezeu, restul sunt detalii.”

Albert Einstein

ATEISMUL IN LUME

Planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, spune zicala romaneasca! La fel ca săptămâna trecută planurile făcute pentru astazi ne-au fost date peste cap, dar tot intr-un sens bun.

Anul trecut a fost dat un raport international privind religiozitatea si ateismul in lume, numit Global Index of Religion and Atheism (“Indexul Global al Religiei si Ateismului”). Cunoscusem doar câteva detalii din el, ici si colo, dar până săptămâna trecută nu am reusit sa obtinem o copie a lui. Il comentăm astăzi iar aici il puteti citi in intregime: http://redcresearch.ie/wp-content/uploads/2012/08/RED-C-press-release-Religion-and-Atheism-25-7-12.pdf

Raportul e fascinant si deschide spre un orizont care ar trebui sa fie cunoscut de fiecare persoana preocupata de evolutia credintei si a valorilor religioase.

Ateismul nu este ceva nou. A existat inca in vechime. Psalmul 13:1, de fapt, spune: “Zis-a cel nebun în inima sa: “Nu este Dumnezeu!” Ce e diferit astazi, insa, este ca cei care neaga existenta lui Dumnezeu nu o mai fac doar in inima lor ci și in public, in mass media, de la catedrele universitatilor, ori in carti.

 Ateii dispretuiesc pe cei care cred, îi persecuta, ridica necredinta si ateismul la un rang superior credintei, si il transorma intr-o caracteristica a apogeului intelectual si al sofisticatiei. Iar daca rezultatele raportului ateismului pe 2012 sunt corecte – ceea ce intr-o mare masura sunt – inseamna ca suntem martori la o ascendență a necredinței la nivel global. Raportul e important si pentru că dă detalii referitoare la religiozitate si ateism in diferite țări, diverse zone geografice ale lumii, pe categorii de vârsta, venit, religie, si nivel de educatie.

Metodologia Sondajului de Opinie

Sondajul a fost facut de un grup de agentii de sondaje de opinie din diferite tari ale lumii, cu numele global de Win-Gallup International. A cuprins 57 de țări, printre care si Romania si Republica Moldova. In total, aceste 57 de tari, printre ele si China, alcatuiesc 73% din populatia globului. 39 din aceste țări au facut obiectivul unui sondaj similar si in 2005, ceea ce permite comparatii utile si interesante si denota o oarecare evolutie, ori involutie, a simtamintelor de credinta ori necredinta la persoanele interogate. In total au fost intervievate 51.927 de persoane.

In Romania au fost chestionate 1.050 de persoane in interviuri directe, iar in Moldova 1.086. Interviurile au fost luate in toate cele 57 de tari pe parcursul mai multor saptamâni intre noiembrie 2011 si ianuarie 2012. Rezultatele sondajului au fost publicate la mijlocul anului 2012 când am scris despre unele dintre ele intr-o editie AFR de marti. [Nota AFR: asta e un motiv in plus sa va abonati si la editia de marti AFR]

Toti respondenti au raspuns aceleasi intrebari: “Indiferent daca mergeti la un loc de inchinare, ati spune despre dtra ca sunteti o persoana religioasa, nereligioasa, ori un ateu?” (“Irrespective of whether you attend a place of worship or not, would you say you are a religious person, not a religious person or a convinced atheist”? Chestionarul, insa, nu defineste termenii religios, nereligios, ori ateu. E clar insa, ca termenul “religious si nereligios” denota credinta in Dumnezeu, pe când “ateu” denota necredinta intr-o Fiinta Suprema.

Rezultatele Globale

La nivel global 59% dintre respondenti se declara religiosi, 23% nereligiosi, si 13% atei convinsi. Cei care se declara nereligiosi, insa, nu sunt persoane care nu cred in existenta lui Dumnezeu, ci persoane care nu se autodefinesc ca fiind religioase. In privinta nivelului de trai, oamenii saraci sunt cu 17% mai religiosi decât persoanele in categorii de venituri ridicate. In alte cuvinte, exista o corelatie inversa intre nivelul de trai si credinta. Cu cât o persoana e mai bogata material, cu atit nivelul de religiozitate e mai scazut.

Care sunt tarile cu cei mai multi atei din lume? Primele 10 sunt: China (unde 47% din populatie se declara atee), urmata de Japonia (31%); Republica Ceha (30%); Franta (29%); Corea de Sud (15%); Germania (15%); Olanda (14%); Austria (10%); Islanda (10%); Australia (10%); si Irlanda (10%).

Care sunt tarile cele mai religioase din lume? Primele 10 sunt: Gana (unde 96% din populatia tarii se declara religioasa); Nigeria (93%); Armenia (92%); Fiji (92%); Macedonia (90%); Romania (89%); Iraq (88%); Kenia (88%); Peru (85%); si Brazilia (85%).

 In contrast, in China doar 14% din populatia tarii se declara religioasa. Dupa cum e de asteptat, țările cele mai religioase au si procentul cel mai mic de atei. In Gana si Iraq, de exemplu 0% din populatia țării se declara atee; 1% in Nigeria, Fiji, Macedonia, Romania si Brazilia; 2% in Armenia si Kenia; si 3% in Peru. Dupa cum se vede, Romania e pe locul 6 intre cele 57 de tari examinate privind religiozitatea. 

Discrepante 2005 si 2012

In sapte ani procentul de persoane care se cred religioase a scazut cu 9% iar al ateilor a crescut cu 3%. Discrepanta cea mai mare s-a inregistrat in Irlanda unde intre 2005 si 2012 procentul persoanelor religioase a scazut cu 22% si in Vietnam cu 23%.

Alarmant e deasemenea declinul religiozitatii in aceasta perioada in tarile europene si America de Nord, cu 21% in Elvetia si Franta, 19% in Africa de Sud, 17% in Islanda, 13% in Statele Unite, 12% in Canada, si 10% in Austria.

Dar Republica Moldova?

Nivelul religiozitatii Republicii Moldova e de 83%, mai mic ca in Romania cu 6%. 5% din populatia Moldovei se declara atee, cu 4% mai mult ca in Romania. Spre deosebire de Romania, insa, nivelul de religiozitate in Moldova a crescut intre 2005 si 2012 de la 78% la 83%, dar si  procentul ateilor a crescut de la 2% la 5%. 

Dar Vecinii Nostri?

Vecinii Romaniei inclusi in sondaj stau mai rau ca noi privind cele spirituale. Nivelul religiozitatii in Polonia e de 81% iar al ateismului de 5%. Nivelul religiozitatii in Serbia e de 77% iar al ateismului de 3%. Nivelul religiozitatii in Bulgaria e de 59% iar al ateismului de 2%. Nivelul religiozitatii in Ucraina e de 71% iar al ateismului de 3%. Nivelul religiozitatii in Rusia e de 55% iar al ateismului de 6%. Ungaria nu a fost inclusa in sondaj. In Serbia nivelul religiozitatii e in crestere, in scadere in Polonia, Bulgaria si Rusia, si stabil in Ucraina. Ateismul e in crestere in Rusia, Polonia, si in scadere in Ucraina, Bulgaria si Serbia.

Surprize

Sondajul denota si niste surprize, adica rezultate la care ne ne-am fi asteptat. 5% din populatia Arabiei Saudite se declara atee, nivelul cei mai elevat din lumea musulmana. In Afghanistan, rezultatele sondajului indica ca nu exista atei. Procentul de atei in Vietnam e deasemenea de 0%, cu totul de neinteles avind in vedere ca in China comunista nivelul ateismului e cel mai ridicat din lume, la 47%. O alta surpriza e Republica Ceha, unde doar 20% din populatia tarii se declara religioasa, in scadere in comparatie cu 2005. Nivelul religiozitatii a scazut drastic si in SUA de la 73% in 2005 la 60% in 2012, iar nivelul ateismului a crescut de la 1% in 2005 la 5% in 2012. Japonia e probabil printre cele mai nereligioase tari din lume, 16% din japonezi declarinduse religiosi, 31% nereligiosi, si 31% atei.

Rezultatele pe regiuni

Rezultatele pe regiuni sunt si ele interesante. In America de Nord 59% dintre cetateni se declara religiosi, 23% nereligiosi, si 13% atei. In America Latina, procentajul e de 84%, 13% si 6%. In Europa Occidentala procentul persoanelor religioase este de 51%, al celor nereligioase de 32%, iar al ateilor de 14%. In Europa de Est procentul persoanelor religioase este de 68%, al celor nereligioase de 21%, si al ateilor de 5%. Nivelul de religiozitate cel mai ridicat e in Africa (97%) si doar 2% atei. Surprinzator, nivelul religiozitatii in Lumea Araba e de doar 77%, iar al ateilor de 2%.

Rezultatele pe categorii de varsta

Religiozitatea si ateismul fluctueaza cu varsta. La nivel global, 60% dintre persoanele sub 30 de ani se declara religioase, 22% nereligioase, si 12% atee. Procentul de atei creste la 14% la persoanele intre 30 si 65 de ani, si scade la 8% la persoanele peste 65 de ani.

Rezultatele la nivel de educatie

Dupa cum e de asteptat, persoanele cu studii universitate sunt mai putin religioase (52%) decit persoanele fare educatie sau doar cu clase primare (68%). O corelatie inversa exista intre nivelul de educatie si ateism. 19% dintre persoanele cu studii universitare se declara atee, in contrast cu  doar 7% la persoanele fara educatie ori cu educatie limitata.

Alianța Familiilor din România

Str. Cetatea Ciceiului nr. 23, sector 6, Bucuresti
Tel. 0745.783.125 Fax 0318.153.082
www.alianta-familiilor.ro

office@alianta-familiilor.ro

Advertisement

One thought on “Ateismul în lume!

  1. Pingback: Raport despre Ateism | ARMONIA MAGAZINE - USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.