Atac bestial

Atac terorist in Boston .   Luni, 15 aprilie, în Statele Unite ale Americii s-a produs un atac terorist în care au murit 3 persoane (printre care un copil de 8 ani) şi au fost rănite 176 de persoane; mulți sunt în stare gravă, cu membre amputate în urma rănilor. Faptul că atacul a  pricinuit pierderi mari de vieţi omeneşti, mutilări, o baie de sânge şi a stârnit panică și groază, că au fost folosite mijloace primitive de detonate a bombelor, a dus la concluzia că a fost un act diabolic, terorist.
.   Iată că după doisprezece ani, timp în care americanilor li s-a părut că au scăpat de actele majore, barbare de terorism, groaza s-a instalat din nou în rândul americanilor. Caracterul artizanal al bombelor care au explodat, poate avea diferită apartenență.
.   Două bombe artizanale au fost detonate la interval scurt una faţă de cealaltă (5-6 secunde la o distanţă de aproximativ 100 de metri una de alta), în oraşul Boston, aproape de linia de sosire a alergătorilor participanți la maratonul din Boston, cel mai mare maraton din lume. Ulterior, alte două dispozitive explozive au fost descoperite de poliţie şi dezamorsate. Un foc a izbucnit și la librăria JFK din oraș. Unii participanți au crezut, în primele secunde, că sunt salve de tun, trase pentru omagierea Patrioților, comemorați în acea zi, ca imediat să-și dea seama de exploziile bombelor și grozăviile atentatului respectiv.
.   O mulțime de anchetatori şi investigatori sunt angrenaţi în aflarea vinovaţilor. Până la ora la care scriu aceste rânduri, s-a descoperit secretul de fabricaţie al bombei: o oală metalică de fiert sub presiune, aşezată la marginea carosabilului, umplută cu praf de puşcă, cuie şi bile de metal și totul învelit într-o pungă neagră de plastic. Explozia recipientului a fost provocată de la distanţă.
.   Impresionant cum o lume civilizată poate fi terorizată de niște persoane  sau organizații demente, primitive. Câtă ură și dorință de distrugere sau de răzbunare din cine știe ce motive, asupra unor oameni nevinovați, care își dăduseră consumaseră toată energia în această cursă de alergare pașnică, pentru  dobândirea sănătății, a curajului, purificării organismului și obținerii unor medalii; cum o lume civilizată, harnică și muncitoare poate fi terorizată de demenţa şi fanatismul unor minţi tulburi şi dezaxate.
.   Ca și la atentatele din 11 septembrie 2001, când mă aflam tot aici în America, în vizită, am putut vedea la televizor și citi în ziare cum opinia publică americană a reacţionat cu calm, disciplinat, cu un puternic sentiment altruist, în ajutorul răniților.
.   Autorităţile încă nu au informaţii clare, încă nu se ştie dacă a fost un atac aparţinând unei grupări teroriste internaționale sau unei grupări de pe plan intern sau a fost acțiunea unui singur individ. O sursă provenind din cadrul Biroului Federal de Investigaţii a declarat că a fost identificat un individ suspect, pe baza imaginilor înregistrate de sisteme video de supraveghere.
.   Autoritățile lucrează continuu la reconstruirea celor două bombe pentru a determina originea lor și paralel cu aceasta, la găsirea vinovaților.
.   Preşedintele țării a declarat că vor fi făcute investigaţii aprofundate, iar cei care au organizat atentatul vor plăti.

Vavila Popovici – SUA
17 aprilie orele 18

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.