Prețul adevărului

Logaritmi1981. Anul I de facultate. A fost un singur student care a scris log ( a * b ) = log( a) + log (b). Unul singur. Paul Hancuţa. Toţi ceilalţi, viitor şef de promoţie, viitor adjunct de şef de promoţie (eu), viitori primi clasaţi, cu dublă repartiţie, în producţie, şi în cercetare după doi ani, viitori ingineri, viitori intelectuali, matematicieni de elită, au scris aşa cum era bine: log ( a + b ) = log ( a ) + log ( b ). Aşa cum a predat şi a susţinut, mare şi tare, fără drept de replică, profesorul Bucnea. Toţi au luat nota 10. Mai puţin Paul Hancuţa. El a luat nota 4. Cu chiu, cu vai, la re-re, a trecut. Va fi spus şi el, în cele din urmă cum era bine? Ca tot anul? Poate.

Domnul Bucnea era profesor de chimie. Preda un curs de un semestru anului I, Automatică. A început să scrie formula care l-a consacrat. Clasa l-a oprit. Domnule profesor, este o greşeală. Formula este greşită. Nu este nicio greşeală, a replicat Bucnea. Bine, dar în matematică logaritm din produsul a doi factori este egal cu suma logaritmilor factorilor. Poate în matematică, a ricanat Bucnea. În chimie, logaritmul unei sume este egal cu suma logaritmilor termenilor. Nu a admis nicio contestaţie.

La lucrarea de control care a dat şi notele fiecărui student, cei care au scris aşa cum a dictat profesorul, au luat nota 10. Am scris şi eu. Ce importanţă avea adevărul ştiinţific, când aveam interesul să obţin nota maxima, notă care dicta repartiţia?

.

20 martie 2013

Jianu Liviu-Florian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.