„Păzeșteți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții.”

Pictura de Leonid AfremovDr. Ligia Miclea

.

Inima poate fi modificată structural și funcțional de obezitate și de alimentație ?

Unul din factorii majori de risc care modifică structura inimii este obezitatea. Modificarea produsă de ea este creșterea anormală (hipertrofia) a cămăruței superioare din partea stângă a inimii, numită atrium. Această modificare de structură duce și la o schimbare în funcționarea inimii, care se poate manifesta prin apariția fibrilației atriale, care ar putea determina apariția accidentului vascular cerebral și, posibil, a decesului.

Cercetătorii din Germania au efectuat un studiu pe un lot de 1212 persoane de ambele sexe, cu o vârstă cuprinsă între 25-74 de ani, pe o perioadă cu durata de 10 ani. Ei au constatat că, obezitatea și hipertensiunea arterială provoacă modificarea structurii și a funcționării inimii, care duce la hipertrofia atriului stâng. La terminarea studiului, persoanele obeze au prezentat o incidență de 31,6 % a hipertrofiei atriale stângi, în comparație cu valoarea de 10% înregistrată la începutul studiului de toți participanții din lotul experimental. Autorii acestei cercetări au concluzionat că, pentru prevenirea schimbărilor structurale și funcționale ale inimii, mai ales în rândul tinerilor, este necesară evaluarea și intervenția rapidă.

Alimentația este un alt factor de risc important care, pe lângă implicația pe care o are în producerea obezității, poate provoca și în lipsa acesteia îmbolnăvirea iminii, prin aportul de acizi grași „trans”, care se găsesc în margarină și în toate produsele alimentare ce o conțin. Acești acizi grași care îmbolnăvesc vasele coronare ce hrănesc inima, apar ca rezultat al hidrogenării grăsimilor polinesaturate, proces tehnologic prin care grăsimile lichide sunt transformate în grăsimi solide.

Specialiștii în sănătate publică de la Universitatea Harvard din SUA, au efectuat un studiu din care reiese că, acizii grași „trans” sunt un factor important în apariția bolii coronariene. Femeile participante în studiu, care au avut consumul cel mai mare de acizi grași „trans”, au avut un risc de 3 ori mai mare de a face boală coronariană, decât cele cu consumul cel mai mic. Aceste cercetări modifică recomandările existente ale nutriționiștilor cu privire la alimentele care conțin acești acizi grași „trans”.

Această constatare relatată de studiul amintit mai sus, ne atrage atenția din nou, asupra obligației de a citi informațiile de pe eticheta fiecărui produs pe care îl cumpărăm, în care se menționează prezența sau absența acizilor grași trans și a alor substanțe care ne produc îmbolnăviri, pe care astfel le putem preveni.

Lista factorilor de risc care pot modifica structura și funcționarea normală a inimii este surprinzător de lungă. Inima, această pompă miraculoasă, creată să lucreze fără încetare de la nașterea noastră până la sfârșitul vieții este amintită de nenumărate ori pe paginile Scripturii, care îi comferă o importanță și o considerație specială.

În Proverbe 4:23, suntem atenționați să avem o grijă deosebită pentru ea: „Păzeșteți inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieții.

În această lună în care lumea pune în centrul atenției inima, ca fiind cea care adăpostește dragostea, valoarea prețioasă care transcede dincolo de bariera vremelnică a vieții biologice, suntem îndemnate ca s-o încredințăm Celui ce-a creat-o, care îi oferă siguranța deplină : „Fiule/fiică, dă-mi inima ta și să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele.” (Proverbe 23:26)

Vă dorim și vă  îndeamnă să faceți tot ce depinde de voi ca să aveți o inimă sănătoasă, plină de dragoste, nu numai pentru cei dragi, ci și pentru toți cei ce vă înconjoară, inclusiv pentru dușmanii voștri.

Portland, 1 Februarie 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.