Peste 100.000 de manifestanti în Franta contra casatoriilor între homosexuali

 Autor: Marina Constantinoiu

 Peste 100.000 de persoane au manifestat sâmbata în mai multe orase ale Frantei contra proiectului de lege al Guvernului socialist care deschide calea catre casatorii între homosexuali, dar si posibilitatea pentru cuplurile de homosexuali de a adopta copii, potrivit AFP.
Cu tricouri roz, baloane si slogane care aparau “familia traditionala”, cei care se opun casatoriilor gay au manifestat pentru prima data masiv în Franta, urmând ca duminica sa aiba loc noi proteste, la chemarea Institutului Civitas, apropiat Bisericii Catolice.

Sâmbata, Papa Benedict al XVI-lea a facut un apel la Biserica Franceza sa îsi faca auzita vocea “cu hotarâre” în aceasta chestiune.

La Paris, 70.000 de oameni, potrivit estimarilor Prefecturii (200.000 potrivit organizatorilor) au defilat în cadrul “Manif pour tous”. Mai multe personalitati din cadrul opozitiei de dreapta au luat parte la manifestatia din Paris si din provincie.

Dar “Manif pour tous” s-a confruntat si cu contramanifestatii care s-au soldat pe alocuri cu episoade tensionate. La Toulouse, de exemplu, câteva mii de manifestanti s-au vazut fata în fata cu mai multe sute de contramanifestanti, pe care fortele de ordine au încercat sa-i îndeparteze cu ajutorul gazelor lacrimogene.

La Marsilia, circa 6.000 de persoane, potrivit Prefecturii, si 8.000, potrivit organizatorilor, si-au încrucisat drumurile cu contramanifestantii care fluierau si strigau:”Exist cu doi tati”.

La Lyon, unde 22.000 de persoane, potrivit Prefecturii, 27.000, potrivit organizatorilor, au defilat, politia retinând în prealabil 40 de tineri din rândul contramanifestantilor veniti sa denunte caracterul homofob al adunarii.

Alte manifestatii au fost semnalate la Nantes sau Rennes. Mai multi alesi locali si personalitati ale opozitiei de dreapta au participat la manifestatiile de la Paris si din provincie.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Ifop si dat publicitatii joia trecuta, 61% dintre francezi sunt favorabili acceptarii casatoriilor între persoanele de acelasi sex, dar numai 48% sustin si posibilitatea ca un cuplu de homosexuali sa adopte copii.

Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut de Adunarea Nationala la 29 ianuarie. Înainte de a intra în aplicare, el va trebui sa fie votat de Senat.

 

Articol preluat din Jurnal.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.