Desculti …la Hickory!

  

  .

  “Desculți” – “O Sărbătoare în cinstea Domnului”

.

Hickory, North Carolina, USA

.

Statisticile ne arată că un numar de  3,771 persoane de origine română (1113 născute în România) locuiesc în NC.

Hickory se află la aproximativ 180 de mile de capitala statului – Raleigh. Situat la aproape 60 de mile de Hickory, Charlotte este orasul cel mai mare si mai cunoscut din NC, un important centru bancar al Statelor Unite.

Locuiesc în Hickory de 11 luni. Am întâlnit aici o climă plăcută, cu ierni blânde si un relief variat, mult verde, natura te răsfață cu peisaje mirifice, în care se impun muntii Apalași și plaja de la oceanul Atlantic.

Cu plăcere am descoperit o mică comunitate de români parte a Bisericii Baptiste Românesti – “HICKORY ROMANIAN BAPTIST CHURCH” . Am remarcat un spirit de familie, dragoste față de semeni, ospitalitate și deschidere. Ce m-a surprins plăcut cel mai mult a fost media de vârstă a membrilor, în jur de patruzeci de ani.

Auzisem de această sărbătoare “Desculti” si,  aflându-mă aici,  mi-am propus să merg să văd direct, să comunic cu semenii mei “face to face”

Un grup de oameni “creator” de comunitate au dat nastere acestei sărbători numită Desculti ce a fost declarata “O sarbatoare în cinstea Domnului”, aceasta se întâmpla cu opt ani în urmă. De atunci în fiecare an toamna trei zile: vineri, sâmbata si duminica are loc această  sărbătoare, cu participanti veniți de pretutindeni .

Am întâlnit o atmosfera care te scoate din rutină, firescul înlocuiește automatisme. Un mod de cântare care inspiră la mesaje scurte,  de esență și impact. Oameni veseli si comunicativi.

Din parcarea ce s-a dovedit neîncăpătoare am simtit atmosfera de ospitalitate. Pe Pastorul Bisericii Baptiste Românesti din Hickory, Nelu Urs, l-am întâlnit în fața intrării bisericii. Discutia a fost deschisă, oferindu-mi detalii despre această sărbătoare. Am simtit o adevărată pasiune si plăcere în a povesti despre biserica din Hickory. Am remarcat dragostea față de “frati” si fatață de semeni în general. O voce remarcabila m-a făcut să tresar, privesc si îl recunosc pe Cristian Necula, îl stiam mult mai tânăr! Am avut  șansa să-l reîntâlnesc, să stăm la aceiasi masă, o  agapă în toată regula, si să vorbim. Avea CD-uri cu ultimele sale melodii, concerte, am si eu acum ultimul CD al sau! Am în vedere sa îi iau un interviu în scurt timp. Multe lucruri frumoase! Ma grabesc sa public acest articol cu promisiunea ca am sa revin cu un nou articol sa scriu tot ce m-a impresionat la aceasta sarbatoare.

Comunicarea impresionanta cu Pastorul Daniel Hodut un adevarat om de la care poti afla multe lucruri minunate! Mi-a promis ca îmi va acorda un interviu, îl voi realiza curând cu multa dragoste.

Prezenta baptistilor români în Hickory este remarcata începând cu anul 1980. Aceasta biserica a fost înfiintata în iunie 1988, la Mountain View Baptist Church, cu sprijinul lui Marion Powell, pastorul de la acea vreme.

Datele statistice ne arata ca aproximativ 52% din cei peste patruzeci de mii de locuitori din Hickory sunt protestanti, cu precadere membri ai Southern Baptist Churches.

Multumesc tuturor pentru ospitalitate, generozitate si comunicare.

Am sa i-au legatura cu toti cei pe care i-am cunoscut, cu fiecare în parte astfel sa pastram vie comunicarea noastra.

Gheorghe Serbanescu

Hickory, NC, USA

10/06/2012

Advertisement

3 thoughts on “Desculti …la Hickory!

  1. Pingback: Desculti …la Hickory! « Desculti Romanian Homecoming

  2. Doru Radu

    Va multumim pt ca ati iesit si dvs dintr-o rutina care ne cuprinde si pe noi care asistam de multe ori la slujbele duhovnicesti asteptind sa se intimple intodeauna acelasi lucru. Multumim si pt curajul de-a va fi exprimat “experienta desculti”. E importanta venind de la cineva neobisnuit cu sarbatorile descultilor. Doamne-ajuta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.