Hickory, N.C. – un oraș binecuvântat

              by George Danciu

 Cântau, mărind şi lăudând pe Domnul prin aceste cuvinte:    „Căci este bun, căci îndurarea Lui pentru Israel ţine în veac!”

                                                                               EZRA, 3.11

ORAȘUL HICKORY-NC  este  situat într-o zonă pitorească  “Mountain View”  din  statul Carolina de Nord, așezat pe o suprafață de 72,7 km ²  de dealuri atrăgătoare,  cu  păduri de foioase  și pin,  cu  întinse pășuni brăzdate de terenuri agricole – așezământ împodobit cu oaza de apă   “Lake Hickory”, creat în 1927 de oamenii  destoinici ai comunității prospere prin  ridicarea unui  baraj  peste râul Catawba și însumează 169  de km de linie de coastă, fiind o excelentă sursă de apă potabilă și  de turism.

Hickory-N.C.  face parte din Catawba County  și are o populație estimată la 40.010 de locuitori.

Istoria orașului consemnează că în anul 1850,  sub un uriaș copac  hickory, Henry Robinson a construit o tavernă din busteni. Astfel, The city of “Hickory Tavern” a luat ființă în 1863, dar  ulterior , în 1873, și-a  schimbat numele    în  “Hickory“.

În 1859, primul tren a operat în orașul Hickory, iar în 1868,  dr. Jeremiah Ingold, pastor de origine  germană al bisericii “The German Reformed Grace Charge”,  a înființat prima școală, Free Academy.

În 1888, Hickory  a fost printre primele orașe  care a beneficiat de instalație electrică de iluminat, iar din 1904  de un sistem de canalizare complet.

În 1891,  “Lenoir-Rhyne University” a fost fondată de către patru pastori luterani,  cu 12 studenți  în debutul vieții universitare.

În 1911 s-a construit “Hickory White”, cunoscut anterior ca “Hickory Manufacturing Company” –  unul dintre cei mai vechi producători  de mobilă  din Statele Unite –, iar în timpul celui de-al doilea război mondial aici s-a fabricat  cutii de muniție  pentru armata SUA, în loc de mobilier.În primii ani ai sec.XXI,  s-a estimat că 60% din mobilierul națiunii americane se produce într-o  zonă cu raza de 200 de mile  de Hickory, iar  40% din cablu de fibră optică,  din lume,  se produce în zona Hickory.

Prestigiosul premiu  “All-America City”–  care este dat anual doar pentru  zece orașe din Statele Unite ale Americii și reprezintă capacitatea unei comunități de a lucra împreună și a rezolva problemele critice locale –, a fost atribuit orașului Hickory-NC de trei ori,   în  1967, în 1987 și în 2007. Iar cititorii “Digest” au numit Metro Zona  Hickory  cel mai bun al zecelea loc din Statele Unite de a trăi și a intemeia o familie. Hickory-NC, este  principalul oraș din  “MSA Hickory- Lenoir- Morganton”,  iar  “Forbes Magazine”  a numit Zona Metropolitana   “Hickory, Lenoir, Morganton”   ca cea mai buna a treia Zonă Metropolitană din  Statele Unite ale Americii.

Deloc întâmplător,  orasul  HICKORY este situat în “Centura Bibliei” (“The Bible Belt”) și beneficiază de peste  500  de biserici de diferite culte și denominațiuni creștine –  lăcașe de cult ridicate  ca un răspuns normal și firesc la setea  spirituală a omului de-a căuta cu stăruință răspunsuri pentru  umplerea golului din inimă, cu o stare duhovnicească care să-i aducă pacea în suflet  și astfel să se pregătească cât mai bine nu doar pentru viața aceasta, trecătoare,  cât mai ales  pentru (moarte) viața veșnică.

În urmă cu peste 30 de ani, comunitatea românească a început să se răspândească aici atrași fiind  de frumusețea locurilor și de stabilitatea locurile de muncă, foarte bune, apreciind orașul Hickory ca un loc potrivit de a-și întemeia o familie. Majoritatea lor au sosit aici de tineri, înainte de 89′. Și astăzi, tot tinerii sunt ponderea comunității române, iar mulți dintre ei,  oameni harnici și destoinici,  au ajuns să aibă joburi importante și stabile,  dintre care nu puțini sunt întreprinzători și dețin firme private.

*

BISERICA BAPTISTĂ ROMÂNĂ DIN HICKORY, N.C.

  O necesitate vitală

Comunitatea românească cresând mereu, nucleul de frați baptiști s-au lăsat cercetați și îndrumați de Duhul lui Dumnezeu. Astfel,  într-o zi de iunie 1988 de  Father’s Day, Dumnezeu i-a îndrumat și ajutat să oficieze la Hickory primul lor serviciu de închinare   în limba română, adunare care s-a  ținut în biserica americană   “Mountain View Baptist Church” (pastor  Marion Powell).

Dar abia în 1998  frații români au cumpărat 5 acri de pământ în zona orașului numită “Mountain View”  și curând s-au apucat de construirea unei Case de rugăciune. Dintre frații care au simțit povara  acestei mărețe lucrări dedicate deopotrivă Domnului și românilor îi amintim acum pe Nelu Costea,  John Mich și Nuțu Andraș, frati cu o inima plină de dragoste pentru  slujirea Domnului și celor aflați în nevoi.

La data de 6 Iunie 1999, Biserica baptistă română din Hickory-N.C. (http://romanianbaptist.com/)  se strânge la închinare în noua construcție confortabila din Mountain View –  o bună oportunitate de a se închina și a dedica Casa de Rugăciune  în mâna mântuitoare a Domnului Isus Cristos (pastor Livius Percy).

Din 7 Ianuarie 2007 pastorul Nelu URS  conduce  închinarea comunității creștine baptiste  din Hickory. Și suntem foarte   mulțumitori Domnului pentru  lucrarea sa plină de  devotament și de credință în slujirea Mânuitorului Isus și a bisericii Sale, de păstorire a comunității creștine cu lepădare de sine.

Aici –  multi români, moldoveni, ucranieni, rusi, americani… au găsit   alinare si mângâiere, ajutor si mântuire.  Copiii românilor crescuți în America au primit binecuvântarea și botezul în limba noastră dulce românească, acceptând pe Domnul Isus ca Domn și Mântuitor al vieții lor.

Oameni de pretutindeni, care nu au știut ce înseamă nevoia de pocăință sau nici nu au  auzit măcar de Dumnezeu, aici au ajuns să ia decizia de a-L urma pe Domnul Isus în apa botezului – Glorie Domnului Dumnezeu!

Advertisement

One thought on “Hickory, N.C. – un oraș binecuvântat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.