Maksymilian Cieslak din Polonia castiga editia 2010 a Premiului Henkel pentru Arta

Artistul basarabean Pavel Braila s-a aflat printre cei cinci mari finalisti de la Viena.
Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) a acordat pentru a noua oara  Premiul Henkel pentru Arta, in valoare de 7.000 Euro. Anul acesta, premiul a fost acordat artistului polonez Maksymilian Cieslak. Premiul pentru Tineri Artisti din Austria a mers catre Susanna Flock, in timp ce artista croata Nina Kurtela a primit Premiul pentru Tineri Artisti din Europa Centrala si de Est. Fiecare din aceste premii valoreaza 2.000 euro. Premiile au fost anuntate in cadrul galei care a avut loc pe 25 noiembrie, in auditoriul Muzeului de Arta Moderna al Fundatiei Ludwig Vienna – MUMOK.
 “Prin aceasta competitie, Henkel doreste sa contribuie la procesul de integrare europeana si la cunoasterea culturala a regiunii Europei Centrale si de Est. Ne bucuram si suntem foarte mandri de reputatia pe care a castigat-o acest premiu. Acum 9 ani am inceput cu aproape 180 de inscrieri. Intre timp, am ajuns sa avem anul acesta peste 1.000 de participanti”, a spus G?nter Thumser, Presedintele Henkel CEE.

Anul acesta s-au inscris in competitie 1.060 de lucrari de arta, o cifra record pentru Premiu. Un juriu expert international format din muzeologi, specialisti in arta, custozi renumiti si proprietari de galerii, l-a desemnat pe Maksymilian Cieslak, artistul polonez nascut in Tomaszow Lubelski, drept castigatorul Henkel Art Award 2010.

 „Cu Maksymilian Cie?lak, o intreaga generatie de artisti tineri a castigat premiul anul acesta. Astept cu nerabdare ca Maskymilian Cieslak sa-si expuna lucrarile intr-o expozitie individuala la MUMOK, anul viitor”, spune presedintele juriului Karola Kraus, Director MUMOK in Viena, explicand motivele pentru care l-a ales pe tanarul artist polonez.

Lucrarile cinematografice ale lui Maskymilian Cieslak sunt caracterizate de o mare intensitate narativa si originalitate. Cieslak lucreaza cu instrumente oferite de filmele mute, de estetica filmelor de amatori de pe Youtube, precum si cu elementele unor filmari descoperite de el. Astfel reuseste sa abordeze filmul ca mediu de comunicare intr-o maniera total neortodoxa si uneori amuzanta. Artistul foloseste istoria filmului, momente legendare din istoria media precum zborul in spatiu al lui Yuri Gagarin sau un concert al trupei Doors, ca material pentru un limbaj cinematografic neconventional. Unele dintre lucrarile lui, precum Doctor Faustus sau Cloud Nine, pot fi interpretate drept satire agresive la adresa artei.

Anul acesta,  printre cei cinci finalisti de la Viena ai Premiului Henkel pentru Arta, selectati dintre cele 1060 de inscrieri, s-a numarat Pavel Braila, artist din Republica Moldova, cunoscut pe plan international. Dan Perjovschi, care a expus alaturi de Pavel Braila in 2010, in proiectul Fetish Factory, la Electroputere Craiova, il caracterizeaza pe Pavel Braila drept „un artist care face arta euro-atlantica cu parfum de parjoale moldovenesti. El a sarit din Chisinau direct in Paris si Berlin, oprindu-se oleaca la Dokumenta de la Kassel”.

De asemenea, Liviana Dan isi aduce aminte de reactia starnita de Pavel Braila in 2002, ca invitat la Documenta. ”Pavel Braila provoaca un interes international puternic si responsabil. Puternic asemenea alegoriilor propuse pentru istoria modernitatii din fostele tari ale estului. Responsabil, de fapt subversiv responsabil, asemenea noii prospetimi extravagante si a fascinatiei pentru un nou tip de lux, cum estul nu mai intalnise. In Pavel Braila estul isi recunoaste calitatea“.
Artista croata Nina Kurtela a castigat Premiul pentru Tineri Artisti din Europa de Est si Centrala, acordat tinerilor artisti din Europa Centrala si de Est care fac parte din Programul de rezidenta al  KulturKontakt Austria, partenerul de durata al companiei Henkel. Dupa finalizarea studiilor la Academia de Arte din Zagreb, Nina Kurtela a inceput sa se ocupe intens de dans contemporan. Limbajul dansului a fost integrat in proiectele sale de film, oferindu-le un ritm si o usurinta specifica. Premiul pentru Tineri Artisti din Europa Centrala si de Est, din partea Henkel, impreuna cu bursa care ofera o perioada de lucru de 3 luni in Viena, ii permit tinerei artiste sa isi faca lucrarile cunoscute in Austria si sa cunoasca scena artistica locala.

In cadrul ceremoniei de gala de la Viena s-a acordat pentru a cincea oara si Premiul pentru Tineri Artisti din Austria. Premiul de anul acesta a revenit Sussanei Flock. Artista din Styr a convins juriul cu exemple grafice clare si prin modul in care a abordat spatiul, manipulandu-l artistic si modificandu-l prin cele mai simple metode. Faptul ca a creat un numar atat de mare de lucrari, desi este inca studenta, a fost unul din multele motive pentru care a primit Premiul pentru Tineri Artisti din Austria.

Lucrarile nominalizatilor, precum si cele ale castigatorilor, au fost expuse in perioada 26-28 noiembrie 2010, la MUMOK in Viena.

Pentru mai multe detalii despre gala si fotografii, va rugam sa accesati:

• Pagina oficiala www.premiulhenkelpentruarta.ro
• Pagina de Facebook  www.facebook.com/HenkelArtAward.

Sau sa contactati:

• Roxana Poede, GMP PR, roxana.poede@gmp.ro

Henkel opereaza la nivel global cu o multitudine de marci grupate in trei divizii: Detergenti & Produse pentru ingrijirea locuintei, Produse Cosmetice/de Toaleta si Adezivi Tehnologii. Fondata in 1876, compania Henkel detine pozitii fruntase la nivel global atat pe pietele adresate consumatorului final, cat si pe cele industriale, cu marci binecunoscute precum Persil, Schwarzkopf si Loctite. Henkel are cca 50,000 de angajati la nivel global si a raportat in anul fiscal 2009 vanzari de 13,573 milioane euro si un profit operational ajustat de 1,364 milioane euro. Actiunile preferentiale Henkel sunt listate la Bursa Germana DAX iar compania apare in clasamentul Fortune Global 500.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.