PREMIUL DE EXCELENTA PENTRU UN WEBMASTER DE NOTORIETATE: VALERIU LUCIAN HETCO REVISTA NEWAGERO LA ANIVERSARUL UNUI DECENIU DE LA APARITIE

by CEZARINA ADAMESCU, AGERO
9 februarie 2010

În virtutea faptului ca suntem români si dorim sa ne pretuim valorile si personalitatile de exceptie devenite emblematice pentru cultura noastra, forurile culturale galatene au hotarât sa acorde Domnului Lucian Hetco – Premiul de Excelenta pentru activitatea de promovare a culturii si artei românesti peste hotare, cu atât mai mult cu cât, se apropie Jubileul de zece ani de la aparitia revistei „AGERO”.
Din multitudinea aparitiilor revuistice, fie pe suport clasic, fie în sfera on-line, ce s-au afirmat cu adevarat si au rezistat nesigurantei tranzitiei, prin valoare, competenta, profesionalism si, mai ales, tinând piept tentatiilor de a se banaliza, urmând spiritul gregar al momentului si al trendului, din ce în ce mai agresiv, dar nu si valoros, al epocii actuale, în special în anii de dupa 2000, revista AGERO s-a distins înca de la început, prin calitatea ei, prin înalta profesionalitate si iscusinta de conducator a directorului si redactorului sef, Domnul Lucian Hetco.
Aparitie permanenta de-a lungul acestor ani, AGERO, Revista de Cultura, Opinie si Informatie, serveste interesele informationale si culturale ale românilor. AGERO – un simbol al educatiei si culturii latine, al bunului gust si al tolerantei este o Tribuna libera de lupta împotriva prabusirii valorilor nationale si internationale.
Revista AGERO, din Stuttgart, editata de eseistul, poetul, publicistul si promotorul cultural Lucian Hetco, care este si redactor responsabil, om de cultura complet si intelectual de marca, se constituie de ani buni, într-o publicatie de cultura si informatie pe web, adresata tuturor persoanelor vorbitoare de limba româna si este o tribuna libera, asa cum am afirmat, în slujba onestitatii, democratiei si integritatii morale a românilor din Germania si din alte parti ale lumii.
O munca prodigioasa, coplesitoare, jertfelnica, încununata cu succes, care se reflecta în tirajul absolut impresionant de 10-12 mii de accesari pe zi – un adevarat record! AGERO – este o enciclopedie la purtator!
Înfiintata în urma cu aproape zece ani, în cadrul Asociatiei Germano-Române din Stuttgart, cu acelasi nume, revista AGERO si-a propus înca de la început în platforma-program, sa informeze cititorii în mod competent si realist asupra fenomenului cultural si social românesc. Socotita ca o publicatie reprezentativa de referinta, de gradul 5 pe Google, în ceea ce priveste interesul cititorilor, cu circa 600 de corespondenti români si straini din cele cinci continente, cu 8000 pâna la 12.000 de accesari zilnice, cu un Forum pentru comentarii care au creat diferite curente de opinii – revista AGERO si-a câstigat un binemeritat loc pe podiumul celor mai prestigioase publicatii din lume. Glasul românilor, prin aceasta tribuna culturala se face zilnic auzit, în cele mai îndepartate colturi ale planetei. Astfel, ea a devenit un adevarat fenomen cultural de masa, pusa în slujba românismului si a principiilor democratice autentice, a onestitatii si integritatii morale a românilor din Germania si de pretutindeni. Fara a fi elitista cu tot dinadinsul, ea se adreseaza oamenilor de cultura si arta, ofera raspunsuri si conduce la adevarate valori spirituale, menite sa devina perene.
Firul luminos care a strabatut-o si o strabate permanent este dragostea de neam si cultura, descoperirea de noi valori si în acelasi timp, pastrarea traditiilor si obiceiurilor specific românesti bazate pe creatia înaintasilor, toate acestea conectate la marile valori ale civilizatiei omenirii. Având ca principiu selectia riguroasa a informatiei, departe de agresivitatea vulgului si a kitsch-ului, revista AGERO are o structurare excelenta, pe domenii, un design placut si atractiv. Gasim aici articole de istorie, etnografie, publicistica, proza, cultura, critica si istorie literara, analize si comentarii, opinii privind actualitatea germana, actualitatea româneasca, dar si oferind posibilitatea de deconectare prin rubrica de caricatura, umor si epigrame. Principalul reper, însa, îl constituie cultura, adânc implementata în contingent, în realitatile si specificul românesc, de care tine totdeauna seama, prin rubricile permanente: Cultura, Istorie, Publicistica, Analize si comentarii, ori prin sectiunea: Actualitatea germana, care contrapuncteaza, scotând si mai mult în evidenta, specificul românesc. Neaservita vreunui partid ori coalitii politice, bazându-se doar pe adevar, revista AGERO a refuzat polemicile si atacul la persoana, exhibitionismul, trivialitatea si violenta de limbaj si, în mod principial, nu au fost admise loviturile sub centura. Cultura competitiei însa, pentru revista AGERO este stimulatoare si nu falimentara. Revista a semnalat continuu unele aspecte ale civilizatii actuale si în mod special, grava criza de comunicare interumana, socotind ca o datorie de onoare sa focalizeze intelectuali români si straini de pretutindeni, pentru a-i pune în legatura si a le stimula creatiile, într-o permanenta emulatie spirituala. Atingând domeniile cheie ale vietii materiale si spirituale, revista AGERO nu contesta valorile anterioare, ci le cultiva si le cinsteste. Marturie stau paginile de istorie româneasca si contemporana, semnate de condeie de prestigiu. Înca de la început, revista s-a adresat în primul rând cetatenilor originari din România care traiesc în zona Stuttgart si indirect în spatiul landului federal german Baden-Wurttemberg, simpatizanti si membri ai Societatii Agero-Stuttgart, înfiintata în anul 2000 precum si tuturor cetatenilor germani originari din România, dar treptat si-a largit sfera de cuprindere.
Revista AGERO este o revista a performantelor si cei 10 ani de activitate permanenta, au dovedit-o pe deplin. Ea contribuie la consolidarea unitatii spirituale si culturale, a românilor de pretutindeni. Printre performante, amintim: Daca în 2004 erau semnalate 1 milion de accesari, în 2006 numarul accesarilor s-a dublat. Din aprilie 2004, redactorul sef al acestei publicatii, Lucian Hetco a devenit presedinte al Asociatiei pentru doi ani, iar din 2004-2006, Presedintele Ligii Asociatiilor Românesti din Germania (LARG).
O revista care, atinge domeniile cheie ale vietii materiale si spirituale: Istorie, Proza, Jurnalistica, Economie, Cultura, Limbi straine, Analize si comentarii, Actualitatea germana, Comunicate, rubrici de Poezie si rubrici permanente de comemorare a unor personalitati: IN MEMORIAM: Cezar Ivanescu, Zoe-Dumitrescu-Busulenga, Artur Silvestri, Grigore Vieru.
Liederul acestui focar de cultura româneasca, Domnul Lucian Hetco, intelectual de marca, bun organizator de manifestari culturale, este, de asemenea, initiatorul si înfaptuitorul numeroaselor întâlniri si comuniuni spirituale cu românii din aceasta parte a globului, tinând totodata o strânsa legatura cu revistele culturale de pe mapamond. El este si un poet remarcabil care cultiva în cartile sale poezia vocatiei pentru eternitate, de la identificare la autocunoastere si autodefinire. Omul si Poetul sunt doua chipuri distincte ale Aceluiasi. Fie ca are preocupari publiciste în domeniul istoriei si etnografiei, filozofiei, economiei, culturii, artei, actualitatilor germane, Lucian Hetco se dovedeste a fi egal cu sine, cât se poate de echilibrat si de riguros, si nu face rabat de la calitate.
Domnul Lucian Hetco este un om al performantelor. El si-a depasit conditia de cetatean strain, demonstrând ca, muncind asiduu, corect si cu devotiune, poti ajunge la podium, pe treptele cele mai de sus ale competitiei. Fiindca viata în astfel de conditii este cu adevarat o competitie acerba, si numai cel care a trait aceste realitati poate pricepe cu adevarat, cât de dificil este sa te afirmi într-un loc unde nu te cunoaste nimeni si nu esti atât de bine venit, asa cum te-ai fi asteptat. Lucian Hetco ne ofera în chip uluitor, un Model, o pilda a unei existente românesti rezonabile si demne, departe de casa.
Zestrea nativa de drum i-a dat forta formidabila de a rezista si de a duce lucrurile la bun sfârsit. Lupta pentru refacerea imaginii României prin intermediul revistei AGERO, revista de cultura în limba româna, prima de acest gen din Germania, a devenit un comandament suprem si o datorie de onoare, pentru ca Lucian Hetco n-a uitat, asa cum marturiseste, – ca „sunt al Vostru, dintotdeauna”. Ori: „Sunt radacina în pamântul strainilor”.
Emotionant document de credinta.
Faptul ca domnul redactor sef Lucian Hetco a reusit sa focalizeze în jurul Domniei sale, atâtia intelectuali români si straini, este cea mai buna dovada ca este un bun promotor al valorilor culturale si traditionale românesti, reusind performante greu de atins. Lucru cât se poate de important si pretios pentru noi, cei de acasa, pentru românii din Germania si cei de pretutindeni, care nu pot ramâne indiferenti la aceste initiative. Domnia sa se face astfel, ambasadorul culturii românesti peste hotare. ?i nu este doar o parere personala ci, unanima.
Numai cine nu vrea, nu recunoaste acest merit al Domniei sale.
Creator, formator de opinie dar si slujitor al artei – Domnul Lucian Hetco îsi exprima Crezul literar si artistic în aceasta forma de larga circulatie, oferind colaboratorilor si beneficiarilor cititori, idei originale, manunchiuri de stiri si fapte de viata, opinii si deziderate, dând totodata posibilitatea atâtor autori de prestigiu sa-si manifeste talentul, reflectia proprie, prin diferitele modalitati de expresie literar-artistica existente în domeniile revistei.
O structurare excelenta care alcatuieste întregul perfect, cu miile de nuante specifice dovedind totodata, un înalt profesionalism.
?i, înca un amanunt, marturisit de Domnul Lucian Hetco într-un interviu: „Politica noastra redactionala: calitate, gratuitate, spirit de corectitudine, lipsa atacului la persoana, evitarea oricarei forme de scandal.”
?i noi credem cu tarie ca Valeriu Lucian Hetco, focalizând un nucleu de români autentici, a devenit un stimul si o forta dinamizatoare pentru binele confratilor sai aflati la un moment dat în impas.
Observatiile pertinente oferite în editorialele sale si în articolele de fond, de catre Lucian Hetco, sunt rodul unor cercetari si documentatii serioase si responsabile. Ca intelectual, ca om de stiinta si cultura, el simte nevoia acerba sa ia atitudine în fata acestor realitati.
„Românimea de peste tot” – ca un glas comun, unanim, plin de forta, îsi striga drepturile. ?i Lucian Hetco se face pentru aceasta „coplesitoare românime” – tribun si, cu glas de stentor, rosteste adevaruri care uneori deranjeaza. El si-a asumat acest rol aproape profetic pentru ca propria constiinta îl obliga.
Lucian Hetco scrie si analize si comentarii privind Actualitatea germana, care nu poate sa-l lase indiferent, în nici un caz. Astfel el este moderatorul între cele doua culturi, facându-le cunoscute una-alteia, cât si pe amândoua, în lume.
Deosebit de interesanta este recenta sa carte de eseuri: „Criza si morala”, în care autorul subliniaza: „Actuala criza este una a lipsei de încredere, este esecul total al societatii postmoderne, golita de continutul moralei.” Facând ca un veritabil analist astfel de radiografieri ale societatii contemporane, autorul scoate în evidenta simptomele grave ale crizei actuale.
Ar fi foarte dificil sa patrundem în totalitate în profunzimea ideilor acestui prodigios analist, pentru ca toate frazele din eseuri, articole, studii sunt remarcabile.
Lucian Hetco si-a faurit de-a lungul anilor o oaza de libertate si de românitate în acelasi timp, în care spiritul haladuieste neîncorsetat de reguli si pravile, fara constrângeri de nici un fel.
Prin tribuna numita AGERO, webmasterul ei, distinsul scriitor si publicist Lucian Hetco ne transmite gândurile si sentimentele, nu numai ale domniei sale, dar ale miilor de oameni care o citesc, o cultiva, o respecta, o apreciaza. ?i nu în zadar, dimpotriva. Principii ferme, de bun simt, bazate pe o temelie cât se poate de trainica: Adevarul, Credinta, întelegerea reciproca si respectul pentru om.
Un portret admirabil al domnului Lucian Hetco realizeaza scriitorul Corneliu Leu în cea mai recenta carte a acestuia „Criza si morala” în prefata intitulata:”Lucian Hetco – intelectual român, adept al intelectualitatii europene”.

„Sa vedem cum ni se descrie autorul principal al cartii de fata, spune scriitorul Corliul Leu:

-Crescut într-un mediu intelectual românesc autentic, de formatie militant nationala si religioasa, adica având continuitatea tocmai a acelei formari spirituale pe care comunismul a încercat sa o decapiteze ca sa-si impuna o manipulabila intelectualitate pseudomarxista sau, în egala masura, o pseudo-intelectualitate marxista.
-Contaminat si cu cât trebuie ca sa stie în ce consta, de educatia publica a epocii, cu toate relele si mai putin relele ei, inclusiv stagiul militar al demagogiei pentru „apararea cuceririlor poporului”.
-Angajat în sistemul economiei socialiste, aflat în direct contact cu problemele de atunci ale economiei reale, ale repartitiei ei nedrepte, ale aspectelor ei de pricepere a unora si de neeficienta a altora, ale minciunilor triumfaliste cu care era împodobita, ale consolidarii unei clase profitoare si ale demagogiei patriotarde pusa în locul eficientei bazate pe morala si competenta.
-Nu a fost nici macar unul dintre cei care si-au cautat libertatea dinainte, ci si-a ales de bunavoie sa traiasca în Germania dupa 1990.
-Lucreaza acolo constant, într-un domeniu tehnic de conceptie, facând cariera de specialitate în aceeasi firma la care s-a angajat de la început, ceea ce demonstreaza ca nu e afectat prea tare de complexul emigrantului ci stie sa-si însuseasca atributele pozitive necesare existentei în acel mediu social avansat.
-Dar, în acelasi timp, nu-si uita nici identitatea culturala ajungând sa reprezinte prin propriul sau eu splendidul principiu modern al inter-culturalitatii europene.
-Are si un aport substantial la afirmarea acestuia, aport care este, în egala masura, o contributie de cetatean german respectuos, cu toate principiile democratiei occidentale, ca si de etnic român dedicat spiritualitatii limbii sale.
-?i face aceasta nu ca un Rastignac visând sa cucereasca, indiferent cum, gloria marilor metropole, ci dedicându-si timpul liber, voluntar si fara vreun interes financiar, politicilor culturale pe care le promoveaza.”
În acesti zece ani rodnici, de activitate sustinuta, cu aparitii bisaptamânale, revista AGERO n-a ramas indiferenta la „suferintele culturii” românesti si la tendintele si directiile acesteia în ultimii ani, constientizând ca globalizarea nu înseamna pierderea identitatii culturale, a traditiilor si datinilor, a valorilor limbii, ci sporirea lor cu noi modalitati de expresie. Având un colectiv redactional international, serios si cu un înalt grad de profesionalism, cu opere remarcabile, si activitate publicistica meritorie, condusi exemplar de redactorul sef si webmasterul revistei, care le-a imprimat o disciplina ferma si anumite atribute obligatorii, printre care: experienta, pricepere, intuitie, perspicacitate, munca, perseverenta, acestia si-au însusit deviza coordonatorului revistei: „Munca, munca si iar munca”.
O suma de personalitati marcante, cu voci distincte în cultura nationala si-au pus semnaturile în paginile revistei, în eseuri, comentarii, analize, studii, referate, interviuri de exceptie si creatii originale, pagini care au fost imediat reperate, citite si comentate.
Au scris aici, condeie redutabile din tara si din întreaga lume, s-au promovat si afirmat noi talente, s-au lansat initiative valoroase, s-a creat un spatiu pentru cinstirea si omagierea marilor personalitati, promotori ai culturii si spiritualitatii românesti. Din partea redactorului sef, ca si a redactorilor si colaboratorilor a existat o munca onesta, o daruire jertfelnica, o corectitudine exemplara, o deontologie profesionala careia nu i se poate reprosa nimic, un axis moral care n-a putut fi înclinat si nici n-a facut rabat de la constiinta. Toate acestea demonstreaza cu prisosinta faptul, ca literatura diasporica româneasca – poate exprima adevarurile perene ale culturii românesti, atunci când se afla în sufletul celor care au ramas români – indiferent de locul în care îsi duc la un moment dat existenta.
AGERO a devenit, incontestabil – o tribuna culturala de prestigiu care astazi îsi croieste drumul sau, propria sa personalitate, care o defineste pe deplin si care-i ofera posibilitatile de deschidere si sustinere, pe treptele afirmarii depline.
Ceea ce ne îndreptateste sa credem într-o idealitate cât se poate de fireasca, în legatura cu acest fenomen cultural-artistic numit, atât de inspirat, AGERO, iar de o vreme încoace, NEWAGERO.
În consecinta, Grupul Oamenilor de Cultura din Galati, Atelierele Poetei Angela Baciu, GalART PENTRU TINERI, si Cenaclul Artelor ION CHIRIC îi acorda Domnului LUCIAN HETCO – PREMIUL DE EXCELENTA PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE PUBLICISTICA, POETICA, ESEISTICA ?I DE PROMOVARE A CULTURII ROMÂNE?TI ?I A VALORILOR SPIRITUALE ÎN LUME.
Se cuvine în aceste momente, sa-si primeasca acest premiu de excelenta, simbolic e adevarat, dar un semn si pecete a pretuirii noastre, a tuturor celor care au deschis, fie si o data, paginile revistei si s-au regasit în diferite ipostaze umane la care, poate, nu s-ar fi gândit nici o clipa, înainte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.