Perpetua și Felicitas au fost martirizate la Cartagina în anul 203

HRISTOS A INVIAT!

Cu prilejul Sfintelor Paste, Alianta Familiilor din Romania ureaza tuturor romanilor de pretutindeni un Paste Fericit! Va salutam pe toti cu traditionalul dar si adevaratul Hristos a Inviat!

Perpetua și Felicitas, surorile noastre martire

Astazi si in zilele urmatoare ne spunem unii altora Hristos a Înviat! Vom medita la mila lui Dumnezeu arătată față de noi prin Învierea Mântuitorului și vom mulțumi Divinității pentru viața veșnică care îi așteaptă pe cei care cred în Înviere și în El.

Este, însă, și o oportunitate la fel de bună să ne gândim la înainte mergătorii noștri care au murit pentru credință și apoi au înviat într-o clipeală. Ar trebui sa fim coplesiti dându-ne seama de prețul mare pe care înaintașii noștri l-au plătit, cu viețile lor, pentru ca Adevărul să ajungă la noi. Ei sunt un exemplu minunat de sacrificiu personal pentru credința sădită în inimile lor, dar și un exemplu al loialității de oțel cu care și-au păstrat convingerile chiar și atunci când sabia soldaților romani ori animalele sălbatice se aruncau asupra lor.

Un astfel de exemplu sunt Perpetua și Felicitas, două surori ale noastre în credință, ucise de sabia romană în Secolul III. Numărul martirilor nu este cunoscut exact, dar a fost cel puțin cu miile dacă nu chiar cu zecile de mii. Ceea ce este neobișnuit privind-o pe Perpetua, însă, este că ea a fost unul dintre puținii martiri care ne-au lăsat în urmă un jurnal scris al suferinței ei, al dragostei ei față de Hristos, al presiunii din partea familiei și a autorităților romane să se lepede de credință, dar și al tenacității ei în credință până în momentul când sabia soldaților romani au decapitat-o. Moartea ei a fost rapidă. Într-o clipeală a fost dincolo, înviată și împreună cu Cel pe care l-a iubit, Cel care a Înviat înaintea ei și care a murit pentru ea: Hristos.

Viata si martirajul lui Perpetua si Felicitas

Perpetua avea 22 de ani când a fost martirizată. Era fiica unei familii nobile. Era căsătorită și avea un copilaș pe care îl alăpta. Avea o slujitoare cu numele de Felicitas care și ea s-a convertit la creștinism. Felicitas era însărcinată când și ea fost decapitată.  Perpetua și Felicitas sunt surioarele noastre în credință. L-au iubit pe Hristos mai mult ca orice pe lume. Jurnalul lui Perpetua, care a supraviețuit până astăzi, descrie visurile Perpetuei, vedeniile ei, presiunile enorme puse asupra ei din partea tatălui, a mamei, a rudeniilor, a magistraților romani și a soldaților romani să se lepede de credință.

Jurnalul redă detalii despre Perpetua și Felicitas în închisoare, despre copilașul Perpetuei pe care ea îl alăpta în închisoare, vizitele părinților și ale soldaților pentru a o determina să se lepede de Adevăr. O mulțime de creștini au fost întemnițați împreună cu ea, iar apoi duși în piață pentru a li se cere lepădarea de Hristos în public. Mulți s-au lepădat, dar Perpetua, Felicitas, diaconii adunării și alți câțiva creștini nu s-au lepădat.

Executarea creștinilor a fost adăugată la manuscrisul Perpetuei de martorii oculari: “from the prison they are led forth with joy into the amphitheatre. Especially Perpetua and Felicitas. All refuse to put on profane garments. They are scourged. They are thrown to the wild beasts. Saturus twice is unhurt. Perpetua and Felicitas are thrown down. They are called back to the Savarinus Gate. Saturus is wounded by a leopard, exhorts the soldier. They kiss one another, and are slain with the sword” / “Din închisoare sunt duși cu bucurie la arenă. În special Perpetua și Felicitas. Toți refuză să se îmbrace în haine necurate. Sunt bătuți. Sunt aruncați la animalele sălbatice. De două ori Saturus scapă. Perpetua și Felicitas sunt trântite la pământ. Sunt chemate înapoi la Poarta Savarinus. Saturus e rănit de un leopard și strigă către soldat. Se sărută unii pe alții și sunt uciși cu sabia“.

Să medităm deci în aceste zile nu doar la Învierea Mântuitorului, ci și la martirii care au murit pentru credință, mergând la moarte cu zâmbetul pe buze. Să învățăm de la surorile noastre Perpetua și Felicitas și de la fratele nostru Saturus să nu ne lepădăm de credință. Astăzi nu ne taie nimeni capul dacă îl mărturisim pe Hristos. Ceea ce ar trebui să ne dea nouă și mai multă convingere și pasiune să luptăm “pentru credința noastră de obște dată sfinților odată pentru totdeauna”.

Fragmente din jurnalul Perpetuei pot fi citite aici:  http://womenofchristianity.com/the-passion-of-the-holy…/

Hristos a Înviat!

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: “Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. … Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului“. Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

JOIN US ON FACEBOOK / URMARITI-NE SI PE FACEBOOK!

Publicam comentariile noastre de joi si pe Facebook. Va rugam sa ne urmariti si sa deveniti prietenii nostri pe Facebook: https://ro-ro.facebook.com/Alianta.Familiilor/

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile si valorile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.