Cimitirele incompetenței. Iohannis se teme de vaccin

by SORIN ROȘCA STĂNESCU

O imagine face cât o mie de cuvinte. Prin urmare, vă provoc la un exercițiu. Fără a încerca să fiu macabru. Imaginați-vă un spațiu uriaș, în care sunt așezate 1.600 de coșciuge. Totalul morților Covid din România. Sau imaginați-vă un cimitir cu 1.600 de cruci. Iar la nivel global, încercați să vizualizați 600.000 de coșciuge sau un mega-cimitir cu 600.000 de cruci. Sunt morții Covid. Iar mulți dintre aceștia sunt victimele directe și indirecte ale incompetenței autorităților.

Să admitem ceea ce susțin zi de zi o serie întreagă de scenariști. De amatori ai teoriei conspirației. Sau de negaționiști. Să admitem că numai o parte dintre aceste victime sunt Covid. Și că acestora li s-au adăugat în mod artificial decedați din alte cauze. Chiar și așa, cifrele care ne vor rămâne sunt înspăimântătoare. Autoritățile – iar de aici mai departe mă voi referi exclusiv la autoritățile române – sunt tentate să atribuie cele mai multe dintre consecințele nefaste ale pandemiei inconștientului colectiv. Susținând în mod explicit sau implicit, manifest sau insinuant, teza conform căreia o bună parte din populație este inconștientă, nu realizează pericolele, nu se protejeză și nu îi protejează și pe alții. Într-o oarecare măsură, mult mai mică însă decât cea enunțată oficial, chiar așa stau lucrurile. Atâta doar că logica trebuie dusă mai departe. Oare de ce se întâmplă asta? Oare de ce asistăm în aceste zile la buluceala la care asistăm pe pârtiile de schi și în târgurile de Crăciun, care nu au fost suprimate? Oare de ce e îmbulzeală în mijloacele de transport de suprafață și în metrou? Oare de ce oamenii nu se protejează în mall-uri sau în supermarketuri? Oare de ce unii refuză cu obstinație să poarte mască? Oare de ce încing adevărate chiolhanuri în sărbătorile de iarnă, iar unii se mai și filmează și se postează pe internet în mod ostentativ? Mândrindu-se chiar că au fost amendați pentru nesupunere civică? Sunt cetățenii principalii vinovați?

Să începem cu sfârșitul. Nu chiar cu sfârșitul. Ci cu evenimentele la zi. De zeci de ori am fost anunțați, începând de la cel mai înalt nivel, președintele României, că urmează să sosească un prim lot de vaccinuri. Un lot simbolic. Zece mii de vaccinuri. De care vor beneficia cadrele medicale din prima linie. Klaus Iohannis, bietul de el, nu a fost lăsat, vezi Doamne, să se vaccineze. Pentru a se acorda întâietate medicilor și asistentelor. Și ce să vezi? Vaccinurile au sosit. Zece mii de doze. Dar nu pe calea aerului, cum s-a anunțat. Ci într-o dubă hodorogită. Care s-a mai și stricat pe drum. Dar bine că au sosit. Și s-a putut organiza ceremonia de tăiere a panglicii. În prezența mai marilor neamului. S-a întâmplat ieri. Ieri, 27 decembrie. Mașinăria perfect unsă de către strategii vaccinării conduși de colonelul doctor Valeriu Gheorghiță s-a pus imediat în mișcare. Dar nu au fost vaccinate zece mii de persoane. Ci doar opt mii. Cum-necum, două mii de vaccinuri au ajuns la Institutul Cantacuzino și nu se mai știe ce se întâmplă cu ele. Nimeni nu ne-a oferit vreun detaliu. În jurul acestui incident s-a creat o tăcere de mormânt. Nici măcar o perdea de fum. Celebrul avocat Gheorghe Piperea, care a mai avut dreptate și în alte ocazii, susține că din Polonia până în România vaccinurile s-au alterat. Neputând fi păstrate în condiții corespunzătoare. Nimeni nu l-a contrazis. Dacă este așa, atunci cei care s-au vaccinat s-au vaccinat degeaba. Dacă nu este așa, atunci tăcerea autorităților este criminală. Pentru că însăși tăcerea generează neîncredere și suspiciuni.

Astăzi, 28 decembrie, trebuia să sosească din Statele Unite la Otopeni un transport cu nu mai puțin de 144 de mii de vaccinuri. Nu a mai sosit. Responsabilitatea este atribuită scurt pe doi producătorului. Dar mai multe explicații populația din România nu a primit. Și în fiecare zi ar trebui să vină cam aceeași cantitate. Până când zece milioane de români, cum afirmă aceleași autorități, vor fi vaccinate.
Corifeii acestei operații au în frunte un colonel de armată. Valeriu Gheorghiță. Medic. Să zicem că nu e nimic rău în faptul că Armata, în care populația mai are multă încredere, este cea care dirijează campania de vaccinare. Dar, până una alta, această campanie are o componentă infinit mai mare de logistică decât componenta medicală. Și atunci de ce ea nu este condusă de un specialist militar în logistică? Ci de un medic militar?

Ceea ce ne comunică Guvernul nu iese la socoteală. În primul rând, nu iese la socoteală cantitatea de vaccinuri. Pentru vaccinarea întregii populații, minus copiii până la 16 ani, sunt necesare peste 13 milioane de vaccinuri. Dar noi nu am comandat decât zece milioane. Oare de ce? Mizăm pe faptul că unii vor refuza? Nu este prea cinstit. Pe de altă parte, faceți singuri socoteala. În prima zi au venit zece mii de doze. Două mii au rămas neutilizate. Nu se știe din ce motiv. Apoi, săptămânal, vor sosi câte 150.000 de doze, după cum am fost anunțați. Asta înseamnă că autoritțile trebuie să aibă capacitatea să efectueaze săptămânal 150.000 de vaccinuri, în condițiile în care în prima zi au fost incapabile să administreze 10.000. Pe unde își vor scoate cămașa? Dar grozăvia de abia de aici începe.

Asemenea necunoscute sunt extrem de multe. Mult prea multe. Iar reprezentanții Guvernului nu răspund la întrebări firești, de bun simț, care se aglomerează exponențial. Și atunci cum să mai aibă oamenii încredere în aceste autorități? Vă dau une exemplu. Președintele Klaus Iohannis, cel care ține morțiș să se vaccineze, dar nu este lăsat, într-un moment când încă vaccinurile nu erau aprobate la nivelul autoritățior sanitare ale Uniunii Europene, ne-a spus că toate cele șase tipuri care vor sosi în România sunt garantate. O asemenea afirmație, făcută în avans, este în mod firesc generatoare de mari suspiciuni. Iar domnul Klaus Iohannis nu a explicat de ce a șutat înainte. Și apropo. Care sunt categoriile care vor primi un vaccin sau altul? Nici despre acest lucru autoritățile nu suflă un cuvânt. Deși gradul lor de eficiență este diferit. Deci inevitabil se vor face discriminări. Se va trage la sorți? Va exista un fel de ruletă rusească? Sau strategii miltari au elaborat deja un plan, care nu ne este dezvăluit?

Se mai întâmplă ceva. După ce mai mulți analiști, printre care mă număr și eu, au semnalat că în spatele unei exprimări cu caracter general se ascund reprezentanții institutelor de forță, care urmau să fie vaccinați, după cum ni s-a comunicat în repetate rânduri și cât se poate de oficial, înaintea profesorilor și persoanelor în vârstă, iată că, în mod discret, tot oficial, acum ni se comunică altceva. Și anume că s-ar fi schimbat ordinea priorităților. Oare așa să fie? Nimic în România nu este sigur. Și atunci firește, la fel cum avocatul Piperea susține că primul transport ar fi conținut vaccinuri alterate, pot și eu să susțin o altă ipoteză. Și anume că cele două mii de doze au fost dosite la Cantacuzino pentru vaccinarea pe ușa din spate a reprezentanților instituțiilor de forță.

Aceste nenumărate semne de întrebare generatoare de suspiciuni au drept rezultat o neîncredere în guvernanții care ne cer să ne spălăm pe mâini, să purtăm măști, dintre care nu se știe câte sunt neconforme, adică hârtie igienică, și să păstrăm o distanță sanitară, denumită de aceleași autorități distanțare socială. Această neîncredere îi determină pe mulți români să sară calul. Și pur și simplu să ignore și deci să nu respecte restricțiile. În felul acesta, dincolo de cifrele și ele neconforme privind numărul zilnic al infectaților, numărul crucilor crește. Cifra morților este singura cifră care, după opinia mea, nu poate fi ascunsă. Chiar dacă românii sunt acuzați de nesupunere civică, de inconștiență, de lipsă de prudență și indiferent cât de mult sunt amendați, o bună parte a răspunderii pentru tot ceea ce se întâmplă trebuie să și-o asume Guvernul.

Este pentru prima dată în istoria recentă când un nou Guvern, la câteva zile de la instalare, nu beneficiază, conform cercetărilor de piață, de o creștere a coeficientului de încredere. Oare de ce? 

Pastila lui SRS: Iohannis se teme de vaccin. VIDEO:

 
CorectNews.com.
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.