Un pompier din Gorj a salvat un copil cu sfaturile date prin telefon părinților care au sunat la 112

  • Sfaturile date la telefon de un pompier din Gorj au ajutat părinţii să îşi salveze copilul de 3 ani înecat cu o bomboană.
  • Pompierul Adrian Gheorghe a reuşit să îi calmeze pe adulţi şi le-a transmis ce trebuie să facă pentru salvarea copilului în minutele importante ce fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.
  • Întâmplarea a fost făcută publică de ISU Gorj, pe pagina de Facebook

Sfaturile date la telefon de un pompier din Gorj au ajutat părinţii să îşi salveze copilul de 3 ani înecat cu o bomboană. Adrian Gheorghe a reuşit să îi calmeze pe adulţi şi le-a transmis ce trebuie să facă pentru salvarea copilului în minutele importante ce fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Întâmplarea a fost făcută publică de ISU Gorj, pe pagina de Facebook

Copilul în vârstă de 3 ani, înecat cu o bomboană, a fost salvat chiar de mama lui, la indicaţiile pompierului din Gorj, Adrian Gheorghe, şi ale unui bărbat care a apelat 112.

Întâmplarea a fost făcută publică de ISU Gorj, pe pagina de Facebook:

„- Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveţi?
La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
Adrian, colegul nostru, paramedic cu experienţă, tocmai se întorsese de la o intervenţie şi intrase în dispecerat să-şi facă raportările. Aude conversaţia dintre dispecer şi bărbat, ia căştile de rezervă pe urechi şi preia apelul:

– Cu ce s-a înecat copilul, domnule?

– Cu o bomboană, dar nu mai respiră!

– Trebuie să vă calmaţi şi, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziţi?

– Avem nevoie urgent de o ambulanţă!

– Domnule, trebuie să mă ascultaţi cu atenţie! Ascultaţi-mă cu atenţie, vă rog!

– Da! Vă ascult!

– Ce vârstă are copilul?

– 3 ani, domnule!

– O să vă rog frumos să-l luaţi în braţe, şi să-l puneţi pe braţul stâng cu faţa în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Aţi înţeles?
Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicaţiile primite unei alte persoane: „Pune-l cu faţa în jos! Nu aşa! Pe braţul stâng! Aşa e bine!”

Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:

– L-aţi pus?

– Da, domnule!

– Acum, încercaţi să-i aplicaţi copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplaţi, de jos în sus! Aţi înţeles? Trebuie să-l loviţi de jos în sus între umeri!
Şi, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: „Loviţi-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”

– Nu-şi revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanţa?

– Ambulanţă este în drum spre dumneavoastră! Concentraţi-vă, vă rog! Haideţi să mai încercăm o dată! Loviţi-l pe copil în aceeaşi poziţie! Mă auziţi?

– Da, vă aud!

– Loviţi-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?

– Da, domnule!

– Haideţi! Acum!
Şi în liniştea care se aşternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…

– Respiră?

– Nu, domnule!

– Haideti! Încă o dată!
Linişte deplină…

– Încă o dată! Acum!

Şi dintr-o dată se aude plânsul copilului şi ţipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: „Respiră! Respiră! Şi-a revenit!”
Toţi cei din dispeceratul nostru respiră uşuraţi, după câteva minuţele în care parcă îşi ţinuseră respiraţia şi trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului! Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicaţiile colegului nostru şi ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat şi a contribuit enorm la salvarea copilului. Acum, copilul este în afara oricărui pericol!
Într-o astfel de situaţie, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaştem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat!”.

Sursa: https://alephnews.ro/sanatate/un-pompier-din-gorj-a-salvat-un-copil-cu-sfaturile-date-prin-telefon-parintilor-care-au-sunat-la-112-convorbirea-integrala/

de Laura Buciu

__________

Citiți și despre dorința unora ca Iohannis, cu proiectu său de suflet fără suflet românesc... “România Educată” sau cei ca Bertrand Russel, laureat al premiului Nobel cu lucrarea ”Impactul științei în societate”, ce-și doresc ei de fapt:

TREZIȚI-VĂ ROMÂNI SAU VEȚI PIERI!

 

Advertisement

One thought on “Un pompier din Gorj a salvat un copil cu sfaturile date prin telefon părinților care au sunat la 112

  1. Pingback: Apreciem actul și apreciem promovarea la astfel de știri constructive. ( Un pompier din Gorj a salvat un copil cu sfaturile date prin telefon părinților care au sunat la 112) – ~ Nard ~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.