Mugurii de brad: Culegere, rețete, utilități

Natura ne  oferă nenumărate rețete și căi spre sănătate, de care toți avem nevoie mai ales în această perioadă de după starea de urgență și aceea de alertă când indispoziția, stresul, cât și a lipsei naturii, a aerului liber și curat care ne-a lipsit foarte mult în aceste ultime două luni, cât și în perioada mai lungă de iarnă a sufletului!

De aceea mi-a și venit ideea unui tratament de sezon, asortat prin efectuarea unei recreeri-sportive de munte într-o pădure de brazi sau pini, completată  prin culegerea de muguri de brad (pin) care sunt de regulă buni de cules în lunile aprilie-mai.

Pentru prepararea siropului de muguri de brad se pot folosi atât muguri, cât și cetină tânără de brad. Pentru o coloratură mai deosebită folosiți zahărul brun. În plus, această idee mi-a venit dublată de faptul că soția mea a făcutun astfel de sirop  din muguri de brad după propriile rețete, însă acum le voi lua de pe Net.

Siropul de brad se servește sub formă de cure a câte 2-3 lingurițe, dizolvate în apă plată sau minerală, înainte de mese. Poate a se folosi și ca îndulcitor în ceaiurile fiebinți având efecte benefice în bronșite cronice, tuse persistentă, astm bronșic, treheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză (sursa).

Pentru a-i culege este nevoie de răbdare că singuri nu cad in sacoșă. Se mai lipesc unii dintre ei si de mâini, iar dacă a plouat recent se adună și mai anevoie.

Mugurii de brad au efecte vitaminizante, ciobanii fac din ei sirop pe care il folosesc indeosebi pentru a combate răcelile si tusea asociată.  Dacă siropul este pregatit cu miere, actionează ca dezinfectant, calmant, si ajută in regenerarea țesuturilor afectate de infecții.

Pentru anemii se face o cura de trei saptamani, timp in care se iau cateva lingurite de sirop cu 5 minute inainte de masa.

Pentru a inlatura starile de voma se mesteca (nu se inghit!) cativa muguri culesi recent.

Se consuma 5 lingurite de sirop inainte de masa…persoanele care lucreaza in conditii de stres. Trebuie stiut ca glicemia revine la valori normale dupa ce se consuma cateva lingurite de sirop.

Mugurii de brad au efecte asupra intregului organism si pot fi folositi si altfel: 1 kg de muguri se fierb in 5-6 litri de apa, dupa care se strecoara si se toarna in cada alaturi de apa pregatita pentru imbaiere, in care se si dilueaza de altfel.

Siropul din muguri de brad se prepara dupa rețete variate, eu o sa enumar doar doua pe care le-am intalnit mai des.

Rețeta 1: se pune 1 kg de muguri in 2,5 litri de apa, la fiert. Dupa ce au fiert mai multe minute, se lasa sa se raceasca. Apoi se filtreaza, se arunca mugurii, si se adauga 1,5 kg – 2kg zahar (depinde de cat au scazut la foc), se pune din nou la foc pana incepe sa fiarba…si cam asta ar fi. Zaharul inainte de a fi folosit este invertit, gasiti pe net ce inseamna si cum se face. (Adrian Ciorba)

Rețeta 2: intr-un recipient de sticla se pun in straturi muguri de brad apoi miere, cate un rand pana se umple recipientul, dupa care se tine la intuneric, si la o temperatura de cel mult 10 grade Celsius, minim o luna de zile. Ulterior se filtreaza… (Adrian Ciorba)

Rețeta 3: 1 kg de muguri se fierb 15-20 minute în 2 litri de apă. După răcire se adaugă 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou 5-10 minute. Apoi se strecoară și se toarnă, cât este încă fiebinte, în sticle ce pot fi închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase. (sursa)

Rețeta 4: Într-un borcan de sticlă se pun în straturi succesive cantități egale de muguri de brad și zahăr. Ultimul strat trebuie să fie gros de un deget, de zahăr. Se închide borcanul ermetic și  se ține într-un loc însorit 7-10 zile. Se strecoară siropul rezultat și se dă în clocot 5-10 minute. Apoi se toarnă, cât este încă fiebinte, în sticle ce pot fi închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecoase și răcoroase. (sursa)

Siropul se foloseste si ca băutură răcoritoare diluat cu apă minerală.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.