Dragos Paul Aligica: Spirala infantilismului

Ca să înțelegem incidente de tipul scandalului legat de Google Maps si Catedrala din Bucuresti ar trebui făcut un detur la originile mai profunde ale fenomenului de masă care abia acum incepe să atingă si Romania: infantilizarea generalizată a culturii occidentale, fenomen occidental ce se răspândeste rapid peste tot in lume. Sunt două cărți care discută fenomenul. Ce spun ele în liniii mari:

La o vârstâ când ar trebui in mod normal să se comporte ca adulti responsabili, tot mai multi tineri rămân tot mai mult blocati intr-o subcultură sau subculturi infantile: economic, intelectual si emoțional dependenti si naivi-iresponsabil contestatari….

Tucker Carlson, jurnalistul care a denunțat cenzura YouTube: Big Tech folosește coronavirusul pentru a-și spori puterea. SUA începe să semene cu China. În numele luptei anti-covid, companiile tehnologice vă urmăresc prin telefoane și cu dronele

“Tinerii” intre 30 si 40 de ani ajung si ei sa fie tributari unei culturi “cool”, unei contra-culturi manufacturate in jurul unei notiuni articificiale de eterna tinerete, hedonist-iresponsabila, dar camuflata sub ideea de lupta pentru “cauze sociale”. Avem acum oameni semicentenari care vorbesc, se misca, se imbraca si au in cap idei pe care in mod normal le asociem revoltei umorale si lipsei de experienta de viata adolescentine. Si sunt “formatori de opinie”.

A fi adult responsabil a devenit ținta unei campanii propagandistice fără precedent. Hollywood, mass media, cercetarea “stiintifica” academica submineaza si ironizeaza tot ceea ce poate pune in umbra si submina spiritul juvenil, pseudo-revolutionar si adolescentin-manufacturat. Pseudo-responsabilitati pentru pseudo-cauze abstracte cum ar fi “salvarea planetei”, “salvarea deprivatilor”, “salvarea la X si Y” devin centrul identitatii colective a unor largi grupuri sociale.

Rezultatul este o spirală a infantilismului care, pe masura ce infantilizatii devin influenti sau dominanti in institutiile si organizatiile sociale, politice si economice, incepe sa devina un pericol social care pune sub semnul intrebarii nu doar libertatatea economica si politica a societatilor occidentale ci insasi rezilienta acestor societati.

Mass media – pentru ca azi e ziua in care trebuie pomenite (Vesnica Lor Pomenire!)- au fost in avangarda fenomenului. Spectacolul penibil pe care il vedem, de pilda, in America, in ce a mai ramas din aceasta -inainte respectata si importanta- institutie sociala, azi in descompunere rapida si redusa la o anexa propagandistica si de entertaiment, este in buna masura si rezultatul infantilizarii si debilizarii intelectuale a noilor generatii. A urmari azi „corpul de presa” si „organizatiile de elita” din mass media occidentale inseamna a urmari pe viu un studiu de caz aproape halucinant al fenomenelor descrise de autorii cartilor de mai jos:

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.