După ce mânjești bine, cureți bine

by Menda Sburi

Logic, nu? Să cureți, după ce ai făcut isprava. Dar ilogic că mai continui s-o faci, zilnic mânjești, o faci într-adins, nu se întâmplă din greșeală.

Nedumerirea asta a apărut citind un titlu unui articol foarte bine intenționat (3 fail-proof ways to remove your makeup so that every last bit is gone.), scris să informeze despre cele mai bune metode de a șterge fața de vopseluri. De a o șterge foarte, foarte bine. Ca a doua zi să o iei de la capăt cu desenatul, pictatul și după-aceea, atenta și riguroasa ștergere.

Încep să observ că, din ce în ce mai des, am mai degrabă o reacție de respingere când văd fețe exagerat fardate. Care sunt tot mai multe. Tot mai multe măști. How fake can you get?

Îmi place, dacă chiar e musai să fie, machiajul discret, atât de discret că nici nu-ți dai seama că există, atingerea lui fiind doar o armonizare delicată chemată de întreg, ca o broșă în formă de broscuță pe o rochie de cașmir verde, simplă.

În schimb, grotescul măștilor în culori apăsate și țipătoare a devenit o anomalie normalizată, ceva infiltrat bolnăvicios în decorul zilnic, peste care trecem cu vederea, așa cum trecem cu vederea peste copii care zbiară răzgâiat și părinți ce se aruncă disperați după fiecare nărav al lor, să-l îndeplinească cu determinarea cruciaților posedați de convingeri irefutabile, fără să există nicio clipă în mintea lor ideea că a crește un copil nu e echivalent cu a slugări unui copil.

Aceste machiaje exagerate, bufonice, mă duc mai mult cu gândul la clovni cu fețe false, decât la reușite tentative de înfrumusețare. Și cât de evident ar deveni pentru toată lumea asta dacă și bărbații ar folosi aceleași modalități și cantități de boiuri de a-și sulimeni fața! Cum a fost o vreme cu aristocrația franceză, când și femeile și bărbații își ungeau cu aceeași râvnă fața și părul cu pudră albă, își vopseau obrajii rozii și buzele bright vermillion. S-au deșteptat bărbații în cele din urmă și s-au scuturat de ridicolul situației, și au renunțat la boiuri. Femeile au continuat și, observând industria întreagă atașată obiceiului, cu cârduri întregi de specialiști și subspecialiști de machiaj, care să producă fețe cât mai desenate, cât mai artificiale, înțeleg că mai e mult până să se deștepte și ele.

Și totuși, uneori mă întreb […] Continue reading heart beat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.