Un articol al lui Petrișor Peiu despre cum OMV a distrus industria petrochimică și de rafinare, cu complicitatea mai multor politicieni

Un articol extrem de viralizat al fostului consilier guvernamental Petrișor Peiu despre cum vânzarea Petrom către grupul austriac OMV a dus la distrugerea industriei petrochimice și de rafinare, a stârnit mânia liderului USR, Andrei Caramitru.

„Toți comunicatorii PNL au primit ordin pe unitate să distribuie un articol infect despre OMV, scris de un sinecurist de pe lângă Nastase, care a fost băgat în probleme juridice grave. Dar ce mai contează? Scrie despre o conspirație globală. Cumva guvernul tehnocrat e vinovat de privatizarea OMV, ba chiar si Barna direct pentru ca soția lui lucrează acolo. Oroare absolută! Cum sa fii angajat la multinațională? Sau mai rău – soția ta sa lucreze acolo? Ești inamicul poporului”, a scris Caramitru.

Acesta s-a arătat deranjat de faptul că Prof. Peiu a demonstrat că privatizarea OMV s-a dovedit catastrofală pentru economia și industria românească.

„Acum sa ne uitam la cifrele mari, nu la poveștile vândute de politicieni. Atunci, în 2004, PETROM producea 5,46 milioane de tone de țiței și 6,44 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Ei bine, cumpărătorul OMV producea abia 3,75 milioane de tone țiței și doar 2,93 miliarde de metri cubi de gaze. Adică la jumătate față de PETROM!

Dar asta nu e tot: înainte de fatidica zi de 23 iulie 2004, OMV deținea rezerve de hidrocarburi totale de 384 milioane tone țiței echivalent, iar PETROM deținea rezerve de 1,025 miliarde tone de țiței echivalent, adică de trei ori mai mult! Acum, hai sa stam strâmb și să judecăm drept: cum sa vinzi cea mai mare firma a tarii unei firme străine, de trei ori mai săracă în resurse? O fi existând vreun motiv? Pai sigur ca da.[…]

Ei, dragii moșului, pana și un modest absolvent de liceu de la Videle și-ar fi dat seama de ce a cumpărat OMV-ul austriac PETROM-ul nostru atunci, doar citind aceste cifre sintetice: numai pentru rezervele de hidrocarburi și pentru piață! Consecința: capacitatea de rafinare și petrochimia trebuia sa fie închise, pentru a nu concura industria austriacă…

Ce vedem astăzi, după 15 ani? OMV a închis jumătate din capacitatea de rafinare (rafinăria de la Pitești) si întreaga industrie petrochimică, dar s-a lăfăit in resurse de gaz și țiței, ba chiar s-a înstăpânit și peste vreo sută de miliarde de metri cubi de gaz de pe fundul Mării Negre, deși nu are niciun fel de expertiza pentru asta”, a scris Petrișor Peiu.

Acesta a mai remarcat faptul că soția fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, soțul Vioricăi Dăncilă și soția liderului USR, Dan Barna, lucrează cu toții la OMV.

Continue reading  activenews.ro 

__________________________

Citiți și:

In spatele caderii sefului DIICOT. “Sageata” Banila, papusari si vinovati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.