Centrul Cultural Spiritual Văratic: Un an sub semnul lui Eminescu

  by Emilia Țuțuianu                                                                                                                         

       Ne aflăm aici, pe tărâmul încărcat de spiritualitate al Mănăstirii Văratic, la 1 an de la împlinirea unui vis: inaugurarea Centrului Cultural Spiritual Varatic.

       Înființarea unui lăcaș de cultură pentru păstrarea memoriei locurilor, unde generozitatea și iubirea de frumos să fie la ele acasă, a fost un vis al meu dintotdeauna. Din nefericire, ajunsesem a-l crede utopic, până când dl Dianu Sfrijan a îmbrățișat  acest vis, reușind să susțină financiar construirea acestui lăcaș intrat în patrimoniul comunității.

        Din dorința domnului Dianu Sfrijan de a onora și păstra vie memoria soției sale, Sheila, am conceput proiectul acestui așezământ cultural și cu generozitatea Maicii Starețe Stavrofora Iosefina Giosanu și a Consiliului Mănăstirii Varatic, ne-a fost oferit terenul pentru viitoarea construcție, pentru a fi amintire și mângâiere sufletului, astăzi și mâine, generațiilor viitoare, deopotrivă pentru a conserva bogăția trăirilor spirituale și culturale ale acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.

         Domnul Dianu Sfrijan, spirit deschis și generos, a dorit și a ales să lase acestei zone, în România, o mărturie culturală a trecerii soției sale prin această lume.

        Privind astăzi înapoi, nu pot să nu-mi amintesc, cu emoție, cum în data de 28 martie 2016 Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ne-a acordat aviz favorabil începerii lucrărilor proiectului, nu pot să nu-mi amintesc de toate zbaterile noastre, împreună cu Maica Stareță Iosefina Giosanu, în toate fazele de proiectare, ridicare şi finalizare a acestui muzeu.

        În data de 4 iulie 2016 am început execuția construcției, care a avut ca termen de finalizare luna iulie a anului trecut. Ceea ce astăzi poartă numele Centrul Cultural Spiritual Varatic  este rodul unei munci titanice și asidue. Împreună cu soțul meu, Dorin Dospinescu, ne-am documentat, ținând cont de specificul zonei, atât pentru arhitectura clădirii, cât și pentru decorațiunile interioare. Ne-am dorit, împreună cu  Maica Stareța Iosefina Giosanu ca totul să fie perfect, indiferent de câtă muncă însemna asta, și… sperăm că am reușit.

        De acolo de sus, de printre stele, poate Dianu veghează asupra acestui „lăcaș de vrednică folosință creatoare” și cu siguranță este mândru de noi, cei pe care i-a „îndrituit în făptuirea acestui proiect”, lăsându-ne „ străjeri și martori peste timp pentru buna rânduială a cestei așezări”, pecetluind darul său „ca să nu fie clintit niciodată în veac” și să rămână „loc de meditație spirituală, spre bucuria credincioșilor care vor vizita mănăstirea și Centrul cultural.”              

       Fără falsă modestie și cu îngăduința celor care au vizitat și vor vizita așezământul, îmi place să cred că toată munca noastră este de cea mai înaltă calitate și se ridică la nivelul așteptărilor chiar și a celor mai severi critici din domeniu, fie că vorbim de proiectarea clădirii fie că vorbim de saloanele tematice, amenajările interioare sau de cărțile expuse în rafuri care ne creează o atmosferă literară amplă.

       Centrul Cultural Spiritual Varatic își propune ca obiectiv de căpătâi păstrarea valorilor culturale și spirituale ale neamului românesc și aici la Varatic, vorbind de fondul de carte al bibliotecii și cel prezentat în vitrinele Salonului literar, de obiecte vechi, specifice zonei, din Salonul Safta Brâncoveanu.

       De-a lungul timpului, în acest minunat „colț de rai românesc”, la Varatic, personalități ale culturii și spiritualității românești și-au purtat pașii și gândurile, găsind liniștea creatoare de care aveau nevoie. Mărturie ne stau operele sau însemnările celor care au creat aici și au lăsat literaturii și culturii rodul muncii lor.

        Centrului Cultural Spiritual Varatic, încercă, prin tot ceea ce întreprinde, să păstreze vie amintirea tuturor celor care au găsit aici la Varatic oaza de creație atât de necesară minților vizionare, sufletelor lor încărcate de bucuria creației și frumos. 

          Pentru fireasca istorie a locului, iată-ne astăzi 28 iulie 2018, alături de distinși invitați, cunoscători și cercetători ai fenomenului Eminescu, la o primă manifestare închinată geniului poeziei românești, care și-a plimbat pașii și gândurile și pe la Varatic, pentru a semnala lumii academice existența acestui lăcaș de cultură și înnobilarea lui pe harta culturală a țării, așa cum se cuvine poetului nostru național.

         Am găsit în dl. Victor Roncea un sprijin moral deosebit, pentru care îi mulțumesc din suflet, domnia sa facilitând prezența oaspeților noștri, care ne vor destăinui crâmpeie inedite din viața și opera Luceafărului poeziei românești.

           În numele Colegiului Director al Asociației Centrul Cultural Spiritual Varatic, au fost invitați IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, profesorul Theodor Codreanu, profesorul Nicolae Georgescu, profesorul Dan Toma Dulciu,  scriitoarea Veronica Balaj, poetul Petruş Andrei, scriitorul Gheorghe Simon, publicistul Anton Fabian şi jurnalistul Victor Roncea, care au acceptat să devină membri de onoare ai Centrului Cultural Spiritual Varatic, întru binele culturii și activităților viitoare ale acestui așezământ de cultură și spiritualitate.

           Înainte de a începe conferința dedicată poetului Mihai Eminescu, s-au acordat Diploma de excelență și Medalia jubiliară membrilor onorifici. Distinșii invitați, prezenți la manifestarea de la Centrul Cultural Spiritual Varatic, sunt împătimiți eminescologi, trăiesc și simt eminescian.

În cadrul conferinței s-au prezentat lucrările:

,,Creştinismul eminescian” – Prof. dr. Theodor Codreanu:

,,Varatec, locul de naștere al basmului fantastic românesc” –  Prof. dr. Nae Georgescu

,,Mihai Eminescu Nevropatii atipice – Aspecte de patologie informațională” – Prof. dr. Dan Toma Dulciu

,,Eminescu la Timişoara”Veronica Balaj

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea de carte: ,, Maica Benedicta – Acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga

Chipuri de lumină la mănăstirea Văratec – Convorbiri cu Fabian Anton”  și vizionarea  filmului documentar: Maica Benedicta – Dependența de Cer

       Despre Eminescu, Nicolae Iorga spunea: ,,Eminescu e întruparea literară a conştiinţei româneşti, una şi nedespărţită.” Născut pe acest pământ românesc, rupt cu grijă din raiul lui Dumnezeu, poetul nostru nepereche a cultivat și evocat în opera sa iubirea, natura, geniul, moartea, dragostea de țară și perfecțiunea absolută a spațiului cosmic, căruia i-a oferit un univers aparte. Eminescu a asociat spațiului cosmic doar omul de geniu, despre care spunea: ,,Cugetătorii gândesc spiritul lumii. Ei nu pot fi văzuți și înțeleși decât de cei care pot să urce o clipă până la dânșii.”

          O personalitate complexă care n-a putut fi egalată, o valoare universală, Mihai Eminescu rămâne păstorul dragostei eterne și cetate a creației sublime.

           Poetul nostru nepereche, iubind natura ca nimeni altul, și-a purtat pașii și prin aceste minunate locuri. Iubirea şi natura au fost pentru Eminescu coordonate fundamentale ale creației sale, care i-au însufleţit genialitatea, l-au entuziasmat, l-au împlinit, i-au fost esențiale.

        Toată viața sa, poetul a aspirat la o iubire împlinită, proiectând pe fundalul unei naturi feerice o poveste de dragoste ideală, în care gesturile se împlinesc într-un ritual al înţelegerii şi al armoniei depline. George Călinescu spune că: ,,Eminescu are printre copaci câteva esenţe la care ţine în chip deosebit şi care înfăţişează, poate, pentru el însuşirile generale ale copacului.”       

        Poetul nepereche a avut un tei la fel de nepereche în parcul Copou din Iași, în preajma căruia își găsea inspirația într-un fel aparte, special. Teiul lui Eminescu este un tei argintiu, vechi de circa 250 de ani, numit și „copacul îndrăgostiților”. Și astăzi, la venerabila vârstă pe care o are, te întâmpină pe aleea parcului semeț, frumos, impunător și chiar dacă-i ghicești slăbiciunile nu poți să nu-l iubești, să-l admiri și să-i sorbi parfumul îmbătător din luna sa de glorie.

       Pentru Eminescu teiul a însemnat mireasma iubirii. Ne-am gândit să aducem și la Varatic această mireasmă a iubirii, plantând astăzi 28 iulie 2018, un tei argintiu, cu gândul și sufletul la poetul care a simțit românește până dincolo de moarte.

          Felicitări și mulțumirile noastre, distinșilor exegeți ai Luceafărului și publicului prezent la Centrul Cultural Spiritual Văratic!

Sursa: https://centrulculturalspiritualvaratic.wordpress.com/

https://centrulculturalspiritualvaratic.wordpress.com/2018/07/31/centrul-cultural-spiritual-varatic-un-an-sub-semnul-lui-eminescu/

One thought on “Centrul Cultural Spiritual Văratic: Un an sub semnul lui Eminescu

  1. Pingback: Centrul Cultural Spiritual Varatic: Un an sub semnul lui Eminescu – Centrul Cultural Spiritual Văratic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.