Am venit din România pentru a ne construi o viață și am fost închiși 26 de zile in Yarl’s Wood pentru…nimic!

Toți cunoaștem zicala “Nicăieri nu-i ca acasă

Cotidianul Independent.co.uk din 9 iulie 2017 povestește pe scurt drama unor români (Teofil și Marineta)  care, după o ședere de 12 ani în Spania, în 2016  “am decis  să ne încercăm  norocul și în Marea Britanie. Am fost curioși despre viața de aici. Am sperat să găsim o muncă mai bine plătită și să ne îmbunătățim calitatea vieții.

Ne-am mutat la Sheffield. Nu era greu să găsești o slujbă, dar era greu să găsești ceva plătit decent. Am lucrat într-o fabrică de pâine pe contracte de zero ore. Când nu am putut să muncim, am vândut revista Big Issue.

Pentru că nu ne-am putut permite să închiriem, am ajuns să dormim într-un cort dur. Nu era confortabil, dar era mai bine decât nimic. Este un cerc vicios. Dacă aveți o casă, puteți găsi mai ușor munca. Dar cum puteți obține o casă dacă nu lucrați?

Într-o după-amiază, am fost în cortul nostru ținându-ne cald când s-au întors pentru  măsurile de imigrare și ne-au arestat. Am ieșit în albastru. Am dormit dur timp de patru zile. ” – povestesc românii noștri.

Ei spun cu mare durere în suflet extraordinara dramă prin care au trecut,  marele abuz asupra unor cetățeni din Uniunea Europeană, cu acte în regulă, marginalizați și abuzați 26 de zile, considerați practic (prin comportamentul autorităților din Anglia) fără nici un drept elementar, tratați ca pe niște oameni cărora le lipsește identitatea.

Să vedem ce mai scrie în Independent.co.uk  din spusele celor doi protagoniști români:

Noi am spus: “Suntem legali. Verificați hârtiile. Teofil scoase insigna  vânzătorului de Big Issue, contractul său de muncă, salariile de plată și le arăta ofițerilor. Ei au spus: “Nu-mi pasă”. Apoi au spus: “Sunteți arestați pentru că ați dormit inuman”.

Ne-au reținut în  locul de izolare Yarl’s Wood. Ni s-a spus că putem face apel. Dar pentru că nu există asistență juridică, era imposibil să găsim un avocat care să ne reprezinte. A trebuit să facem recursul pe cont propriu.

Am fost ținut în Yarl’s Wood timp de 26 de zile. În fiecare zi ne întrebăm: “Când putem ieși?”, Dar nimeni nu o poate spune. Cel puțin dacă te duci în închisoare, știi când te vei întoarce.

Yarl’s Wood este un loc teribil. Dacă nu este închisoare, atunci de ce gardurile sunt electrice? O persoană a încercat să se taie cu un pahar în fața mea. Am văzut că femeile leșină și cădeau. Am avut bani pe cardul meu de credit și am vrut să cumpăr mâncare și țigări, dar nu m-au lăsat. Trebuia să trăim cu 71 p pe zi. Am simțit  să mă omor.

Te tratează ca pe niște rahaturi acolo. Au fost oameni bătrâni cu noi. Am cerut un scaun cu rotile pentru o femeie și au spus că nu. 

[…] Douăzeci și șase de zile în închisoare – doar pentru căutarea unui loc de muncă.

[…] Am fost eliberați în februarie, dar ne-au păstrat identitatea. Așa că nu am putut să muncim – riscând să fim în închisoare dacă am fi făcut-o. Și a trebuit să ne raportăm la the Home Office. I-am spus: “De ce trebuie să semnez?” Ei au spus: “Pentru că ești ilegal”.

Cum mă face să mă simt? Mă face să urăsc – nu oamenii, ci sistemul. Am ucis pe cineva? Am venit aici pentru o viață normală – să nu profit. Ce am făcut pentru a fi tratat atât de inuman?

Îmi pare rău pentru frustrarea mea, dar cum pot fi calm și să vorbesc frumos? Arestarea noastră nu a fost legală. Suntem europeni. Avem aceleași drepturi ca oricine altcineva.

Știu că e vorba de Brexit, dar acesta este un mod greșit de a-i face pe oameni să plece. Am pierdut cinci luni din viața noastră. Am fost aproape să obținem o slujbă stabilă când ne-au arestat. Acum trebuie s-o luăm de la capăt.

Ne vom întoarce în curând în Spania. Nu pot trăi într-un loc unde mă tratează așa. Dar voi face tot ce pot pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă altora. Nu mă tem de the Home Office. Voi spune povestea mea oricui – și tu ești binevenit să îmi pui poza în ziar”.

s u r s a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.