ALINA MUNGIU PIPPIDI: Mai e România un stat de drept?

646x404Din finalul articolului

adevarul.ro / 14.02.2017

Ce face PSD e groaznic. Dar ce li se face lor nu arată mai bine. A apărut motivaţia la dosarul Referendumul (300 de pagini). Mai bine nu apărea. E fapt, Dragnea a fost condamnat pentru că a dat dispoziţii să se facă o loterie, deşi nu sunt dovezi clare decît că el a anulat-o de cum a aflat despre ea, adică a doua zi. În ce altă ţară de pe acest continent al domniei legii credeţi că se mai măreşte pedeapsa cuiva că s-a apărat la recurs, în loc să recunoască, şi motivaţia instanţei se dă după zece luni, deşi e vorba de şeful celui mai mare partid din ţară, şi o semnează doi din cinci? Sau în care nişte amărîţi de la o direcţie judeţeană din Teleorman sunt ascultaţi – toţi – cum modifică ei retrospectiv fişele de pontaj ale unei secretare de cu ani de zile în urmă, pentru un prejudiciu minor. Din toate abuzurile administrative din România, la care e discutabil dacă ar trebui reglate penal sau prin sancţiuni administrative oricum, ăsta e cel care a atras resurse judiciare de parcă era afacerea Watergate, desi nu doar în orice judeţ din România, dar în primăria Parisului a fost zeci de ani practică să fie angajaţi fictiv oameni de la partid, şi nu a intrat nici un om politic la puşcărie pentru abuz de autoritate. Noroc că nu avem DNA la Bruxelles, că ar trebui să mărturisesc pe loc că am făcut şi eu abuz de autoritate cerînd subordonaţilor mei germani să completeze fişele de pontaj pe fonduri europene ale talentatului ministru Ghinea, fan DNA altfel, că nu le completa singur, de m-au ameninţat cu greva dacă mai angajez români vreodată. Dacă ridici criteriile aşa sus, suntem nişte criminali cu toţii.

În ce îl priveşte pe Tăriceanu şi inculparea lui recentă, Directiva 343 a UE, cea care trebuie transpusă în legislaţie, după cum just spune Băsescu (ca şi faptul că mai multe articole din Coduri trebuie schimbate, că aşa a decis CCR) articolul 28 spune că refuzul unei persoane de a se autoincrimina sau a păstra tăcerea nu poate fi considerat dovadă în sine că persoana a comis crima de care e acuzat (e acuzat şi de altceva Tăriceanu decît de mărturie mincinoasă?). Ca atare, iarăşi nu e bine – aveţi altceva la el?

Ce să mai spun de Camelia Bogdan, judecătoarea sancţionată pe vremuri că judeca cu prea mare celeritate, într-o justiţie care de abia se tîra, şi care l-a condamnat pe Voiculescu, săptămîna trecută a fost dată afară din magistratură că a luat un onorariu de la Banca Mondială la un seminar, deşi are o hîrtie de la ANI că e OK. Îmi fac reproşuri că ani de zile a ieşit pe locul întîi la premiile României curate, deşi nu e vina noastră, publicul o vota, pentru că în România gelozia profesională poate lua aspecte mortale – nu trebuia poate să atragem atenţia asupra ei? Au votat contra ei în unanimitate toţi judecătorii din secţia CSM – aştept şi aici, ca şi la Dragnea, motivarea, că zău că nu ştiu ce justiţie se administrează aici dacă de la prima greşeală, dacă greşeală o fi fost, dai afară pe cel mai performant judecător.

Conform World Justice Project, un stat de drept trebuie să îndeplinească patru criterii. Unu: guvernul şi oficialii, ca şi entităţile private şi publice trebuie să dea socoteală conform legii. Doi: legile trebuie să fie clare, stabile, juste şi aplicate tuturor la fel, şi trebuie să prevadă securitatea persoanei, a proprietăţii şi a unor drepturi fundamentale. Trei: procesul prin care legile sunt create, administrate şi implementate trebuie să fie accesibil, echitabil şi eficient. Patru: justiţia trebuie împărţită de către oameni imparţiali care sunt competenţi, integri şi independenţi, şi au resurse adecvate.

Verificaţi singuri, după toate astea, pe unde mai suntem.

Citeste mai mult: adev.ro/olcvhl

One thought on “ALINA MUNGIU PIPPIDI: Mai e România un stat de drept?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.