Nici de copiat nu sînt în stare – Acuzaţiile de plagiat, de la Tobă la Kovesi sau de la “APUD” la “TAMAM”

kovesi-07pvhmbq68Plagiatorii din România ar putea întemeia cu uşurinţă o comunitate foarte puternică, poate chiar un oraş mare. Ponta nu e nici primul, nici ultimul. La un capăt ar trebui să stea Gabriel Liiceanu, a cărui teză de doctorat s-a demonstrat a fi plagiată acum 40 de ani, iar la celălalt toţi cei care se înghesuie în zilele noastre: miniştri, parlamentari, primari, şefi de instituţii.

Un cuplu însă se detaşează din această imensă gaşcă a „hoţilor de inteligenţă”: Petre Tobă, ministrul de Interne, şi Laura Codruţa Kövesi, şefa DNA. Pe cei doi înalţi funcţionari ai statului nu-i uneşte teza de doctorat, ci felul în care au pocit numele autorilor din care spun ei că au citat!

Apud Petre Tobă

Astfel, în teza lui de doctorat, Petre Tobă a trecut la Bibliografie doi autori inexistenţi care par a fi fraţi: „APUD STIGLITZ JOSEPH” şi „APUD BARRY BUZAN”, ei fiind trecuţi unul după altul într-o presupusă ordine alfabetică la litera „A”, ca şi cînd numele lor de familie ar fi fost „Apud”:

În realitate, este vorba despre două celebrităţi mondiale:

Joseph Stiglitz este laureatul Premiului Nobel pentru Economie în 2011

Barry Buzan este profesor de relaţii internaţionale la London School of Economics.

Aşa cum am mai spus, „APUD” înseamnă în limba latină „la, după” şi, conform regulilor de redactare, indică un citat indirect, adică preluat de la un un alt autor decît cel la care se face referire. De ex., dacă Eminescu îl citează pe Platon, iar doctorandului îi este suficient citatul lui Eminescu, îl preia din acesta. Trimiterea va suna astfel: „Platon – Republica, 395 b, apud M. Eminescu – „Opere”, vol XVI, Ed. Academiei, 1978, p. 250”. În acest fel, cititorul va înţelege că autorul tezei l-a citat pe Platon după Eminescu.

Plagiatul lui Petre Tobă a fost dezvăluit de jurnalista Emilia Şercan, întreaga demonstraţie putînd fi văzută la adresa https://pressone.ro/toba-de-carte-250-de-pagini-din-teza-de-doctorat-a-ministrului-de-interne-petre-toba-sunt-copiate-din-alte-lucrari/.

Tamam Codruţa Kövesi

Tot în teza de doctorat, Laura Codruţa Kövesi calcă pe urmele ministrului de Interne, pocind şi dumneaei numele unui autor citat într-o notă de subsol. Este vorba despre o anume „TAMAM, M.”, care ar fi autoarea eseului „Conexiunile între terorism şi criminalitate”. În realitate, este vorba despre „TAMARA MAKARENKO”, o specialistă în studiul crimei organizate şi terorismului, pe care o puteţi vedea la o conferinţă în acest domeniu:

Continue reading Cotidianul.ro

_____________________

Traian Băsescu: Doctoratul lui Kovesi nu este plagiat este un fals

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.