Raport Final asupra lui Laszlo Tokes: Portretul unui agent de influență.

135311de Alexandru Anghel

Laszlo Tokes, europarlamentar FIDESZ și fost informator al serviciilor de securitate comuniste dezmedaliat de Ordinul Național “Steaua României”, a readus în discuție, sâmbătă, la Tușnad, problema autonomiei teritoriale a “Ținutului secuiesc'” i-a mulțumit premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru “serviciile aduse națiunii maghiare” și a vorbit din nou despre acordarea ‘protectoratului’ pentru maghiarii din afara granițelor acestei țări, transmite agenția publică de presă Agerpres citată de Cotidianul.ro.

În discursul de la Băile Tușnad, Laszlo Tokes a amintit că, în urmă cu câțiva ani, i-a cerut premierului Ungariei să accepte „statutul de putere protectoare față de maghiarii din afara frontierei”, după modelul Austriei pentru Tirolul de Sud, model care, în opinia sa, ar trebui implementat și în Transilvania.

“Înainte de a ne acuza cineva de iredentism, trebuie să spunem că nu e o problemă de frontieră (…), nu vrem teritorii, ci drepturi comunitare. (…) Vrem, în acord cu legislația din România, să creăm un sistem global și real pentru comunitatea maghiară din România, care, conform convingerilor noastre, este singura garanție pentru a asigura dezvoltarea noastră liberă. Voința noastră este în acord deplin și corespunde normelor de autonomie din multe țări și funcționează în Europa. (…) Trebuie să ne simțim acasă pe meleagurile unde ne-am născut, unde s-au născut strămoșii noștri, să ne păstrăm identitatea și să nu devenim străini la noi acasă”, a spus Laszlo Tokes, potrivit traducerii asigurate de organizatori. Universitatea de la Băile Tușnad a fost organizată de Fundația Pentru Minorități – Pro Minoritate din Budapesta și Consiliul Tineretului Maghiar din România – Cluj. (Agerpres)

Această nouă declarație l-a făcut pe un reputat analist, jurnalistul Dorin Suciu, să ne transmită următorul material de sinteză:

Portretul unui agent de influență

„Poate că omul e făcut numai din cuvintele lui…, László Tőkés

Fost colaborator a două servicii de informații comuniste – al Securității și al AVO, serviciul de informații ungar -, fost episcop reformat, fost președinte de onoare al UDMR, fost vicepreședinte al Parlamentului European, fost soț adulterin (fost, pentru că soția sa a divorțat de el) și fost cavaler al Ordinului Steaua României, László Tőkés a fost, este și va fi un vector al războaielor psihologice și de imagine împotriva României.

*

O simplă căutare pe Google arată că despre László Tőkés s-a scris enorm, îndeosebi în presa online și mai ales după retragerea, decisă de justiția română, și confirmată de președintele Iohannis, a Ordinului Steaua României. Cele mai multe materiale arată, în mod explicit, o aversiune fățișă față de personaj, fapt care nu miră.

Există însă cărți ale unor autori reputați(1) , dintre care unii, prin forța împrejurărilor, sunt în deplină cunoștință de cauză, iar alții produc sau coroborează dovezi, ajung la concluzii inechivoce: László Tőkés a semnat un angajament cu Securitatea în 19 noiembrie 1982, numele de colaborator fiindVasile. Primele persoane care au suferit de pe urma delațiunilor lui Tőkés au fost soții Klaas și Ida Eldesing, cetățeni olandezi, misionari ai Bisericii Reformate, care au fost expulzați din România. (fotocopia delațiunilor a fost reprodusă în paginile revistei Tinerama nr. 210 din 21-27 decembrie 1994).

Interesul Securității pentru László Tőkés se manifestă cu adevărat abia în iarna anului 1985, când Direcția de Informații Externe află că László Tőkés este în vederile organizațiilor iredentei maghiare. În 1988, preluat de emisari speciali trimiși din Occident, Tőkés citește la posturile de radio Kossuth și Europa Liberă scrisori privitoare la acțiunea „Villages roumains” – Salvați satele românești, acuzând statul român că vrea să demoleze satele maghiare(2) . Între aprilie 1988 și decembrie 1989, László Tőkés este înregistrat audio și video în mai multe întâlniri conspirative cu agenți ungari. La un moment dat i se  plasează un agent român pe post de emisar ungur, iar Tőkés îi face un raport complet asupra activității sale!

Continue reading www.activenews.ro

_________________

Citiți și:

Un istoric distruge mitul lui Laszlo Tokeș din decembrie ’89: Teza conform cãreia sursa revoltei de la Timișoara și a revoluției în general este Laszlo Tokeș este falsã. Pe 16 decembrie, Tokeș cerea oamenilor să plece acasă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.