ÎN ROMÂNIA – Salarii și pensii speciale: Satisfacerea unor dorințe nelegitime!

parlamentar

În 1990, când oamenii au ieșit în stradă cerând măriri de salarizare, atunci doamna Tia Șerbănescu a scris un articol bine argumentat,  care  să-i  aducă pe români  cu picioarele pe pământ. Dar, de atunci,  cu un glas ceva mai scăzut, oamenii muncii mai ies din când în când în stradă tot pentru aceeași chestiune.

Unii, mai privilegiați, ce s-au gândit? Ia să privim și mai departe, la anii nesfârșiți de pensionari. Cum pâinea și cuțitul au rămas la Judecători și la acoliții puterii în Stat, judecătorii au și fost primii care au sărit să înhațe și ei  pensiile speciale. Și le-au înhățat, legal,  pretind ei, dar nu e deloc legal, nu e de drept, ci e  ca urmare a unui demers imoral.

Doritorii, râzgâiații sorții, ei vin ca niște copii ne-înțărcați, nepermis de pofticioși, ei tot cer, tot doresc ceea ce în fapt nu li se cuvine. Dna Tia Șerbănescu probabil a spus că, într-un fel, dorința oamenilor muncii e îndreptățită,  de a-și dori creșteri salariale, dar trebuie bine cântărită problema în sine. Dar zicea dna Tia, cât ar trebui să ceară, să pretindă sau să primească dascălul nostru al tuturor? Tot omul începe instruirea și învățarea trecând pe la catedra acestuia. Dar medicii…. Apoi actorul sau omul care creează arta…, care îți aduce bucuria pură… Bine, e adevărat, de-un timp, tot mai rar e însă vorba de-o bucurie pură, nevinovată … chiar și venită din această direcție, căci imoralitatea, murdăriile și grozăviile s-au instalat și în scenele de teatru…în  artă, o parte a ei. Probabil (tot în parte) poezia și literatura, aduc bucuria și starea spirituală curată…

Mai întâi fuseseră pensiile speciale la cadrele militare, la poliție, la SRI etc

În anii ’90, în deceniile care au urmat, ca și astăzi, a rămas spiritul din vremea comunistă, se face o propunere, apoi mai trebuie unul-doi să o și susțină. Demnitarii și-au făcut salarii și privilegii fără margini, iar cât despre răspundere și eficiență, nici vorbă!

 Judecarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legilor, se face după bunul plac al judecătorilor, corupți de starea păcătoasă și imorală în care se găsesc…

Un lucru e clar, în economia de piață, există cerere și ofertă. Munca este plătită, la concurență, la productivitate etc. Strungarul este plătit la normă/productivitate, alteori pentru creativitate etc… dar totdeauna numai pentru calitatea muncii, rezultatul obținut, piesa finită.

În anii din urmă, toți am învățat de PIB (de PIB-ul României), iar creșterea salariilor este fie blocată, fie limitată de PIB, dar  și de alți indicatori economico-financiari. S-a trecut la o scurtcircuitarea legii de către sindicatele de ramură economică,  prin introducerea de coeficienți (artificiali) de sporuri (în creșterea veniturilor salariale): coeficienți de fidelitate, de doctor(at), de noxe, de izolare, de confidențialitate, de…, de….

Vine tagma judecătorilor, își introduc ei înșiși, prin lege, sporuri (fără număr) dintre care unul … pentru dreptate, pentru adevăr, de expunere. Dar nu și strungarul ia salar pentru asta, pentru corectitudine și adevăr, face piesa la cote … exacte, altfel e rebut, neplătit, penalizat. Iar judectorul vrea spor pentru asta, dar tocmai asta îi e munca de bază, sarcina postului, de aceea el este plătit (nu pentru altceva), pentru o muncă adevărată, dreaptă, exactă. Dar pentru rebuturi, el, judecătorul, nu e penalizat. El fiind legea, și-a dat salarii, mai apoi și-a dat pensii speciale.

Și așa mai departe, au urmat  parlamentarii,  primarii, după ce au dat tonul la cântec judecătorii. Probabil și  polițiștii, armata – de altfel, servicii din societate de strictă necesitate – dar și cei mai corupți posibil, de aceea și vor pensii speciale!

Toate meseriile pot fi alese, toate funcțiile dorite, omul potrivit la locul potrivit. Nu trebuie să le acorzi salarii astronomice, și nicidecum pensii speciale pentru singurul … motiv că sunt legal … adoptate, de forurile corupte, incompetente moral, dar și din alte puncte de vedere.

Acum vin jurnaliștii, și cer și ei pensii speciale, probabil pentru că sunt în umbra și pe urmele celor cu pensii speciale, și i-au ajuns din urmă. Poate se întreabă – și pe bună dreptate – cu ce e mai prejos corupția lor? Și ei sunt imparțiali, și ei sunt imorali, și ei sunt corupți, și dintre ei au grade à la Gabriel Oprea, și dintre ei sunt agenți sub acoperire, și ei emit judecăți de dreptate etc.

Jurnaliștii, judecătorii, parlamentarii – își închipuie ei – că sunt îndreptăpțiți la o retribuire a muncii lor, excepțională, că munca lor e una cu totul  specială. Acum dacă ne gândim bine, e adevărat că ziaristul e mai expus, mult mai expus decât alții atunci când spune adevărul, când face anchetele în locul polițiștilor, procurorilor și chiar al judecătorilor care se fac că lucrează.

Pe de altă parte, cei menționați acum, ei cred că merită o plată specială deoarece lucrează zi și noapte. Ei nu recunoc că și alții lucrează zi și noapte, deseori în regim nenormat, fie ca medici, fie ca profesori. Și un ziarist cu fler – precum sunt și pescarii de geniu care prind pește după pește, în timp ce alții stau degeaba cu undița în apă – se poate descurca onorabil lucrând normal în câștigarea unui salariu onorabil, în timp ce alții, de duzină, consumă un timp înzecit ca să-și eficientizeze munca. Și așa e în orice meserie, de ce să fie plătit excesiv pentru că lui îi ia mult timp în rezolvarea sarcinilor de serviciu?

Dacă nu e ok cu o retribuire a muncii normală, aceea a bunului simț, echilibrată, ne-privilegiată, ne-specială, să se treacă la acordarea de salarii speciale/pensii speciale tuturor românilor, indiferent de munca prestată, funcție de o grilă echitabilă, stabilită în mod realist. Nu trebuie să plătești “munca” unui ofițer militar regește pentru că el toată viața a fost (și este) un funcționar ne-expus unor presupuse vigisitudini de front. Și nu-i acorzi nimănui pensii privilegiate (ca pentru un clan de o duzină-două de oameni), ci o pensie excelentă, acoperitoare, pentru nevoile unei familii normale de pensionari  soț/soție.

Sursa foto: http://seo-maxim.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s