Cazul Bodnariu: Capcane și manipulări

alina-mungiu-pippidi-a-fost-acuzata-dur-de-adrian-papahagi-465x390Cum era de asteptat, articolul doamnei  Alina Mungiu Pippidi  confirmă perspectiva favorabilă a Cazului Bodnariu  intrată pe un nivel care începe să  deranjeze anumite persoane și relațiile lor externe (mai puțin cunoscute opiniei publice), dar și  diverse organizații româno-norvegiene.

Fiind practic motivată de interese abscónse, probabil și financiare, doamna Pippidi se detasează clar de asocierea cu mișcarea de empatie  pro Bodnariu. Iar prețul plătit de doamna Pippidi pentru o astfel de  atitudine  este publicarea  editorialului „SIE Trezește-te, Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor.

Așa cum afirma dl Ioan Spânu în  Cotidianul.ro, doamna Pipidi își permite să-si denigreze  propriul  popor.

…subiectul unor investigatii ar trebui sa fie chiar Alina Mungiu, cea pentru care țara ei nu este decât  locul spre care poți să scuipi, fiind răsplătit pentru acest gest cu sute de mii de euro !” (Ioan Spânu)

   Pentru cine își pune întrebarea, de ce sare Alina Mungiu în apărarea Norvegiei, acuzându-și proprii concetățeni de sabotarea relațiilor excelente între România și Norvegia, răspunsul este cât se poate de clar dar și surprinzator. Din informațiile apărute în presă Alina Mungiu trăiește din coordonarea unor fundații finanțate de George Soros,  Societatea Academică Română  (SAR) pe care distinsa doamnă o conduce de ani de zile, primeste finanțări uriase de la Fundația pentru dezvoltarea societății civile  care nu este alta decât operatorul ONG in Romania. Pe pagina oficiala a FONDULUI ONG se face de cunoscut că acesta este finantat de catre trei țări : Norvegia, Islanda si Lichtenstein. Principalul finanțator este Norvegia. Se sustine ca aceste fonduri au scopul de a „întări relatiile bilaterale intre România si țările donatoare Norvegia, Islanda si Lichtenstein„.

Astfel, proiectul  SAR coordonat de doamna Mungiu „Mobilizarea universitarilor pentru combaterea discriminarii” a primit finanțarea a aproximativ 73.000 Euro iar proiectul Dezvoltarea capacității de monitorizare pentru o Românie curată suma de 208.000 euro, în total aproximativ 274.000 EURO !

In aceste conditii, pentru apărarea imperiului materialicește clădit și în beneficiu personal cu ceva trudă, doamna Mungiu recurge la acte de manipulare a opiniei publice. Procedeul folosit este de ordin emoțional, prin dezinformare și  informatii amestecate, neclare. Pentru un auditoriu neavizat si naiv, fără vreo bază solidă privind informatia despre caz, manipularea poate avea efectul dorit și scontat de ea. Este de stiut ca această metodă este aplicată prin intermediul unor persoane cu functii publice, care au posibilitatea de comunicare în média: vedete tv, jurnalisti, oameni politici, savanți, oameni marcanți din cultură, intelectuali de renume, etc. In prima etapa, persoana in cauza dezvăluie informatii adevarate, care suscită interesul maselor. Compasiunea si înțelegerea față de o anume situatie contribuie la câștigarea  încrederii audientei si crearea unei aureole de expert, de specialist in domeniu. Rezultatul imediat este câștigarea progresivă de susținători și admiratori care vor considera persoana respectivă bine documentată, bine intentionată dar si  curajoasă de a spune lucrurilor pe nume. Apoi, odată cu câștigarea încrederii, manipulatorul incepe sa strecoare o serie de informații „otrăvite” cu scopul de a induce victimelor și alte opinii dubioase, iar mai apoi atitudini care în final să accepte lucruri care de fapt sunt împotriva  intereselor și a voinței lor.

Se pare că doamna Pippidi a încercat o astfel de procedură. Știind că acest  caz este sensibil, doamna Mungiu pune deliberat drama familiei Bodnariu  pe talerul unei false balanțe, îndemându-și “ascultătorii” a compara greutatea si  importanta acesteia, chipurile, cu o altă  mult mai importantă și posibilă dramă, însă de această dată de nivel nivel național: pericolul îndepărtării României de valorile occidentale și căderea ei sub  influența  nefastă a Rusiei !!!.  

Cu alte cuvinte, doamna Mungiu (alături de jurnalistul CT Popescu),  se face exponenta unui mod de gândire care surprinde, mai ales în conditiile în care reprezintă vocea  unei organizații care își propune dezvoltarea societății civile .

Dar un lucru este clar pentru orice om de bună credință, dna A.M. Pippidi,  pentru a-și păstra relațiile cordiale și avantajoase cu societățile occidentale finanțatoare, dânsa este dispusă să accepte jertfirea viitorului unor sărmane ființe umane, familii cu copii nevinovați,   prin încălcarea flagrantă a drepturilor omului și ale familiei unor români care trăiesc în Norvegia.

Incercarea de  inducere în eroare a opiniei publice românesti precum că demonstratiile prin mitingurile de protest pașnice din România și din lume, precum si atitudinile de ordin umanitar ale unor parlamentari in sprijinul familiei Bodnariu pericliteaza insăși siguranța națională si orientarea democratică a țării spre valorile occidentale , este una mârșavă și fără sorți de izbândă.

Doamna Pippidi, vorba lui Pristanda,  Curat murdar!

Radu Oprea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.