Patriarhul Daniel: Profeție despre neamul românesc ilustrată de Pilda Samariteanului milostiv

image-2012-09-15-13228567-46-patriarhul-daniel

«În istoria poporului român, adesea Dumnezeu a lucrat chiar și prin oameni străini de neam.»

Patriarhul Daniel

Omul, ca și creație divină, este din start o operă desăvârșită. Și, într-un fel sau altul, are menirea de-a împlini voia creatorului său.

Dar noi n-avem cum ști care e totului tot, aceasta. Ceea ce știm, însă, cu siguranță, este că în Cartea Psalmilor, creatorul ne dezvăluie despre om multe lucruri demne de luat în seamă:

“Doamne, Tu mă cercetezi de aproape şi mă cunoşti,
2. ştii când stau jos şi când mă scol, şi de departe îmi pătrunzi gândul.
3. Ştii când umblu şi când mă culc, şi cunoşti toate căile mele.
4. Căci nu-mi ajunge cuvântul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul.
5. Tu mă înconjori pe dinapoi şi pe dinainte şi-Ţi pui mâna peste mine.
6. O ştiinţă atât de minunată este mai presus de puterile mele: este prea înaltă ca s-o pot prinde.
7. Unde mă voi duce departe de Duhul Tău şi unde voi fugi departe de faţa Ta?
8. Dacă mă voi sui în cer, Tu eşti acolo; dacă mă voi culca în Locuinţa morţilor, iată-Te şi acolo;
9. dacă voi lua aripile zorilor şi mă voi duce să locuiesc la marginea mării,
10. şi acolo mâna Ta mă va călăuzi, şi dreapta Ta mă va apuca.
11. Dacă voi zice: “Cel puţin întunericul mă va acoperi şi se va face noapte lumina dimprejurul meu!”
12. Iată că nici chiar întunericul nu este întunecos pentru Tine; ci noaptea străluceşte ca ziua, şi întunericul, ca lumina.
13. Tu mi-ai întocmit corpul, Tu m-ai ţesut în pântecele mamei mele:
14. Te laud că sunt o făptură aşa de minunată. Minunate sunt lucrările Tale, şi ce bine vede sufletul meu lucrul acesta!
15. Trupul meu nu era ascuns de Tine, când am fost făcut într-un loc tainic, ţesut în chip ciudat, ca în adâncimile pământului.
16. Când nu eram decât un corpșor fără chip, ochii Tăi mă vedeau; şi în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.
17. Cât de nepătrunse mi se par gândurile Tale, Dumnezeule, şi cât de mare este numărul lor!” (Psalmul 139)

Dar Sfânta Scriptură – BIBLIA – are multe învățături pentru om:

Ale Tale sunt cerurile și pământul, Tu ai întemeiat lumea și tot ce cuprinde ea. (Pssalm 89:11)

Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Şi dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca şi cum nu l-ai fi primit? (1 Corinteni 4:7)

Nu vă înşelaţi preaiubiţii mei fraţi: orice ni se dă bun şi orice dar desăvârşit este de sus, coborându-se de la Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. El, de bunăvoia Lui, ne-a născut prin Cuvântul adevărului, ca să fim un fel de pârgă a făpturilor Lui. (Iacov 1:16-18)

Nicio faptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol și descoperit înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face. (Evr.4:13)

Așadar, creștinii înțeleg că omul este creația lui Dumnezeu. Iar înzestrarea sa excepțională nu este un merit personal (propriu strădaniilor sale), ci este un dar primit de la creator. În ultimă instanță, omul nu are cu ce a se lăuda înaintea lui Dumnezeu, înaintea Aceluia căruia totul este gol și descoperit.

…Să privim lucrurile din această perspectivă divină, reală și adevărată. Dar și din perspectiva unui sociolog care este deprins cu manipularea, cu spiritul de turmă, cu ceea ce înseamnă modă sau trend, cu apucăturile de-a atrage și a cointeresa poporul prin orice metode, la tradiție și ortodoxism, prin exagerări și minuni inexistente – fabulații în toată splendoarea lor – cu icoane făcătoare de minuni puse în fața poporului doar la evenimente anuale, căci în mod particular și intim, fețele bisericești nu le acordă acestora nimic peste ceea ce sunt cu adevărat – lucruri și obiecte ca oricare altele, dar care sunt scoase la înaintare drept idoli făcători de minuni! Iertați-mă, ca idoli făcători de minciuni!

 …Dar Duminica alegerilor din turul 2, ne-a adus și un  discurs extraordinar, cu sinceritate și învățătură …dar nu de către politicieni ci de însuși Înalt Stătătorul Ortodoxiei Românești.

În cuvântul de învățătură rostit în paraclisul Reședințtei patriarhale, PF Daniel a explicat învățăturile transmise de Mântuitorul Iisus din Evanghelie – “Pilda Samarineanului milostiv“.

“Aproapele este omul prin care Dumnezeu ne ajută cu harul Său, adesea într-un mod neașteptat. De multe ori ne vine în ajutor un străin pe care nu l-am văzut vreodată sau de la care niciodată nu am așteptat un ajutor. Prin aceasta, Evanghelia de astăzi ne arată, așadar, că fiecare om din lumea aceasta, indiferent de etnie, stare socială sau vârsta, are o valoare eternă și unică”, a spus PF Daniel, potrivit basilica.ro.

El a mai explicat ca “fiecare om poate deveni mainile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care El lucreaza in lume ca sa ridice si sa vindece pe cei raniti trupeste si sufleteste”.

“In istoria poporului român, ca raspuns la rugăciunile sale pentru a dobandi libertatea si unitatea natională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar si prin oameni straini de neamul nostru. De pilda, Romania Mare s-a realizat mai ales si prin conducatori ai Romaniei ca regele Ferdinand si regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc in venele lor. Când Dumnezeu voieste ca să se ridice si să ajute un popor, lucrează prin cine voieste El, când voieste si cum voieste, ca noi să învățăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar si oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc și vor să îl ajute”, a mai spus patriarhul in predica.

PF Daniel a mai spus ca, astfel, uneori, aproapele nu este un vecin sau un prieten, ci un străin, un om de la care nu te astepti să primesti vreun ajutor. “De ce? Ca sa nu ne punem nadejdea prea mult in oamenii cunoscuti, ci mai intai in ajutorul lui Dumnezeu, Care poate face dintr-un strain un prieten pentru noi, in timp ce un prieten al nostru a devenit pentru noi un indiferent sau chiar un dusman. Fiecare dintre noi poate fi aproapele cuiva daca devine mainile iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oamenii aflati in nevoi”, a continuat PF Daniel.

Patriarhul a mai spus că Samarineanul milostiv este chipul lui Hristos in oameni, iar această pildă rostită de Mântuitor este un îndreptar pentru viața Bisericii și a fiecărui creștin.  (Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.