Închizitorii printre noi!

Imaginați-vă că într-o zi firma la care lucrați vă dă un chestionar cu întrebări personale de genul:

(1) sunteți un membru al comunității homosexuale?

(2) sunteți un aliat al comunității homosexuale chiar dacă nu vă identificați ca fiind homosexual?

Vi se par ireale ori imposibile astfel de intrebari? Dacă răspundeti negativ vă înșelați. Astfel de întrebări încep să devină obisnuite în marile companii multinaționale. Un exemplu recent e gigantul Chase Bank din New York care recent a emis un astfel de chestionar la cei peste 260.000 de angajati ai ei. Chestionarele trebuie înapoiate băncii într-un plic pe care angajatul e identificat cu numărul de angajat. [Detalii aici: http://www.onenewsnow.com/culture/2014/07/07/corporation-wants-to-know-if-employees-are-ally-of-homosexuals#.U7x4lZRdVGY]

Ce sens au aceste chestionare, și la ce folosesc ele? Printre altele, ele dovedesc că între noi există închizitori. Adică oameni și instituții care ne pot constrânge să acționam ori să gândim împotriva valorilor personale și ale conștiinței. De genul celor care, de fapt, caută să ne suprime libertatea religioasă și de conștiință.

Stiri de acest gen ne intra in cutia electronica AFR aproape zilnic. Unele dintre ele le publicam in scrisoarea saptaminala AFR de marti. In ultimele saptamini astfel de stiri au fost chiar numeroase.

Începem cu ultimul incident care ne-a parvenit la inceputul saptaminii: primaria  orasului Salem din Massachusetts a reziliat un contract din 2008 cu Gordon College, un colegiu crestin din oras, pentru ca interzice studentilor si profesorilor “comportamentul homosexual”. Prohibiția aceasta face parte din arsenalul moral al colegiului si e fundamentata pe învățăturile Scripturii. [Detalii aici: http://www.christianpost.com/news/massachusetts-city-ends-contract-with-christian-college-over-its-stance-on-homosexuality-123220/]

Un alt exemplu parvine din Irlanda unde luna trecuta doi homosexuali au lansat o actiune de discriminare impotriva unei cofetării creștine care a refuzat să le facă o torta cu un slogan homosexual. Proprietarii nu au refuzat sa faca torta, dar au refuzat să scrie pe ea un mesaj pro-homosexual prilejuit de Ziua Internationala Impotriva Homofobiei. [Detalii aici: http://www.irishtimes.com/news/social-affairs/bert-and-ernie-s-romance-offers-a-lesson-in-tolerance-1.1863318?page=1]

Tot recent, in Suedia, o asistenta medicala a fost concediata pentru ca a refuzat sa participe la prestarea de servicii de avort, asistenta fiind o catolica poloneza pro-viata. [Detalii aici: http://www.lifenews.com/2014/07/09/nurse-fired-for-refusing-to-assist-abortions-takes-her-case-to-court/]

Human Rights Campaign

Aici trebuie amintita si agresiunea institutului anticrestin si antilibertate religioasa Human Rights Campaign din New York. Acest institut se amesteca si in treburile interne ale multor țări, printre ele si Romania. El cauta sa intimideze guvernele si parlamentele țărilor neoccidentale care incearca sa adopte legislatii pro-familie. In 2009 Human Rights Campaign a remis o nota autoritatilor romane cerindu-le sa nu adopte in Codul Civil articole care definesc casatoria naturala si interzic casatoriile unisex. Inchizitorii de la Human Rights Campaign au inceput sa atace si avocatii americani crestini care reprezinta in tribunale americane biserici, organizatii si institutii care se opun platformelor politice homosexuale. Anual, ei publica un index al firmelor avocatesti “pro-homosexuale”, si denigreaza firmele si avocatii care nu simpatizeaza cu agenda pro-homosexuala. In iunie, Reuters a publicat un articol detaliat despre actiunile inchizitoriale ale lui Human Rights Campaign impotriva avocatilor si firmelor de avocati pro-familie din America. [Detalii aici: http://www.reuters.com/article/2014/06/10/us-usa-court-gaymarriage-insight-idUSKBN0EL10820140610] In aceasi categorie de institutii anti-crestine si anti-libertate religioasa este si Southern Poverty Law Center din Birmingham, Alabama care in anii trecuti a cautat sa isi extinda ideile si in Romania.

Pe lângă aceste exemple, va reamintim câteva din multele despre care am scris de mai multi ani: preoti amendati pentru ca propovaduiesc impotriva homosexualitatii; pastori arestati pentru ca fac acelasi lucru; functionari de stat concediati pentru ca refuza sa oficieze casatorii homosexuale; muncitori concediati in Marea Britanie pentru ca poarta crucea la locul de munca; taximetristi britanici carora li se suspenda licenta pentru ca refuza sa ia crucifixul din masina; oameni in varsta dati in judecata pentru ca refuza sa inchirieze camere cuplurilor necasatorite, fie ele de acelasi sex, fie de sex opus.

Din nefericire, mentalitatea inchizitoriala incepe sa domine gandirea occidentala, si mai ales cea academica. Orice actiune impotriva libertatii religioase ori de constiinta este justificata in termenii cei mai duri. Gandirea inchizitoriala se extinde si corupe cultura, civilizatia si politica. Este ignorata realitatea istorica ca esafodul drepturilor omului a fost cladit pe libertatea religioasa si libertatea de constiinta. In Europa, grupuri religioase diferite au fost in conflict armat vreme de multi ani, dar rezultatul acestei istorii tragice a fost toleranta religioasa si libertatea de constiinta. Acestea, la rândul lor, au generat pluralismul politic al Europei, o notiune care s-a raspândit mai târziu in toata lumea. Acest esafod esential oricarui stat de drept este sub asediu astazi, fiind asaltat continuu de ideologia seculara care domina gandirea occidentala si din America de Nord.

Uitam ca Thomas Jefferson si fondatorii Republicii Americane au cladit democratia americana tocmai pe libertatea religioasa si de constiinta. Libertatea de constiinta, afirma Jefferson, este sacrosanta. Nu trebuie deci sa surprinda că prima libertate inscrisa in faimosul Bill of Rights american este libertatea religioasa.

Astazi e la moda in lumea occidentala a fi inchizitor. Un gulag imens al intolerantei se extinde peste America de Nord si Europa Occidentala. Din nefericire, el e sustinut si justificat de tribunale, academicieni, si de parlamentele si legiuitorii care vor sa fie in pas cu asa numita lume “progresista”. Scriam in vara anului trecut despre o decizie cu totul bizara a Tribunalului Suprem din New Mexico care justifica intoleranta față de crestini, numind-o “pretul” pe care crestinii trebuie să-l plătească pentru a fi acceptati ca cetateni intr-un stat democratic.

Abraham KuyperAbraham Kuyper si libertatea de constiință

Olandezul Abraham Kuyper (1837-1920)  a fost un ganditor si politician crestin al Olandei veacului XIX. In 1879 a publicat Ons Program, “Programul nostru” in romaneste, o carte tradusa recent in America cu titlul Guidance for Christian Engement in Government (“Ghid pentru implicarea crestinilor in viata publica”). Printre altele, cartea continue argumente puternice pentru libertatea religioasa si de constiinta, ambele libertati fiind esentiale oricarei societati civilizate si prospere.

Libertatea de constiinta, afirma Kuyper, este rădăcina si ancora tuturor celorlalte libertati necesare oricarui stat de drept si democratii: libertatea de exprimare, credinta, si religioasa. Pentru Kuyper libertatea de constiinta este “cea mai intima expresie a vietii fiintei umane”. Este “prezenta lui Dumnezeu in sufletul omului”. (”the immediate contact in a person’s soul of God’s holy presence, from moment to moment”.)

Constiinta este limita peste care nu poate trece nici o autoritate seculara, inclusiv statul.our_program_front_cover Constiinta este mecanismul imprimat in om de Dumnezeu sa cunoasca diferenta dintre bine si rău si să aleagă binele. Puterea ei vine de la Dumnezeu. (“Conscience knows that it has received its power directly from God”.) Din aceste motive, autoritatii seculare îi este interzis să submineze libertatea de constiință. Constiinta este “un scut al ființei umane, rădăcina tuturor libertăților civile, sursa fericirii unei națiuni”, adauga Kuyler. (“Conscience is therefore the shield of the human person, the root of all civil liberties, the source of a nation’s happiness”.)

Libertatea de constiință, adauga Kyuper, nu e un dar conferit de stat, ci unul conferit de Dumnezeu, asa dupa cum, “părinții au putere asupra copiilor lor nu ca un dar din partea statului ci prin mila lui Dumnezeu”. (“Fathers have power over their children not as a gift from the state but by the grace of God”.) [Recomandam un blog recent despre viata si gandirea lui Kuyper: http://blog.acton.org/archives/70315-root-freedoms-kuyper-freedom-conscience.html]

In concluzie, putem evident afirma că libertatea de contiință face parte din tezaurul valoric al Europei si al creștinismului si că trebuie protejata. Noi o numim o autentică valoare europeană.

Un exemplu pozitiv: Hobby Lobby

Mentionam, in incheiere, un exemplu pozitiv al unei familii crestine din Oklahoma: proprietarii lantului de magazine Hobby Lobby. Familia a refuzat, din motive de constiinta si libertate religioasa, sa se conformeze cerintelor unei legi recent adoptate de Administratia Obama care impune firmelor sa asigure servicii de avort pentru angajatii lor. Pe 30 iunie, după ani de litigii, Tribunalul Suprem al SUA le-a dat dreptate, afirmând că statul nu poate obliga o firmă cu proprietari crestini să se conformeze unor legi care le incalca constiinta. Chiar si New York Times a fost impresionat de atitudinea acestor crestini, fii de pastori, publicind articolul alaturat despre batalia lor epica pentru libertatea religioasa si de constiinta: http://www.nytimes.com/2014/07/01/us/hobby-lobby-made-fight-a-matter-of-christian-principle.html?_r=3
AFR va recomanda: Asupra subiectului de astazi va recomandam si un comentariu-eseu a lui Kim Holmes, cercetator la Heritage Foundation, si intitulat Intolerance and Illiberalism (“Intoleranta si iliberalism”) publicat pe 18 iunie: http://www.thepublicdiscourse.com/2014/06/13327/; Recomandam deasemenea un dosar de 19 pagini publicat pe 9 iulie de Newsweek despre organizatia terorista islamista Boko Haram din Nigeria. Boko Haram este cea mai vicioasa organizatie anticrestina activa. Doar anul acesta a ucis peste 2.000 de crestini in Nigeria. http://www.newsweek.com/2014/07/18/boko-haram-terrors-insidious-new-face-257935.html

PERSPECTIVA CRESTINA ASUPRA SEXUALITATII

Comentariul saptaminii trecute a facut multe valuri. Redam doua comentarii:

Primul: Buna ziua, Ma numesc [   ] si avand in vedere ca ati avut o actiune anti-pornografie la sfarsitul anului trecut parca, doresc sa va vorbesc despre un studiu biblic destinat eliberarii din pornografie, masturbare si alte pacate sexuale. Si eu am fost rob acestor pacate, iar Domnul Isus Cristos a lucrat in viata mea prin acest studiu biblic pentru a ma elibera prin harul Sau. Studiul biblic are forma unui curs de 60 de lectii – 60 de zile – si prezinta adevarurile biblice legate de pacat si de eliberarea prin Domnul Isus Cristos. Se adreseaza celor care traiesc in aceste patimi si contine foarte multe sfaturi practice pentru gasirea libertatii continue fata de pacat, in si prin Domnul Isus. Cursul, precum si alte explicatii, poate fi gasit aici: http://eliberareadepornografie.blogspot.ch/ Va rog, daca puteti, sa vorbiti despre acest curs intr-unul din newsletter-urile dumneavoastra, la biserica dumneavoastra, prietenilor si fratilor in Domnul, astfel incat sa poate ajunge si la cei care se lupta cu aceste pacate. Va multumesc.

Al doilea: Să fiți binecuvântați  de Domnul Hristos, toți cei care lucrați și ne trimiteți materiale interesante și de interes comun pentru creștini. Am tipărit recent această carte, si dacă credeți de cuviință o puteți publica și dumneavoastră ca să nu ajungă sub puterea imoralități atâți oameni. Ma-și bucura să o publicați. Totodată aș dori să primesc un răspuns din partea biroului dumneavoastră. Vă doresc toate cele bune de la Dumnezeu. Vasile Hozan din Kitchener, Ontario, Canada [Nota AFR: Dl Hozan a scris o carte despre sexualitate din perspectiva Bibliei si e dispus sa o puna la dispozitia cititorilor nostri. Cei interesati sunteti rugati sa-l contactati direct la adresa lui electronica: hozanvasile@yahoo.com.

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI 

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.