Intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală chiar şi pentru o oră are cel puţin cinci efecte ireversibile, în ciuda promisiunii făcute de premierul Victor Ponta că va opera ”mici ajustări” în şedinţa de guvern de miercurea viitoare. Indiferent de modificări, cele şase zile cât noile coduri vor fi în vigoare în forma actuală sunt suficiente pentru a se aplica principiul legii penale mai favorabile. Mai exact, chiar dacă, după cele şase zile, Codul Penal va fi modificat radical, în instanţă judecătorul va fi obligat să ţină cont în judecarea cauzei de prevederile legale care avantajează inculpatul sau, după caz, condamnatul atunci când cere eliberarea. Adică, după cum este explicat mai jos, judecătorul va închide dosarele care au atins prescripţia ca urmare a pedepselor mai blânde din noul Cod, va fi nevoit să pună în libertate condamnaţii din aceeaşi cauză şi va fi oblicat să dispună eliberarea condiţionată.
Astfel, 64 de dosare de corupţie cu prejudicii de zeci de milioane de euro vor fi închise. Greii din fotbal judecaţi în Dosarul Transferurilor vor scăpa de judecată, Mihai Necolaiciu sau Sorin Ovidiu Vântu de asemenea. Peste 6.000 de deţinuţi vor putea cere eliberarea condiţionată, iar alţi 400 vor fi puşi în libertate în cel mai scurt timp. Noul Cod Penal ar putea duce şi la blocarea definitivă a dosarelor torţionarilor Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior.
”Dacă acest Cod Penal intră în vigoare cu actualele limite de pedeapsă pentru o oră sau 24 de ore, chiar dacă ulterior vor fi modificate, se va aplica principiul legii mai favorabile”, a explicat, pentru gândul, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Noul Cod Penal şi noul Cod de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie
Cronologia Codurilor Penale:
Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală au fost concepute în 2009 de Ministerul Justiţiei condus de Cătălin Predoiu. În 2009, titularul proiectului de lege, cea care se ocupa de redactarea acestei legi a fost Alina Bica, actualul şef al DIICOT. La conceperea codurilor a participat şi o comisie de experţi. Din această comisie a făcut parte şi avocatul Marian Nazat cel care de-a lungul timpului a apărat o serie de politicieni cu probleme penale precum Dan Voiculescu.
Codurile au ajuns în Parlament unde a fost creată şi o comisie specială. Această comisie a fost condusă de către Victor Ponta. Din comisie au mai făcut parte şi Tudor Chiuariu, condamnat definitiv acum în dosarul Poşta Română, şi fostul deputat Mihail Boldea, judecat pentru corupţie.
În 2010 noile coduri au trecut de Parlament prin asumare, fiind asumate de guvernul Emil Boc. Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că îşi asumă promulgarea noilor coduri. Traian Băsescu a declarat că nu a fost sesizat de erorile din noile coduri. Afirmaţia preşedintelui este cel puţin bizară. Încă din 2009 a fost înfiinţată coaliţia ”opriţi codurile” formată din 22 de ONG-uri care au sesizat public neregulile din codurile penale. ”Examinând însă noul Cod Penal observăm că partea cea mai mare a acestor infracţiuni nu a fost preluată. Rezultatul este unul singur: vom avea dezincriminări care vor duce fie la achitare, fie la netrimiterea în judecată a celor care sunt acum în faza de urmărire penală”, declarat fostul şef al DNA, Daniel Morar, într-un interviu acordat Evenimentului zilei în 2009.
În noiembrie 2013, DNA, DIICOT, Curtea Supremă au sesizat Ministerul Justiţiei că noile coduri conţin erori care trebuie să fie corectate înainte de intrarea în vigoare.
În ianuarie 2014, Comisia Europeană a exprimat îngrijorări privind noul Cod Penal şi cel de procedură şi aminteşte că instituţiile judiciare au cerut modificări.
Cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare a codurilor ministrul Justiţiei a promis că erorile din noile coduri vor fi reparate.
Cu o zi înainte de intrare în vigoare premierul Ponta a anunţat că nu va emite nici un fel de ordonanţă de urgenţă de modificare.
Citiți AICI articolul care prezintă pe larg toate implicațiile Noilor Coduri.