In foaierul cunoscutului cinematograf bucurestean “Patria” a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie intitulata “Frânturi de texturi“, cuprinzând lucrari ale artistului israelian Eduard Mattes. Ele surprind elemente din natura, amanunte aparent banale, instantanee urbane – pe care le vedem, de obicei, in trecere, dar numai ochiul fotografului si obiectivul aparatului de fotografiat stiu se le descopere. Atractia pentru detalii reuseste sa gaseasca, in spatele lor, o “poveste” frumoasa de fiecare data.
Eduard Mattes este arhitect. Câte un amănunt deosebit mai întâi l-a fascinat, apoi l-a preocupat cum sa-l fixeze pe pelicula fotografica si sa-i gaseasca si semnificatia. Probabil ca autorul pozelor utilizeaza uneori elemente arhitecturale. Dar e greu de spus, pentru ca Eduard Mattes se risipeste cu bune rezultate, extraprofesional, si in alte dexteritati, cum ar fi caricatura, sau schita literara. Iar prezenta lui artistica in Romania s-a concretizat si pina acum prin participarea la alte expozitii, fie ele de fotografie sau caricatura.
Fotografia inseamna, in traducere libera, grafica cu lumina. Contactul cu arta vizuala presupune desigur nu numai pasiune, ci si o anumita preocupare conceptuala, o maniera de tratare personala a subiectului, care incepe si se continua cu un proces de observatie. Stim foarte bine ca fotograful poate fi amator (cum sint majoritatea covirsitoare a posesorilor de aparate fotografice sau, mai nou, de telefoane mobile), poate fi bine pregatit tehnic si poate avea, in sfirsit, preocupari artistice. Eduard reuseste rara performanta de a combina aceste insusiri, dovedind cu nonsalanta o corecta combinatie de tehnica si concept.
Dr. DOREL SCHOR
Sursa foto: https://www.google.com/search?