Războiul global împotriva crestinilor

RaboiÎn prezent se desfășoară un război global împotriva crestinilor

 

Indrăznim să spunem, însă, că acest război e, de fapt, cea mai mare catastrofă a zilelor noastre. Zilnic parvin stiri alarmante din toate colturile lumii despre persecutia crescândă si atacurile violente impotriva comunitatilor crestine din Africa, si uneori chiar si din Asia.

 Boko-Haram ucide crestinii cu miile in Nigeria, islamistii distrug biserici si ucid crestini in Egipt, insurgentii sirieni distrug biserici si forteaza crestinii sa se converteasca la religia mulsulmana in zonele aflate sub controlul lor, iar majoritatea crestinilor din Irak au fost fortati sa plece din tara de bastina dupa “eliberarea” Irakului de catre trupele NATO.

Iar in Afganistam, tara in care NATO a investit si inca investeste miliarde de dolari, nu mai exista inci o biserica crestina, spre deosebire de doar acum câțiva ani. Talibanul a asigurat, chiar sub ocupatia NATO, distrugerea ultimei biserici crestine din țară. Mai ingrijorator, anul trecut i s-a respins cererea de azil politic unei femei din Afganistan si a fetei ei, ambele crestine. Respingerea a fost făcută de Comisariatul ONU pentru Refugiati din India. Exemple radicale si ingrijoratoare de genul acesta apar aproape zilnic, si de mult timp.

Ciudată însă, si tot mai greu de acceptat ori justificata, este tăcerea Uniunii Europene, a Americii si a Natiunilor Unite privind războiul global impotriva crestinilor. O treime din populatia lumii este crestina, iar situatia precară a aderentilor crestinismului e ignorată. In Europa e multă gălăgie când un ziarist face afirmatii negative despre Mohamed ori religia musulmană, dar, în contrast, se aud aplauze când se scoate încă o nouă carte care huleste Numele lui Dumnezeu. Contradictia in pozitii a Lumii Occidentale privind războiul mondial impotriva crestinilor e inacceptabilă.

In septembrie am publicat recenzia unei carti aparute mai devreme in vara, “Cum l-a pierdut Occidentul pe Dumnezeu”. Asta explica indiferenta Occidentului fata de crestinii Lumii a Treia care sunt agresati, ucisi ori persecutati. Persecutiile ori discriminarea impotriva altor grupuri religioase ori sociale umplu paginile ziarelor, dar tacerea domina privind crestinii care sufera pentru credinta lor. De ce, intreaba John L. Allen, Jr. in cartea lui tocmai publicata si intitutala The Global War on Christians: Dispatches from the Front Lines of Anti-Christian Persecution (“Razboiul global impotriva crestinilor: stiri de pe frontul persecutiei anti-crestine”)? Pe 30 octombrie Allen a acordat un interviu publicatiei americane National Review Online in care exprima ideile principale ale cartii lui. Publicam citeva extrase din interviu, urmind ca cei care doresc sa-l citeasca in intregime in engleza, sa intre pe acest link: http://www.nationalreview.com/article/362547/exposing-global-war-against-christians-interview

Intrebare: In zilele noastre crestinii sunt, fara indoiala, cea mai persecutata grupare religioasa din lume, si de cele mai multe ori martirii sufere in tacere. Cum stim asta? Raspuns: Da, stim asta, pentru ca, in parte, exista mai multi crestini in lume decit aderentii oricarei alte religii, intr-un numar total de 2.3 miliarde. In consecinta si numarul persoanelor persecutate e mai mare in comparatie cu alte religii. Pe de alta parte, crestinii sunt mai persecutati ca altii pentru ca ei cresc ca si numar in zonele dificile ale lumii unde exista probleme majore privind libertatea religioasa.

Intrebare: Atunci, daca e asa cum spui, de ce nu vorbim mai mult despre asta? Raspuns: Intrebare buna. Raspunsul este complicat, dar cred ca in mare parte asta are de a face cu anumite stereotipuri privind crestinismul. Perceptia despre crestinii din Occident este ca sunt multi, bogati, influenti politic si, in consecinta, este dificil pentru unii oameni sa inteleaga ca de fapt si crestinii pot fi victime ale persecutiei.

Intrebare: Faceti turul lumii in Razboiul global impotriva crestinilor. Unde e cea mai tragica situatie? Raspuns: Nu tocmai stiu cum sa inteleg intrebarea asta, ca pericol pentru viata de exemplu, dar locurile din lume unde nu doar indivizi crestini sunt in situatie de risc ci intregi comunitati crestine sunt Siria si Egiptul.

Intrebare: Ce cauzeaza persecutia impotriva crestinilor? Raspuns: In multe tari in dezvoltare crestinii sunt identificati cu Occidentul, si, in consecinta, frustrarile pe care oamenii le au cu guvernele occidentale tind sa se rasfringa asupra crestinilor din tarile lor. Un alt factor este ca de multe ori crestinii sunt vazuti ca “soft targets”, adica “tinte docile”, in sensul ca ei nu se razbuna, nu organizeaza grupuri de insurgenti, de teroristi pentru a se apara in felul in care alte minoritati religioase o fac.

Intrebare: Putem face ceva? Ce ar putea un american de rind care va citeste cartea sa faca pe linga a se ruga pentru crestinii persecutati din lume? Rapuns: In primul rind, nu trivializati puterea rugaciunii. Pe linga asta sunt si multe alte lucruri care le putem face, de la sprijinirea organizatiilor care acorda ajutor umanitar crestinilor in situatii de risc pina la a-si face auzite vocile in politica externa a tarilor occidentale, inclusiv formularea politicii externe. In mod special, trebuie sa asiguram ca surorile si fratii nostri in credinta care sufera sa nu se simta abandonati ori singuri.

Intrebare: Care sunt unii din eroii si martirii despre care ar fi bine sa stim cu totii? Raspuns: Sunt multi, dar doua nume sunt potrivite pentru a incepe subiectul, calugarita Leonella Sgorbati, care a fost ucisa in Mogadisu, Somalia in 2006, si barbatul musulman care a murit cu ea, Mohammed Osman Mohamud. Cind islamicii radicali au venit la spitalul in carea muncea Sgorbati, Osman a incercat sa o acopere cu trupul lui, si a primit primul glonte. Au murit impreuna, singele lor amestecindu-se si scurgindu-se pe dusumea. Ei nu sunt doar martiri, ci si simboluri a prieteniei intre crestini si musulmani. Ultimele cuvinte ale lui Sgorbati au fost, se spune, perdono, perdono, adica “iert”.

Intrebare: Ce e Me’eter si de ce ar trebui sa fie bine cunoscut acest nume? Raspuns: E un lagar de concentrare pentru prizonierii credinciosi, majoritatea crestini, in Eritrea. E tara unora dintre cele mai grosolane incalcari a drepturilor omului pe planeta, si, deci, orice persoana cu constiinta ar trebui sa fie preocupata de ce se petrece acolo.

Intrebare: Cine sunt Boko Haram si ce le putem face? Raspuns: O constelatie destul de amorfa a unor grupuri islamice radicale din nordul Nigeriei care sunt o amenintare reala pentru multi oameni, inclusiv crestinii Nigeriei. Intre altele, ar trebui sa punem presiune asupra Nigeriei sa accepte ofertele de ajutor extern pentru a identifica pe acesti teroristi si a-i trage la raspundere pentru crimele lor.

Intrebare: Care e cea mai extrema persecutie crestina din Americi la ora actuala? Raspuns: Probabil e in Colombia, unde din 1984 70 de preoti catolici, doi episcopi, opt calugarite, si trei seminaristi au fost ucisi, majoritatea dintre ei cazind victime ale narco-traficantilor tarii. Multi pastori evanghelici si penticostali si credinciosi si-au pierdut si ei viata. Printre altele, asta e o ilustratie buna a doua aspecte privind persecutia anti-crestina: in primul rind faptul ca cu toate ca crestinii sunt majoritari intr-o anumita tara nu inseamna ca traiesc in suguranta; si in al doilea rind, islamul radical nu e singura sursa de persecutie a crestinilor.

Intrebare: Cine sunt martirii Algeriei? Raspuns: Ei probabil sunt cazul cel mai convingator privind martirologia din ultimele doua decade. E vorba de sapte calugari catolici in Algeria care au fost ucisi in 1996 in timpul razboiului civil sangeros, dupa ce au fost rapiti si tinuti in captivitate vreme de doua luni. Calugarii apartineau legendarului oridin Trappist, si locuiau in manastirea algeriana numita Notre Dame a Atlasului Tibirin, si care intretineau relatii de adinca prietenie cu vecinii lor musulmani. Istoria calugarilor Tibirini a fost descrisa in carti, in omilii, si chiar in filmul francez din 2010, premiat, numit Of Gods and Men (“Despre dumnezei si oameni”).

Intrebare: La cine dintre cei portretizati in Razboiul global impotriva crestinilor va gasiti gandidu-va cel mai mult? Raspuns: Imi vine in minte mereu si mereu tinara femeie pe care am intilnit-o in Ucraina in 2001, in timpul vizitei lui Ioan Paul II, care mi-a spus despre bunicul ei, care a fost un preot Greco-Catolic si a fost ucis in chip grotesc in gulagul sovietic. A fost primul meu contact real cu istorii despre martirii moderni, si punctul de plecare pentru aceasta carte.

Intrebare: Sunteti mai mult incurajat ori descurajat de reactiile pe care le primiti privind cartea dtra si interesul publicului american in subiectul ei? Raspuns: Vestea rea este ca in general publicul larg nu a auzit despre lucrurile astea, si nu au nicio idee privind dimensiunile amenintarilor cu care se confrunta crestinii. Vestea buna este ca odata ce sunt informati, nu se pune la indoiala ca sunt ingrijorati si miscati sa intrebe “Ce putem face”? Asta e foarte incurajator.

AFR va recomanda: Va recomandam si o recenzie in engleza a cartii lui Allen, facuta recent de publicatia britanica Spectator: http://www.spectator.co.uk/features/9041841/the-war-on-christians/

Un articol recent despre genocidul crestinilor in Siria, inclusiv arderea in public a Bibliei, poate fi citit aici http://www.fides.org/en/news/34564-ASIA_SYRIA_Christian_book_burning_in_Raqqa#.UnofQ3COTId Un alt articol pe aceasi tema, publicat in Washington Post, poate fi citit aici: http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/beleaguered-syrian-christians-fear-future-increasingly-targeted-by-jihadis/2013/10/28/d23e3e9a-3ff1-11e3-b028-de922d7a3f47_story.html

Un articol privind atacurile lui Boko Haram impotriva crestinilor din Nigeria poate fi citit aici: http://hosted.ap.org/dynamic/stories/A/AF_NIGERIA_VIOLENCE?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2013-10-29-13-20-32

EROINELE ROMANIEI – REACTII

Am comentat saptamina trecuta despre succesul nemaipomenit scontat de liderele miscarii pro-viata din Romania care au strans peste 100.000 de semnaturi in Romania in sprijinul proiectului european Unul dintre noi. Una din cititoarele noastre comenteaza: Este foarte bine ca mentionati aceste exemple pozitive, dati nadejde si curaj celor ca va citesc! Daniela Paun, coordinatorul national al proiectului Unul dintre noi in Romania, Dr. Maria Dunca-Moisin (miscarea Bunavestire din Romania), dna Olimpia Popa (AFR Tulcea), si dna Gerda Chisarau, Asociatia Darul Vietii (Timisoara). Irina Secuiu [Nota AFR: Din gresala am omis sa mentionam pe o alta lidera a miscarii pro-viata din Romania care si-a facut aportul la acest proiect: Larisa Iftime de la Pro Vita Media]

 VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.

FACETI-NE CUNOSCUTI!

 Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la office@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.