Ziua Culturii Române – sarbatorita la Biblioteca “V. A. Urechia” din Galati

15.01.2013Pe 15 ianuarie 2013, la 163 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, câteva sute de galateni au fost prezenti la ceremonia de inaugurare a celei de-a cincea filiale a Bibliotecii “V. A. Urechia” din Galati. Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu”, fostul Liceu Metalurgic, situat în cartierul Micro 40, va gazdui filiala ce-i poarta numele istoricului si academicianului Paul Paltanea (1924-2008), autorul “Istoriei orasului Galati de la origini pâna în 1918” si fost bibliotecar al aceleiasi institutii.
Noua filiala pune la dispozitia cititorilor peste 50.000 de documente, cu obiectivul de a mari colectia pâna la 120.000 de exemplare, disponibile pentru împrumut si sala de lectura, si acces la internet. Directorul Bibliotecii “V. A. Urechia”, Ilie Zanfir, si-a exprimat bucuria de a avea posibilitatea extinderii accesului la cultura si în zonele limitrofe ale orasului precum si dorinta înfiintarii unei biblioteci destinate copiilor în sediul Clubului Sidex, din cartierul Tiglina I, acolo unde, pe vremuri, primarul Galatiului, Marius Stan, visa deschiderea primei biblioteci a unui club de fotbal.
La acest eveniment au fost prezenti numerosi reprezentanti ai administratiei locale, în frunte cu primarul Marius Stan, viceprimarul Florin Popa, deputatul Aurel Nechita, presedintele Consiliului Judetean Nicolae Bacalbasa, Marius Mitrof, Cristi Caldararu, dar si familia remarcabilului cercetator, Paul Paltanea. Slujba de sfintire a noului sediu a fost oficiata de parintele protopop Eugen Buruiana. Câtiva copii de la gradinita “Otilia Cazimir”, îndrumati de educatoarele Carmen Chiurtu si Alina Lazar, i-au întâmpinat pe invitati cu pâine si cu sare, iar dupa discursul oficialitatilor au prezentat un moment emotionant de reproducere din poezia lui Mihai Eminescu: “Revedere”, recitata de Andreea Andrei si Maria Luchian, “Somnoroase pasarele”, de Alexia Domnitanu sau “La mijloc de codru”, de Crina Munteanu.

Tatiana Scurtu Munteanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.