Al optulea vaccin anti-intoleranță

“DESCULȚI” – Hickory, NC 2012

E toamnă… Acum nu doar se numără bobocii, dar se fac și cure de vaccinări cu scop profilactic sau terapeutic. Depinde doar de care tip. Nu de alta, dar există mai multe tipuri de intoleranțe. Adresa de față e legată de cea spirituală.

Pentru a o înțelege  cît mai facil, nu strică o mică incursiune în cea medicală. Nu de alta, dar principiile acesteia din urmă se aplică la mai toate intoleranțele: începînd cu cea politică, și sfîrșind cu cea religioasă/ultrareligioasă. La evanghelicii mioritici, unii au denumit-o (aproximativ) Portocalele mecanice și hiperpocăiții.

Imunologia clinică continuă să fie alături de alte ramuri medicale intervenționale, unul dintre vîrfurile de lance ale cercetării medicale. Sunt unii dintre noi, cei drept cam puțini (și asta-i fericirea!) care sunt alergici la apa potabilă, ba chiar și la aer! Alții, din ce în ce mai frecvent, la praful de casă. Copii pînă la o vîrstă nu suportă (digestiv) căpșunii, zmeura, laptele sau alte alimente de uz comun. În cele mai multe cazuri se încearcă o desensibilizare cu proteine atenuate conținute în respectivii alergeni.

Schimbînd registrul medical, cu cel spiritualo-bisericesc, trebuiește amintit că unii (mai ales baptiștii hiperpocăiți) se nasc cu anumite sensibilități legate de unele pasiuni, practici și/sau trăiri emoționale ale altor coreligionari. Unii nu suportă fanfara în incinta sancturelor, ci doar în aer liber (mai ales la mormîntări). Alții nu tolerează chitarele electrice și (mai ales) bateriile. Nu cele de autoturisme sau de ceas, ci cele de percuție!  Mai nou, odată cu tehnologizarea programelor publice, unii fac hiperalergie  la laptop, retroproiector și alte ustensile asemenea. Unii merg cu Portocalele mecanice  (ale Vindecătorului) pînă acolo încît îi acuză pe predicatorii care apelează la resurse virtuale (internet în speță) de lipsa ungerii cu Duhul a mesajului.

Dar după părerea noastră, intoleranța cvasi-omniprezentă la hiperpocăiți e legată de momentele de închinare. Ca să ne delimităm din start de orice practică muzicală hiper sau ultrasonică, de orice metalism pseudo-spiritual, de orice hip-hop etichetat ca și creștin, de orice exaltare dusă aproape de limita patologicului, vom spune că Biblia ne prezintă (și) ipostaze „neconvenționale”.

Imnologia (atenție!- nu imunologia) evanghelică e într-un perpetuum mobile. E un fel de rotativă din care sunt scoase din uz unele cîntări/cîntece/imnuri (nici nu mai știm cum să le numim ca să mulțumim pe toată lumea), fapt ce întristează pe mulți din generațiile adulte/vîrstnice. Dar la fel de prezentă e intoleranța unora din generația PRO, față de clasicele perene ale repertoriului evanghelic românesc.

La tot acest amalgam de intoleranță, DESCULȚI pare să fie antidotul. Cei care „trăiesc pe viu” sau „urmăreasc live” tomnalele muzicale ale DESCULȚI-lor (aflate la a opta ediție), au prilejul să se vaccineze anti-intoleranță. Aici se pot vedea generații (aproape) extreme care exultă în închinare liberă, spontană, naturală. Nu e vorba de perfecțiunea închinării ( căci pe ici pe colo se mai aud falseturi sau se mai percep ifose), ci de spiritul ei. Sunt unii care bat mii de km pentru două zile și jumătate de „Urcare  la Sărbătoare” – cum îi place unui șegan cu nume vestimentar și cu prenume florist să numească „vaccinul”. Dincolo de menținerea unui climat specific emigranților (cel al unui bazin de selecție premarital, cel de destindere la un grătar sau la un footbal) cei care se duc la Hickory, în Carolina de Nord, se duc pentru o desensibilizare, pentru o descătușare de inhibiții sau prejudecăți. Cel mai mult place cînd unii trăiesc ceea ce cîntă!

Unul dintre imnurile cele mai controversate care duc pe mulți pe buza fariseismului, e cel care face trimitere la ridicarea mîinilor spre cer. Ca să nu mai amintim de momentul aplauzelor. Ce-or fi trăit în sinea lor cei care, văzîndu-i pe alții că aplică ceea ce cîntă, își înalță efectiv bombănelile spre cer, în locul mîinilor. Ce-i anacronic și antibilic în ridicarea „pe bune” a mîinilor spre cer?!? E doar un exemplu…

La DESCULȚI, lumea se dezinhibă, se desensibilizează, se „vaccinează” .

„Comparați și cumpărați!” vaccinul DESCULȚI!

Cel puțin anual. Merită!

Preluat din BARTHIMEU – UN ALT ORIZONT

Advertisement

One thought on “Al optulea vaccin anti-intoleranță

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.