"Dumnezeu este cu noi."

“De aceea, Domnul însuşi vă va da un semn: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi-I va pune numele Emanuel. ISAIA, 7.14

Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: „Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii.”    ISAIA, 9.6

Iată, fecioara va fi însărcinată, va naşte un Fiu, şi-I vor pune numele Emanuel” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeu este cu noi.” EVANGHELIA LUI MATEI, 1.23

.

ISAIA – un scriitor in slujba lui Dumnezeu

    Isaia, proroc de mare calibru si  anvergură,  contemporan cu patru regi aflati pe tronul de la Ierusalim, Ozia, Iotam, Ahaz, si Ezechia, inspirat de Duhul Sfânt şi-a consacrat intreaga viată operei sale literare si profetice – cunoscută in canonul biblic cu numele său, ISAIA –,  trudind cu dăruire cca 60 de ani (740 î.Cr. – 680 î.Cr.) pentru cele 66 de capitole scrise.

Astfel, Isaia reuşeşte performanta divin aranjată, de a scrie câte un capitol (numeric) pentru fiecare din cele 66 de cărti ale Bibliei.

Primele 39 capitole corespund VT si descriu nevoia de mântuire a omului, iar capitolele următoare, de la  40 la 66,  descriu marea indurare a lui Dumnezeu care dăruieste mântuirea Sa.  Iar acestea din urmă  sunt in concordantă cu doctrina teologică  şi cu numărul de cărti ale NT.

Cartea “ISAIA” mai este denumită de către cercetători şi  “Evanghelia Vechiului Testament“, deoarece prin ea Dumnezeu prezice si oferă  mântuirea oamenilor din păcat şi fărădelege  prin jertfa Odraslei care va veni pe Pămant prin semintia lui David.

De altfel Noul Testament citează nenumărate versete din această foarte importantă carte, la concurentă cu aceea a Psalmilor.

Nu stiu dacă si vouă vi s-a intâmplat să auziti despre unii  oameni care declara că au citit si cunosc Biblia, insă ei n-au citit-o propriu-zis si, deci, nici n-o cunosc.

Am avut un profesor de istorie care avea un bun obicei, acela că  ne dădea o lista cu lecturi suplimentare pentru vacanta de vară, după care trebuia să scriem intr-un caiet rezumatul celor citite.

Printre lecturi  era si romanul “Anna Karenina” de Lev Tolstoi. Acum, nu-mi mai amintesc nici o altă carte, poate era si   “Fratii Karamazov” de Dostoevski.  La inceperea noului an scolar  prezentam  profesorul de istorie  caietul in care  rezumasem acele opere.

Pe vremea aceea, sfârsitului deceniului ’60 – epoca pantalonilor evazati, a părului “netuns”, a personajelor hippie si a unei  sărăcii consolidate, când putini oameni aveau banii necesari  unei  biblioteci personale  care să acopere cerintele minime -, nu e deloc de mirare  ca am transcris de la un coleg rezumatul “Annei Karenina”. Aveam insă grijă să scriu corect si  să aibă  logică.

…Când la o ora de matematică ni se preda despre  “Determinanti si Matrici” si despre Functia Wronski, W(f1…fn),  dupa numele autorului, Wronski,  clasa a fost intreabată, Unde ati mai auzit de Wronski? Desi nu citisem cartea, am fost singurul care am putut da un raspuns “bun”: In Anna Karenina – contele de Wronski!  

Asa fac si azi oamenii, se cred si lasă impresia celor din jur că sunt “cititi”, pentru simplul  si neindreptătitul motiv că  au aflat “despre…”, dar nu si  cunosc “despre…”, ci numai au văzut in filme sau au citit in ziare sau pe internet,  si au prins câteva idei,  ajung de se cred deja cunoscători si de fapt nu sunt.

*
INTRĂ IN POVESTE

Multi oameni  fără să citescă si fără să aprofundeze Biblia,  o adevarată bibliotecă care cuprinde scrierile a cca 45 de autori diferiti  si care acoperă o perioadă mare de timp, de cca 1500 de ani,  au impresia “sinceră” că sunt lămuriti de “neautenticitate” si  de mesajul ei.

Câti oameni pot spune că inteleg scrierile matematicianului polonez Józef Maria Hoene-Wroński (1776-1853), dar câti lăsă doar această  impresie, că ar sti?

Pentru a putea intelege, trebuie sa intram  in poveste, sa ne implicam, sa ne substituim cumva personajelor si   intâmplărilor. Să pătrundem cat mai adânc in  profunzimea lucrurilor si  cercetarilor,  in miezul  trairilor  imaginare sau abstracte.

Trebuie să avem atitudinea si inocenta din copilarie, la citirea cărtilor cu povesti  de Fratii Grimm, cand ne-am lasati cuceriti si  captivati, si   am intrat, pe rand,  in pielea multor  personaje. Altfel n-avem deloc acces la profunzimea invataturilor si beneficiile imense pe care ni le oferă cunoasterea.

Să intrăm (fără superstitii si idei preconcepute) in sufletul si-n inima  personajelor sau ale elementelor de matematica, ale experimentelor fizico-chimice – depinde de lucrarea avută in analiză…

Pe undeva, intelegerea  este deci si o chestiune de credinta. Credinta se bazeaza pe logica si  pe ratiune, dar e superioara acestora. E acel “ceva” care te ridica  peste puterea “normala” de intelegere si cunoastere.

Si credinciosilor le este greu să creadă intr-un  Dumnezeu Atotputernic –  Creatorul a toate -, si in scrierile canonice ale Bibliei. E dificil  să credem că ele sunt inspirate  in mod direct de El, că acei oameni (profetii)  au scris indrumati de Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Dar pentru atei, aceste scrieri  nu se ridică  la pretentiile lor, obijnuiti mai mult cu lucrări controversate, precum  cele gen NOSTRADAMUS,  si etichetează aceste scrieri  ca  “inchipuite”, ca   falsuri si superstitii. Ateii   le contestă divinitatea, decretând că Biblia nu prezintă  adevărul etern si infailibil pe care-l proclamă.Pe de alta parte, lucru destul de curios, copiii sunt “invătati”să creadă in  povestirile fantastice, ale unor scriitori (de mare talent, de altfel) care născocesc povesti nerealiste, in care animalele vorbesc, iar copiii si oamenii, asemenea lor,  se comportă nefiresc, adesea imoral si care te indeamnă (predispune) la violentă si te  agită.

Apoi, o altă cale largă de  “educatie”, sunt  celebrele desene animate “Walt Disney”,  care (pe langă unele aspecte educative)  promovează neadevărul,  imoralitatea, brutalitatea, starea conflictuală.

Sau “Harry Potter“!? O carte plină de ocultism, de la un capăt la altul, a ajuns   lucrare fanion pentru o mare masă de oameni, nu doar pentru copii si tineret, cu totii sunt gata să creadă in aberatiile, inchipuirile si puterile  malefice ale intunerecului de care s-a lăsat inspirată autoarea (J. K. Rowling).

O Editură din America, care tipăreste cărtile scolare,  a ajuns să publice această carte ocultă –   “Harry Potter” -, foarte mediatizată si foarte    nocivă copiilor si tinerilor,   cărora li se inoculează in minte  si in suflet idei malefice, de  care te-ai astepta   să fie protejati de către  educatori si editurile scolare.
*
Cuvântul Tău este Adevărul!

Cine cercetează si aprofundează scrierile  Bibliei constată autenticitatea istorică si profetică, prin implinirea peste veacuri a celor scrise. Cercetatorii sinceri nu fac decât să se mire cum o intreagă pleiadă de scriitori,  diferiti ca stare socială si pregatire intelectuală, de la oameni simpli,  de la păstori, pescari,  la preoti, la cărturari si  medici, independenti unul de altul, au scris mesaje profetice, care,  puse  cap la cap, se potrivesc, se completează si formează un intreg unitar, Cartea canonică a Bibliei.Pentru cei sinceri, cercetatori echilibrati si deschisi, practic, citirea Cartilor Bibliei le intăreste tot mai mult credinta intr-un Dumnezeu Atotputernic care veghează indeaproape asupra creatiei Sale, urmărind cu iubire implinirea destinului omului (Hristos in voi, speranta gloriei – COLOSENI, 1.27.

Cuvântul Lui Dumnezeu este desavârsit, iar perfectiunea  e inteleasa cu mai multă dificultate.

Pildele lui Solomon, fiul lui David, împăratul lui Israel,  pentru cunoaşterea înţelepciunii şi învăţăturii, pentru înţelegerea cuvintelor minţii;  pentru căpătarea învăţăturilor de bun simţ, de dreptate, de judecată şi de nepărtinire.” PROVERBE, 1.1-3

1 Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori!
2 Ci îşi găseşte plăcerea în Legea Domnului, şi zi şi noapte cugetă la Legea Lui!
3 El este ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfârşit.” PSALM, 1.1-3

Doamne ajută, Doamne dă izbândă. Te rugăm,  Lasă-Te inteles, descopere-Te cât mai multor suflete,  celor care Te caută,  tânjesc  si insetează după adevăratul Izor.

GLORIE DOMNULUI!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.