7 pasi spre descoperirea Elvetiei

Elvetia nu este o tara foarte mare, dar una dintre cele mai bogate din lume. Se învecineaza cu Franta, Germania, Italia, Austria si Liechtenstein si ofera cele mai uluitoare privelisti ale Alpilor. Aici exista o multime de atractii provocate de om si de frumusetile naturii, Alpii ocupând cea mai mare parte a teritoriului tarii.

Lacul Toma – de unde izvoraste Rinul

Lacul Toma din pasul Oberalp este locul din care ia nastere fluviul Rin, una dintre caile fluviale cele mai circulate din Europa. Acesta se afla în centrul unei zone protejate, la 2344 m altitudine. Pasul se poate strabate timp de o ora si jumatate pe un drum batatorit, care permite accesul pâna la lacul de la poalele Piz Badus. Pe malurile sale si de-a lungul traseelor se întind pajisti cu plante de camp: smirdari, margarete si iarba de bumbac, locul fiind înscris în inventarul federal al peisajelor si monumentelor naturale de importanta nationala cu apa potabila. Tot aici debuteaza si traseul Rinului pentru ciclism.

Minele de sare – istoria aurului alb

De-a lungul secolelor sarea a fost legata de bogatie si putere. Zacamintele de sare descoperite la Bex în secolul al XV-lea sunt exploatate si astazi. Minele pot fi vizitate, iar muzeul prezinta tehnici de extragere a sarii din 1684 pâna astazi. Între 200 si 60 de milioane de ani înaintea erei noastre, marea acoperea actuala vale a Rhonului. Zacamintele de sare de la Bex, în cantonul Vaud, provin din sarea marina. 10.000 de tone de sare sunt extrase anual din aceste mine, care cuprind un labirint de 50 de km de tuneluri. Un trenulet îi ia pe vizitatori si îi duce în inima muntelui, pâna la un restaurant situat la 400 m sub pamânt.

Brânza elvetiana

Brânza cu multe gauri mari, este cunoscuta mult dincolo de frontierele sale. În strainatate, Emmental este adesea numita simplu “brânza elvetiana”. Valea râului Emme din cantonul Berna ofera un peisaj deluros, agreabil, unde oamenii sunt atasati de traditii. Productia de brânza Emmental dateaza din secolul al XIII-lea. Aceasta este fabricata din lapte crud netratat. Fabrica de brânza a fost înfiintata în 1989 si atrage anual 300.000 de vizitatori, unde pot fi vazute patru cladiri din perioade diferite, din 1741, 1900, 1954 si 1989. În aceasta din urma, laptele este transormat în brânza cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Biserica eliptica din Mogno

Mogno este un catun de pe valea Maggia, situat la 1180 de metri altitudine. În primavara anului 1986 o avalansa a distrus duzina de case si biserica din sat. Cea de astazi a fost construita de celebrul arhitect Mario Botta în 1990 si poarta hramul Sf. Ioan Botezatorul. Acest edificiu controversat si îndraznet, ai carui pereti sunt realizati din straturi alternative de marmura si granit în culori de alb si negru, ce lasa imprsia unei table de sah, este acum considerat o bijuterie arhitectonica, bine cunoscuta dincolo de granitele tarii. Biserica, cu o capacitate de aproximativ 15 persoane, are o forma eliptica, nu are nicio fereastra si este iluminata de lumina care intra prin acoperisul înclinat, de sticla.

Parcul National al Elvetiei

Natura domneste pe 170 de km2 în parcul national elvetian din Engadine. Cu 80 de km de trasee pentru drumetii, creat în 1914, parcul este cel  mai vechi din Alpi. Gratie regulilor stricte de protectie a naturii, fiind interzisa parasirea traseelor, se pot observa nenumarate animale salbatice. Centrul vizitatorilor de le Zernez ofera expozitii permanente în domeniul stiintelor naturii. Activitatile educationale destinate tinerilor au ca scop aducerea acestora cât mai aproape de natura.

Fortificatiile din Bellinzone

Aceste castele sunt cele mai importante dovezi de arhitectura militara medievala în spatiul alpin. Cu zidurile sale, turnuri, metereze si porti acestea nu înceteaza sa-i uimeasca pe vizitatori. Castelgrande, Castello Montebello si Castello Sasso Corbaro detineau odata rolul de aparare, iar astazi sunt simbol al orasului. Prima lor atestare scrisa este din anul 590. Pentru vechii romani, Bellinzone a fost parte dintr-o linie foarte importanta de aparare. Cel mai vechi castel este construit în secolul al XIII-lea si este numit Castelgrande sau Castello di San Michele. Doua turnuri, Torre Nera (28 metri) si Torre Bianca (27 metri), domina vechiul oras Bellinzone. Castelgrande gazduieste Muzeul de Arheologie si Muzeul de Arte Frumoase. Aceste arhitecturi sunt printre cele mai bine conservate ale epocii si sunt înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO.

Morile subterane din Col-des-Roches

Este practic imposibil sa se utilizeze forta apei în cazul fluxurilor râurilor care curg încet la suprafata. Acesta este motivul pentru care locuitorii din valea Locle au început exploatarea apelor subterane, construind mori în pesterile Col-des-Roches. Ne putem doar imagina în ce conditii au fost construite acestea acum 400 de ani. Singura moara din Europa amenajata într-o pestera a fost restaurata de voluntari si redeschisa astazi vizitatorilor. Un muzeu dedicat functionarii acestor masinarii epocale prezinta exloatarea energiei hidraulice si a particularitatilor sale.

Tatiana Scurtu-Munteanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.