Un oaspete de seama la el acasa, în „Tinutul Balabanilor”

John Balaban (2 decembrie 1943) s-a nascut într-un cartier de locuinte din Philadelphia, parintii sai fiind imigrantii români Phillip si Alice Georgies Balaban. Tatal sau a fost un autodidact, si-a însusit singur notiunile de analiza matematica, a inventat un model de avion, si a studiat ingineria în România; mama lui a fost o taranca banateanca “fara studii semnificative”.
John Balaban a scris prima sa poezie, la vârsta de opt sau noua ani, sub influenta unor muzicaluri faimoase (cele trei componente ale unui muzical sunt muzica, versurile si cartea; teatrul muzical este o forma de teatru care combina muzica, cântece, dialog vorbit si dans) pe care surorile sale mai mari le cântau în timp ce spalau vasele dupa cina.
La vârsta de saisprezece ani a devenit membru al Societatii Religioase a Prietenilor în timp ce cauta alternative la violenta din cartierul sau. A obtinut diploma Bachelor of Arts (BA), specializarea Engleza, cu cele mai mari onoruri la Universitatea de Stat din Pennsylvania, în 1966. Cu sprijinul fundatiei Woodrow Wilson Fellowship, primit în anul terminal al universitatii, a studiat Literatura Engleza la Universitatea Harvard, obtinând un Masterat în Arte (Master of Arts – AM).

John Balaban a fost un contestatar constiincios al razboiului din Vietnam. A plecat în Vietnam cu Serviciul de Voluntariat International, a predat la o universitate vietnameza pâna când a fost bombardata în Ofensiva Tet. A fost ranit în umar de schije si evacuat; dupa recuperare, a lucrat pentru a ajuta copii cu arsuri si rani din razboi. A parasit Vietnamul în anul 1969, dar a revenit în 1971 pentru a lucra la Ca Dao Vietnam, o colectie de poeme în traditia populara Ca Dao.

Prima colectie de versuri, „Dupa razboiul nostru” (1974), a fost recompensata cu premiul Lamont Poetry Selection al Academiei de Poeti Americani. În 2000, a lansat „Parfum de primavara”, o colectie de poezii de HO Xuan Huong, cea mai proeminenta poeta din Vietnam (sec XVIII). Cartea include traduceri în limba engleza si versiuni, atât în alfabetul vietnamez curent cât si în sistemul istoric de scris Chu Nom.

Profesorul si poetul John Balaban a scris si alte lucrari care au la baza experientele sale traite în Vietnam. Antologia „Lacuste la marginea verii: poeme noi si selectate” a câstigat din 1998, premiul William Carlos Williams.
În prezent este un poet extrem de apreciat în S.U.A. si profesor de limba engleza în programul de scriere creativa al Universitatii de Stat din Carolina de Nord.

Phillip Balaban, un inventator român îngropat în uitare!

Tatal profesorului John Balaban, Phillip, s-a nascut în Philadelfia, în anul 1911, dar si-a petrecut copilaria si adolescenta în comuna Lovrin, jud. Timis pe strada Româneasca, în satul Schwabisch. Ani mai târziu, Phillip a absolvit Politehnica, la Timisoara. Parintii lui Phillip, ca multi tarani români din acea perioada, au emigrat în S.U.A. pentru a câstiga bani si a se întoarce în tara. Phillip (la vârsta de 1 an) si mama sa se întorc în România, la Lovrin (ca o precizare, mama si surorile lui sunt înmormântate în cimitirul din localitate). Tatal sau ramâne în U.S.A., sfârsitul vietii gasindu-l pe tarâm american.

A fost un inginer electrician de succes si a câstigat câteva premii nationale pentru realizarile sale în proiectarea instalatiilor electrice pentru Catedrala Nationala din Washington, pentru Capela Academiei Air Force si alte câteva frumoase biserici.

La paisprezece ani, nu mult dupa zborul fratilor Wright la Kitty Hawk, a zburat cu avionul sau deasupra lanurilor de porumb a vecinilor svabi în Lovrin, jud. Timis. (….) În cel deal Doilea Razboi Mondial, aflat în slujba la Santierul Naval din Philadelphia, a inventat C130 „Flying Boxcar”. („înca am desenele” marturiseste John Balaban în lucrarea „Cale, cale întortocheata”).

Alte mici inventii cu utilitate practica în gospodarie (masuta de calcat haine/un nou model de scara de urcat / scaunul înalt) i-au adus pe Phillip si John Balaban în lumina reflectoarelor popularului show de televiziune american din anii 1950 – „The big idea”.

„Cred ca se tragea din Estul României deoarece se referea într-un mod placut si familiar la Iasi si Bucovina” mi-a marturisit John Balaban într-o scurta corespondenta pe care am avut-o în iulie 2009 prin intermediul internetului, când distinsul profesorul John Balaban mi-a marturisit ca vizitase Balabanestiul cu sase ani înainte (2003), Balabanesti pe care-l mentioneaza în lucrarea „Cale, cale întortocheata” ca un „Tinut al Balabanilor” punctat în istorie printr-un act domnesc de Stefan cel Mare acum cinci secole; tinut în care unul din stramosii sai a adunat o oaste taraneasca cu care ia învins pe turci.
Phillip Balaban a decedat în anul 1997 în Philadelphia, la vârsta de 86 de ani.

Studiu, text si traducere din engleza: Florin Munteanu

http://balabanesti.net/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.