CÂT DE ACTUAL ESTE CARAGIALE!

Caragiale este un geniu comic, profund, original. El este considerat cel mai bun dramaturg si nuvelist român, prin faptul ca a reflectat cel mai bine realitatile, limbajul si comportamentul românilor. In opera sa I.L.Caragiale si-a selectat eroii din numeroase medii : din familiile înaltei societati, din scoala, din presa, din justitie, din lumea mondena, din viata politica. reflectând incultura claselor asa zise reprezentative ale societatii, iar în critica pe care a facut-o acestei lumi, Caragiale a folosit arma ironiei.
Operele sale sunt exemple excelente ale realismului critic românesc de atunci, actualizat si în zilele noastre. El satirizeaza imoralitatea, coruptia, incultura si prostia omeneasca, folosind teme care sunt actuale si azi în România. Numai cea mai cunoscuta întrebare “Eu cu cine votez?” spune foarte mult. Suntem în an electoral, iar aceasta întrebare va fi pe buzele tuturor alegatorilor români, deoarece buimaceala politica româneasca impune aceasta întrebare.
Tipologiile personajelor folosite de el sunt reale si astazi. De exemplu tema piesei « O scrisoare pierduta » satirizeaza unele moravuri politice. Majoritatea personajelor sunt corupte si urmaresc îndeplinirea scopurilor personale si nu bunastarea tarii. În spatele culiselor cei care ne guverneaza azi îsi freaca multumiti palmele, satisfacuti ca pot prosti un popor întreg, ca si cei din operele lui Caragiale. Astazi personajele noastre politice sunt copii fidele ale celor caragialiene.
Când vezi traficul de pe strazi, viteza lucrarilor de canalizare, ca apoi dupa cateva zile sa se sparga iar vreo teava, când auzi parlamentari cum stâlcesc frumoasa limba româneasca, când vezi cum agramatii ajung europarlamentari, ar avea Caragiale ce sa scrie. Ehehe ! Justitia functioneaza, asta era asa zisa marea miza a politicienilor , a elucidarii dosarelor de coruptie. S-a terminat si cu mitul acesta astazi.
Sa vedem ce ar spune Caragiale despre vremurile noastre .
În general politica este buna, face referiri si la conditia omului, se orienteaza si spre viitor. În particular politica este o chestiune de clan, aplicarea ei se face dupa cum îi tuna afacerea vreunui ixulescu.
În general avem si justitie. În particular luând caz cu caz, nimeni nu mai face dreptate în tara asta.
În general românii spera sa o duca mai bine. În particular fiecare constata ca o duce mai prost.
În general avem calea deschisa spre Europa, ca tara veche europeana. În particular oriunde te-ai duce în Europa esti privit ca ruda saraca si proasta.
În general românul nu moare de foame. În particular sunt o multime de drame în jurul unei bucati de pâine.
În general românul munceste. În particular nu are nicio motivatie s-o faca, deoarece la noi nu s-a inventat plata pentru munca.
Caragiale este unic. Comicul de situatie îl pune în evidenta folosind scheme tipice cum ar fi încurcatura, coincidenta, echivocul, revelatiile succesive, quiproqua-ul ( înlocuirea cuiva prin altcineva, substituirea, repetitia) Exemple : pierderea si gasirea scrisorii, aparitiile neasteptate ale cetateanului turmentat, triunghiul conjugal Zoe, Trahanache si Tipatescu, cuplul Brânzovenescu-Farfuridi, indicatiile de la centru privind alegerea lui Dandanache, confuzia facuta de Dandanache între identitatea lui Trahanache si a lui Tipatescu..

Comicul de limbaj provine din incultura personajelor, reflectata prin greseli de vocabular, etimologie populara, încalcarea regulilor gramaticale, din polisemie ( ne-am racit împreuna), contradictia de termen ( 12 trecute fix, lupte seculare care au durat 30 de ani), asociatiile necompatibile ( industria romaneasca este admirabila, sublima putem zice, dar lipseste cu desavârsire), truismele ( un potop care nu merge înainte, sta pe loc), constructia frazei, ticuri verbale( curat murdar, ai putintica rabdare, eu cu cine votez?, nu ma-mpinge c-ametesc).
Comicul de moravuri este dat de contrastul de pretentii de moralitate a înaltei societati si esenta profund imorala a ei, de alegeri, coruptie, conducerea despotica a prefectului. Oare cu cine o semana acesta în zilele nostre?
Comicul de caracter este dat de demagogul Catavencu, de ramolitul Dandanache, de slugarnicul Pristanda, de prostul fudul Farfuridi.
În ce tara traim? În tara lui Caragiale. Cine sunt cei care o conduc? Personajele lui Caragiale. Cei care conduc aceasta tara sunt oameni insignifianti, banali, nereprezentativi pentru clasa intelectuala, inculti, agramati, impotenti în ce priveste administrarea tarii, escroci protejati de lege si de puterea pe care o detin, la fel ca in opera marelui Caragiale.
Ce mai ! Câta realitate româneasca, atâta Caragiale.

Felicia Mircea

One thought on “CÂT DE ACTUAL ESTE CARAGIALE!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.