LA PHOENIX (ARIZONA) S-A INAUGURAT CEA MAI MARE BISERICA ROMANEASCA DIN DIASPORA!

La inceputul lunii aprilie 2006 a avut loc la Phoenix, AZ inaugurarea celei mai mari biserici romane din afara granitelor Romaniei

 

    Biserica Penticostala Romana „Happy Valley” (www.happyvalley.cc) localizata in partea de Nord a capitalei statului Arizona, a celebrat „dedicarea noului sanctuar” dupa o perioada de constructie de aproximativ cinci ani. La eveniment au participat aproape 4000 de persoane printre care si cativa diplomati si demnitari romani si americani. Dintre acestia, l-am remarcat in mod deosebit pe congressmanul Trent Franks, reprezentant in „Camera Reprezentantilor” SUA al celui de-al doilea district din Arizona si pe politicianul republican, Clancy Jayne. De asemenea, excelenta sa, ambasadorul Sorin Ducaru, a participat alaturi de o delegatie de la Washington, impreuna cu secretara ambasadei, Nadia Crisan. Au fost, de asemenea ,prezenti, cum era si de asteptat, si numerosi pastori romani din America, iar din Romania, vicepresedintele cultului penticostal, Moise Ardelean. Programul din sanctuar a fost deschis prin intonarea de catre fanfara bisericii a imnurilor Romaniei si a Statelor Unite. A urmat apoi un cuvant de „bun venit” adresat de catre pastorul bisericii „Happy Valley”, Cornel Avram, care este totodata si presedintele „Uniunii Bisericilor Penticostale” din Statele Unite si Canada. Au avut loc apoi mai multe alocutiuni, prima fiind rostita de catre congressmanul Trent Franks, urmat de ambasadorul Sorin Ducaru, iar apoi pastorii celorlalte biserici penticostale si baptiste din Arizona au prezentat cate un scurt mesaj. Discursurile au vizat cu precadere faptul ca deschiderea acestui „lacas de inchinare” este un moment istoric si este in acelasi timp un succes al romanilor din Diaspora, si faptul ca o metropola cum este Phoenix-ul a avut nevoie de o asemenea biserica, subliniind totodata ca „aceasta realizare nu ar fi fost posibila fara ajutorul lui Dumnezeu”. Noua cladire a bisericii „Happy Valley” are o capacitate de 3500 de locuri si numara in momentul de fata aproximativ 1500 de membrii. Edificiul, care a costat membrii acestei comunitati aproximativ 5 milioane de dolari, a fost evaluat de catre specialisti in cladiri comerciale, la aproximativ 20 de milioane de dolari, avand in vedere ca proprietatea se intinde pe o suprafata de 36 de acri.

Dupa ceremonia de dedicare a noului sanctuar, toti cei prezenti au fost invitati la „un lunch”, pentru care a fost amenajat un cort imens in parcarea bisericii. Preparatele culinare au fost, de asemenea, cu gust romanesc. Pentru aceasta cina au fost pregatite, printre altele, un numar de 40.000 de sarmale, aproximativ 500 de kilograme de carnati si 5000 de pachete de prajituri. De specificat, insa, ca la biserica „Happy Valley” din Phoenix au loc cele mai mari intruniri ale romanilor din Diaspora. Astfel ca, nu este lucru neobisnuit ca, in cadrul acestei comunitati, la o nunta sa participe in jur de 600, uneori chiar peste 800 de invitati. Conventia Bisericilor Penticostale a romanilor din Statele Unite si Canada va avea loc in anul 2013 la biserica Happy Valley din Phoenix.  Adiacent de cladirea principala care are o capacitate de 3500 de locuri, Happy Valley Romanian Pentecostal Church detine si “vechea cladire a bisericii” cu un numar de 900 de locuri, unde exista posibilitatea instalarii unui ecran imens care sa permita vizualizarea conventiei.

Romanian Pentecostal Convention este cel mai mare eveniment constant al diasporei romane si este organizat anual in weekend-ul de Labor Day. In 2013 Conventia Penticostala Romana din America de Nord va avea loc in perioada 30 august – 2 septembrie si se va desfasura cu sustinerea bisericilor romanesti din Arizona: Happy Valley, Elim, Agape, Maranata, Apele Vii si Philadelphia.

Octavian D. Curpas

(Articol publicat in ziarul „Gandacul de Colorado” – aprilie, 2006 si actualizat in septembrie, 2012)

One thought on “LA PHOENIX (ARIZONA) S-A INAUGURAT CEA MAI MARE BISERICA ROMANEASCA DIN DIASPORA!

  1. SINT O PERSOANA GRAV LOVITA-NSOARTA, SI APELEZ LA MILA ,SI INDURAREA DUMNEAVOASTRA CARE IZVORASTE DIN BUNUL DUMNEZEU, SA-MI FACETI SI MIE UN AJUTOR FINANCIAR CU CAT VA-NDEAMNA BUNUL DUMNEZEU PE INIMA DEOARECE DE 7 ANI SUFAR DE INSUFICIENTA RENALA CRONICA GRAVA, SI FAC DIALIZA.DACA MESAJUL MEU DISPERAT A PRIMIT TRECERE INAINTEA DUMNEAVOASTRA SI DACA DUMNEAVOASTRA CONSIDERATI CA EU NU V-AM CERUT PREA MULT, ATUNCI VA ROG IN NUMELE SFINT AL DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS, SA-MI PUNETI SI MIE AJUTORUL CERUT IN CONTUL ACESTA, LA ADRESA CARE URMEAZA SA FIE AFISATA PE ACEST MONITOR;RZBRROBU RO 95 RZBR 0000 0600 1868 9225 RAIFFEISEN BANK, RTADA FUNICULARULUI NUMARUL 6 LOCALITATEA BOCSA. VA MULTUMESC MULT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.