MUZEUL DE MINERALOGIE DIN BAIA MARE ESTE UNIC ÎN EUROPA

Marina GLODICI

 

Numarul vizitatorilor este în crestere dela an la an

 

Maramuresenii sunt tot mai mândri de tinutul lor pitoresc dar si de bogatia subsolului, Maramuresul fiind o veche si renumita zona aurifera cu traditii vechi în minerit. Asta se poate constata prin cresterea interesului localnicilor dar si a turistilor de a vizita colectiile de exponate ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

De curând s-au încheiat o serie de activitati culturale nationale si europene privind promovarea culturii muzeale, inclusiv din Maramures, iar Muzeul de Mineralogie a fost unul dintre cele mai vizitate institutii culturale din zona. Acesta este una dintre cele mai emblematice din judet si s-a impus prin originalitatea tematicii si prin maniera moderna de realizare a expozitiilor, cu minerale numai din bazinul minier Baia Mare, fiind unic în tara si în Europa, cu colectii de mineralogie deosebit de bogate si de valoroase.

Peste 1000 de esantioane de o rara si unica frumusete si peste 2000 de vizitatori

Miile de vizitatori, de toate vârstele si ocupatiile care au calcat pragul muzeului au fost încântati de superbele exponate, dar si de conditiile impecabile si de tinuta europeana oferite de muzeografi. „Expozitia permanenta cuprinde peste 1.000 de esantioane minerale, ea fiind organizata pe patru sectiuni: petrografie, mineralogie, zacaminte, la parterul cladirii si „flori de mina”, la etaj. Multe dintre „florile de mina”, prin raritate, perfectiune, dimensiuni, parageneza, se ridica la valoarea de tezaur în patrimoniul cultural al României”, a subliniat Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Sectia de Mineralogie a Muzeului a sarbatorit Noaptea Europeana a Muzeelor (din 14 mai 2011) prin organizarea manifestarii: „Noaptea magica a florilor de mina. – Comorile pamântului în lumini si umbre”. Programul de vizitare a fost stabilit între orele 19.00 – 01.00 (intrarea pâna la ora 3), cu acces gratuit tuturor vizitatorilor. Datorita interesului deosebit al publicului, accesul a fost decalat de la ora 17.00. Ca masuri organizatorice speciale au fost prevazute iluminarea prin spoturi de efect a exponatelor din sectiunea „estetica” a expozitiei de baza si prin proiectarea în bucla închisa pe ecranul de plasma de mari dimensiuni a variantei de înalta calitate a prezentarii video a muzeului. Pe toata durata evenimentului fluxul vizitatorilor a fost deosebit de intens, înregistrându-se un total de peste 2000 de vizitatori. Ca structura, poate fi declarat „noaptea familiei”, de asemenea „noaptea tinerilor”, aceste categorii reprezentând ponderea din numarul vizitatorilor.

Muzeul a înmânat „diplome de vizitator mineralog amator”

Potivit statisticilor, 25% din numarul total de vizitatori s-au aflat pentru prima data în Muzeul de Mineralogie (unii dintre ei au declarat ca locuiesc în imediata vecinatate a muzeului, altii au declarat ca, desi locuiesc de multi ani în Baia Mare, nu au mai vizitat niciodata muzeul, doar datorita acestui eveniment!). Acest fapt reprezinta un succes deosebit în atragerea publicului local spre muzeu. Circa 1,3% din populatia municipiului a participat la eveniment. Conducerea sectiei a asigurat furnizarea de informatii de baza privind orientarea în salile de expozitie si exponatele, precum si vânzarea de suveniruri la stand. „Copiilor, si nu numai, le-au fost oferite diplome personalizate de „vizitator mineralog amator”, primite cu multa bucurie (s-au format în mai multe rânduri mici cozi la diplome!). La ora ultimului acces, respectiv ora 3, erau în muzeu circa 100 de persoane”, a precizat ing. Elisabeta Fodor, ?eful Sectiei de Mineralogie a Muzeului.

Baimarenii si nu numai, au avut astfel parte de o noapte cât se poate de frumoasa si memorabila, unii vizionând în premiera elementele native precum : aurul careocupa un loc important, piesele de mase spongioase de la mina Cavnic, atragând în mod deosebit atentia. Alaturi esantioane de cupru nativ si arsen nativ botroidal de dimensiuni mari. Printre.mineralele cele mai admirate si care au dus faima regiunii Baia Mare este baritina ale carui culori sunt foarte variate de la: incolor, alb-laptos, galben, brun, brun-închis, rosu intens – culoare unica în lume, pâna la cenusiu, albastru intens. Culoarea rosie intensa, unica pe plan mondial, se întâlneste numai la esantioanele de la mina Baia Sprie. Baritinele albastre de la mina Cavnic sau cristalele mari de baritina galben/ negru sunt esantioane cu totul aparte. Cele mai frumoase cristale de gips sunt cele transparente, prisme mari, aparute la mina Cavnic. Cristale de culoare neagra pot fi vazute pe esantioanele de la mina Herja. Cuartul, mineralul cel mai raspândit, apare în regiunea Baia Mare sub cele mai diverse forme. Dendritic cu aspect de coral, prisme lungi transparente, cuart „bradulet” de la mina Cavnic sau ametistul cu nuanta intensa de la mina Valea Rosie sunt câteva dintre ele. De asemenea, minerale foarte rare precum: semseyitul în rozete gri, fizélyitul în cristale lamelare, fülöppitul, andoritul, klebelsbergitul, toate oferind esantioane cu importanta istorica si mineralogica foarte mare. O vitrina aparte este cea dedicata mineralelor fluorescente. Prin expunerea în lumina ultravioleta, calcitele roz si fluorinele ofera un „spectacol de lumini” deosebit de apreciat. Surprinzatoare pentru vizitatori sunt concresterile de cristale. Marimea acestora, formele exterioare duc cu gândul la diverse animale, sculpturi moderne sau forme geometrice perfecte, jocuri de straluciri si culori inimaginabile pentru lumea minerala.

Asadar, iata numai câteva dintre minunatiile Muzeului de Mineralogie baimarean care asteapta publicul, zilnic între 10 si 17 sa fie admirate. Nu ezitati sa treceti pragul acestei institutii deoarece, cu siguranta, nu veti regreta.

Marina GLODICI

Baia Mare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.