Ignoranta – o stare normala azi

Andrei Ciobanu

Imi aduc aminte ca un profesor universitar de filosofie a incercat sa dea o definitie starii de sanatate. Si a zis cumva asa: Conceptul de sanatate e reprezentat de acea stare in care se afla majoritatea oamenilor!

Dar e de la sine inteles ca „adevarul” nu e dat de votul nostru. Adevarul e ceva inafara noastra si a crezurilor noastre.

Citim saptamânal despre o erezie sau alta, erezii care se regasesc si se manifesta cu consimtamântul ierarhilor Bisericii Ortodoxe, care, la fel ca si Guvernul BOC (BOR), nu raspund si nu dau socoteala de erorile care se intâmpla intr-un fel sau altul.

[pullquote]

Cunoasterea cuvintelor conduce la cunoasterea lucrurilor.

Vorbeste ca si cum va trebui sa dai socoteala.

Numai imuabilul este real.

Platon

[/pullquote]

Sub titlul S-A NASCUT SAU NU FECIOARA MARIA CU PACATE?   binecunoscutul autor Florian Bichir, in EVENIMENTUL ZILEI lamureste in parte problema, prezentând viziunea catolicilor si pe aceea a ortodocsilor.

Ortodocsii nu marturisesc doctrina Imaculatei Conceptii , în care se presupune ca Maria a fost ferita de pacatul purtat primordial, anticipând nasterea lui Hristos cel fara de pacat. Biserica Ortodoxa marturiseste ca Maica Domnului a primit pacatul stramosesc, fiind conceputa ca noi toti si ca a avut nevoie de mântuire. Credinta ortodoxa nu trateaza subiectul clar, retinând doar marturisirea ca Maica Domnului ar fi primit pacatul originar si ca Maria a devenit Preacurata în momentul Bunei Vestiri.”

Insa autorul nu se mai straduieste sa prezinte care e punctul de vedere strict biblic. Si dumealui cunoaste ca Ortodoxia se sprijina pe sfânta traditie, care e doar o traditie omeneasca, dar nu si sfânta.

Sfânta traditie ortodoxa e o datina a oamenilor, dar nu si a primilor apostoli, deoarece traditia lor, sfânta si biblica, se regaseste in Faptele apostolilor, carte scrisa de Luca, cel care a scris si Evanghelia dupa Luca!

Iata doar câteva repere din Biblie, care sunt ocolite de gânditorii ortodocsi:

[pullquote]Daca proclam  cu glas tare si prin cuvântarea cea mai limpede fiecare parte a adevarului lui Dumnezeu, mai putin acel mic punct pe care lumea si Diavolul il ataca  in acest moment, nu il marturisesc pe Hristos, chiar daca-L proclam cu cea mai mare indrazneala.

Martin Luther

[/pullquote]

1) Toti oamenii sunt pacatosi, de la Adam incoace. Nu este nici unul neprihanit (inocent), nici unul macar.

dupa cum este scris: „Nu este niciun om neprihanit, niciunul macar.” (Romani, 3.10)

Fiindca pe pamânt nu este nici un om fara prihana, care sa faca binele fara sa pacatuiasca.” (Eclesiastul 7.20).

2) Toti oamenii sunt nascuti in pacat (adica in firea de om pacatos, dintr-o samânta pacatoasa)

 Orice ar face omul, prin puterile sale, omenesti, ale lui si ale semenilor, el nu se poate scoate din starea de pacat.

A fost nevoie, si e nevoie pentru oricine, de Jerta Mielului fara cusur, de pe Crucea Golgotei. Isus tocmai de aceea a venit, sa aduca mântuirea (salvarea din starea de pacat) a celor care-L primesc si cred in Jertfa lui ispasitoare.

Iata ca sunt nascut în nelegiuire, si în pacat m-a zamislit mama mea.” (Psalmul 50.5)

3) Mijlocitorul, intre om si Dumnezeu, este doar Unul singur: Isus Cristos!

Caci este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocitor între Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos, care S-a dat pe Sine însusi ca pret de rascumparare pentru toti;” (1 Timotei, 2.5-6)

Apoi, impetuosul cunoscator al ortodoxiei – ipostaza in care apare deseori pe ecranele TV -, deraiaza cu totul când trânteste tam-nesam zicerea tipic ortodoxa:”Nascatoarea de Dumnezeu Maria...”

[pullquote]A doua zi, Ioan a vazut pe Isus venind la el si a zis: „Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii!

Evanghelia Ioan, 1:29[/pullquote]

Dumnezeu e din Vesnicie!

Dumnezeu e Creatorul Univerului!
Dumnezeu e creatorul omului!

Metaforic, asa e, da, L-a nascut pe Omul Isus.

Toata creatia e insa doar in puterea lui Dumnezeu. La „insarcinare”, Maria a fost „umbrita” de Duhul Sfânt. Ea a fost si a ramas doar un om, un vas de care S-a folosit Dumnezeu. Atât.

4) Fecioara Maria nu mai e fecioara odata cu ramânerea insarcinta, de la Dumnezeu, si nasterea Pruncului Isus.

Când au ajuns acasa, s-au suit în odaia de sus, unde stateau de obicei. Erau: Petru, Iacov, Ioan, Andrei, Filip, Toma, Bartolomeu, Matei, Iacov, fiul lui Alfeu, Simon Zelotul si Iuda, fiul lui Iacov. Toti acestia staruiau cu un cuget în rugaciune si în cereri, împreuna cu femeile si cu Maria, mama lui Isus, si cu fratii Lui. „ (Faptele apostolilor, 1:13-14)

Ce sa mai vorbim de urmatoarea expresia din acelasi Articol?

Sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului, cinstita la 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc.”

Pentru distinsul autor, ca de altfel si pentru ierarhii ortodocsi, ignoranta pare a fi canonul, regula care-i calauzeste prin intunerecul gros prin care-si conduc poporul care, in paralel, stau cu un ochi (sau amândoi) pe horoscop, yoga, ghicitul sau alte „datini”, imbratisate, si care convietuiesc de minune, impreuna!

***

Domnul Isus a spus cu mare acuratete de ce oamenii se ratacesc: “….Va rataciti! Pentru ca nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” ( Matei 22.29).

Trebuie sa avem ca ghid Scriptura (Biblia), cunoasterea in detaliu a Cuvantului Scripturii, a invataturii divine, dar si calauzirea intima a Duhului Sfant. La fel de important si de necesar este sa cunoastem puterea lui Dumnezeu in actiune.

De-a lungul secolelor, cunoasterea dobandita de om a crescut mult, trecand prin diferitele epoci progresive. Mircea Eliade isi incepe “Istoria credintelor si ideilor religioase” incepand cu epoca de piatra ducand-o …pana la epoca reformelor, spunand la un moment dat ca ”…este greu sa ne imaginam cum ar putea functiona spiritul uman fara a avea convingerea ca ceva ireductibil real exista in lume;”, dupa ce si alti filosofi celebri au facut afirmatii asemanatoare, unul fiind Platon, care in lucrarea sa, “Banchetul”, a spus exact si frumos: “Numai imuabilul este real”. Banuiesc ca o parte dintre filosofi legau “imuabilul” de Dumnezeu, dar nu putini au mistificat sacrul.

Biblia atesta cu mare claritate ca Dumnezeu este mereu acelas. El e neschimbator, in El nu este nici cel putin o umbra de mutare (Evrei 1.12, Iacov 1.17) si, de asemeni, Domnul Isus Cristos este acelasi ieri si azi si in veci ( Evrei 13.8). Omul, se stie ca e schimbator, ca e intr-o continua transformare, intr-un continuu proces de imbatranire si …. moare.

***

Mântuirea e prin har si credinta. Nu prin fapte. Nimic prin om. Nimic prin preoti sau apostoli sau Maria, totul prin Isus, Dumnezeu! GLORIE LUI!     (Efeseni, 2:8-10)

Slava si Sarbatoare fie-I adusa si inchinata lui Isus Dumnezeu, Mântuitorul!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.