SFATURI PARENTALE PENTRU COPIII MÂNIATI

 

 

 Alianta Famiilor din Romania

Mânia la copii, ca si la adulti, e inevitabila si normala si chiar necesara pentru dezvoltarea lor armonioasa

Prin mânie copilul isi exprima nevoile, cauta sa-si controleze sau sa-si stapâneasca mediul, incearca sa devina independent.

Anormal insa este modul in care reactionam si noi si ei când ne mâniem. De ce se mânie copiii? Pâna la ce punct e mânia lor justificata si cind devine periculoasa? Cum trebuie sa reactionam noi la mânia lor si care sunt pasii concreti pe care trebuie sa-i facem sa le aplanam mânia? Acestui subiect foarte important dedicam comentariul de fond al editiei de astazi dându-va sugestii pragmatice de relationare la copiii infuriati. A fost prelucrat pentru noi de Manuela Grindei, voluntar AFR Iasi, pe baza unui material mai vast pregatit de organizatia americana crestina pro-familia Focus on the Family. Ii multumim. Textul integral in engleza al materialului il aflati aici: http://www.focusonthefamily.com/parenting/your_childs_emotions/when_children_become_angry.aspx?p=1&series=1

Când copiii se infurie : Furia la infanti si la bebelusi  

Furia la copiii foarte mici este frecvent cauzata de neasigurarea nevoilor de baza. Astfel, daca bebelusul este flâmand, izolat, daca temperatura mediului ambiant este prea ridicata/scazuta, daca are dureri de stomac sau scutecele murdare sau vrea pur si simplu sa fie tinut in brate, atunci isi va exprima furia. Ramâneti calmi, cu o atitudine pozitiva si tineti cont ca el nu poate inca sa-si controleze sentimentele. De la 18 luni la 4 ani este normal ca micutul sa inceapa sa-si exercite independenta, asa ca vor aparea momente când se va infuria. Copilul ii vede pe cei din jur facând lucruri pe care el nu are voie sa le faca, ceea ce, cumulat cu aptitudinile sale verbale limitate, ii provoaca frustrari. De aceea, in loc sa considerati furia copilului drept ceva negativ sau sa o luati personal, priviti-o ca pe un semn al cresterii acestuia, un lucru normal si nu din vina voastra. Dr. Paul  spune ca parintii simt deseori consternare la manifestarile furiei copilului si incearca sa rezolve problema imediat. Asteptarile nerealiste de la ei insisi le pot cauza panica si auto-condamnare, ei simtind furia copilului ca pe un esec personal.

Pentru a contracara aceste situatii, creati un mediu satisfacator pentru nivelurile de curiozitate si de energie ale copilului. Aceasta poate implica alergatul afara, vizitarea unei gradini zoologice, mersul la sala, jucarii disponibile inclusiv in timpul calatoriilor, o “geanta a linistii” cu creioane, snacksuri sau jucaria de plus favorita. De asemenea, incercati sa fiti un parinte implicat, insotiti-l in cautarile lui. Daca in ciuda acestor masuri copilul este tot furios, aveti mai multe alternative:

·        Indepartati orice sursa de pericol fizic pentru copil

·        Creati-i un loc special unde sa se linisteasca si stati cu el pâna se calmeaza, daca nu e suparat pe voi

·        Incercati sa intelegeti ce ii declanseaza furia, daca e ceva legat de mediu, personalitatea sa sau alti copii

·        Rugati-va pentru el.

 Descoperirea durerii din spatele furiei copilului

Multa lume crede ca pe copii nimic nu-i deranjeaza pe termen lung. Totusi, furia este un semn care arata contrariul, pentru ca reprezinta un raspuns la durere. De aceea, nu ignorati sau minimizati furia copilului vostru. Pentru a gestiona corect situatia, aveti in vedere urmatoarele lucruri:

(1) cercetati daca exista factori biologici care sa-i provoace furia (alergii, dificultati de invatare, probleme de dezvoltare) si cereti sprijinul unui medic pentru un diagnostic corect;

(2) stresul cauzat de mediul in care traieste copilul poate fi un alt motiv al acceselor lui de furie – cauze frecvente: asteptarile prea mari fata de performantele copilului la scoala sau acasa, mutatul in alta zona, divortul parintilor, pierderea unei fiinte dragi (prieten apropiat, ruda sau a unui animal de companie);

(3) Intrebati-va când isi exprima furia copilul. In timpul de joaca? Dupa ce se trezeste? Când este in apropierea unei anumite persoane? La un moment special al zilei? De când s-a petrecut un anumit eveniment familial?

Retineti ca furia este un sentiment uman natural, desi multi crestini au falsa impresie ca furia este un pacat. Daca ii spuneti copilului ca nu are voie sa simta furie, atunci el va deveni un adult cu probleme emotionale, coplesit de vinovatie, care nu stie sa-si accepte sentimentele si sa rezolve situatia. Este absolut normal sa te infurii uneori, insa trebuie sa stii cum sa-ti gestionezi corect mânia. Puteti sa il invatati sa se retraga intr-un loc special atunci cand e furios sau sa ii puneti in dormitor un sac de box pentru momentele de suparare. Faceti-va timp sa vorbiti cu el fara a-l invinui si rugati-va pentru el. Mai presus de toate, nu uitati ca un copil este o persoana cu emotii adevarate, asemenea voua. Daca in ciuda eforturilor voastre copilul ramâne furios, solicitati ajutor profesional din partea scolii sau de la un psiholog profesionist.

Furia la copii intre 8-12 ani

Pe masura ce copilul se dezvolta intelectual si emotional, veti dori sa-i acordati mai multa responsabilitate, pentru a ajunge un adult responsabil.. De exemplu, daca acesta vrea sa-si cumpere din banii lui o jucarie si stiti ca nu e o idee buna, lasati-l sa faca ce doreste si sa infrunte apoi consecintele alegerii gresite. Dr. Kevin Leman numeste aceasta “reality discipline”, pentru ca realitatea si nu voi il va disciplina. Aceasta metoda functioneaza in particular pentru copiii incapatânati si cu o vointa puternica. Desigur ca nu puteti spune da la orice, dar puteti incerca sa nu spuneti nu numai de dragul de a spune nu si sa ii spuneti da frecvent. De asemenea, este absolut necesar sa vorbiti cu micutul când acesta nu e suparat si sa-l invatati cum sa-si gestioneze furia intr-un mod constructiv. Spuneti-i ca, fiind mare acuma, isi poate asuma mai multa responsabilitati si ca nu-i puteti fi mereu alaturi. Subliniati ca e normal sa se infurie uneori, insa modul in care reactioneaza e esential, putând sa-l ajute sau sa-i dauneze.

Va recomand o tehnica eficienta pentru aceste discutii. Este important sa o folositi la scurt timp de la episodul de furie, pentru ca s-ar putea sa nu mai tina minte mai târziu ce s-a intâmplat.

Intrebati-l cum s-a simtit fizic si emotional, de ce s-a suparat, cum a raspuns, ce rezultat a avut si cum va raspunde data viitoare. In timp, va ajunge sa vada legatura dintre actiunile sale si rezultat si sa-si dea seama ca e responsabilitatea lui cum raspunde la asemenea situatii. Discutati de asemenea si de raspunsurile inadecvate, gen lovitul, injuriile sau scuipatul. Multi copii sunt foarte sinceri când e vorba de ce e bine si ce e rau atunci când nu sunt amenintati.

Dupa ce ati facut o lista cu ce nu e un raspuns acceptabil la mânie, creati o alta lista cu ce va face când se comporta necorespunzator. Se va izola intr-un loc special, va sta in camera lui sau ii va da o jucarie draga unui prieten? Oferiti-i si alternative sanatoase la a-si exprima furia, precum tipatul afara pâna se linisteste, lovitul unui sac de box in camera lui sau desenatul unei imagini cu sentimentele sale când e mânios. Odata acest plan terminat, cu acordul ambelor parti, semnati-l amandoi si postati-l intr-un loc vizibil pentru referinte viitoare. Copilul nu va putea spune astfel ca nu a luat parte la procesul de decizie si va fi direct responsabil de raspunsurile sale. Orice-ar fi, ramâneti calm, asta ii va arata micutului ca sunteti de partea lui si ca incercati sa gasiti impreuna o solutie de gestionare eficienta a furiei.

 

Furia la adolescenti

Cum ne putem da seama daca adolescentul nostru este intr-o stare patologica de furie? Dr. Tim Murphy ne raspunde ca daca parintii se simt intrati intr-un cerc vicios al tipetelor si amenintarilor pentru a obtine ce-si doresc de la copiii lor si pentru a redobandi linistea in casa, atunci exista o problema. In plus, atunci când parintii se simt coplesiti de accesele de furie ale copiilor, iar mânia a devenit pentru acestia un mod de viata, e semn clar ca adolescentul are probleme de gestionare a furiei.

Exemplul oferit de parinti este esential. Daca acestia si-au exprimat furia in mod necorespunzator in comunicarea cu adolescentul de pâna atunci,  atunci probabil ca acesta ii va imita si nu le va arata respectul cuvenit daca acestia incearca sa discute calm cu el. In acest caz, trebuie sa persistati in schimbarea obiceiurilor rele, intrucât nu sunt usor de schimbat formele de relationare stabilite anterior in familie. 

In plus, desi majoritatea parintilor au cele mai bune intentii fata de copii,  s-ar putea sa fi existat momente cand nu i-au tratat pe acestia cu respectul cuvenit sau au fost nedrepti cu ei. Urmarea este aparitia furiei la copii. Ati facut vreodata fara sa vreti copilul sa se simta nedorit, controlat, manipulat sau ignorat? V-ati tinut promisiunile, ati fost realist in asteptari si ati evitat intimidarea, hartuirea sau comparatiile intre copii? Ati incercat sa-i ascultati si sa nu va folositi de ei pentru realizarea propriilor scopuri? Chiar daca ati contribuit la frustrarile copilului, nu va pierdeti speranta si credinta in Dumnezeu, ocrotitorul tuturor familiilor, si pastrati posibilitatea de comunicare cu el. 

Daca, in ciuda eforturilor voastre, adolescentul nu-si corecteaza comportamentul, tratati situatia cu fermitate. Michelle Borba, doctor in pedagogie, ii indeamna pe parinti sa transmita fara echivoc ca exprimarea necorespunzatoare a furiei prin tipete sau atacuri verbale la adresa celorlalti nu va fi tolerata. De asemenea, e necesar sa stabiliti pedepse pentru incalcarile regulilor si sa le aplicati, ramânând consistent in atitudinea luata. Rezultatul va fi un tânar care se poate controla si poate iubi pe altii, avand baze solide pentru a intemeia relatii sanatoase si satisfacatoare.

8 modalitati eficiente pentru a potoli furia copiilor  

Simpla pedepsire a comportamentului asociat furiei nu este suficienta, copilul trebuind sa invete din chiar exemplul parintilor cum sa-si gestioneze corect mânia. Câteva metode foarte eficiente:

(1) Modelati managementul furiei: “Mama se simte foarte furioasa acuma, asa ca ma voi retrage pentru a-mi redobandi stapânirea de sine.”

(2) Aratati respect copiilor: nu ii insultati si nu recurgeti la violenta fizica.

(3) Dati-le cuvinte sa-si exprime furia: “Stiu ca esti dezamagita sau trista sau frustrata…”

(4) Identificati-va cu durerea lor: “Imi amintesc de mine când nu am putut merge la o petrecere…”

(5) Stabiliti limite pozitive: in loc de “Nu arunca papusa!”, spuneti “Dupa ce asezi papusa pe birou, putem merge la masa.” (6) Redirectionati eliberarile de energie care insotesc furia: incurajati-va copiii sa faca sport, sa picteze etc.

(7) Evitati lupta pentru putere cu copilul: toata lumea pierde in aceste situatii. Daca scopul dvs. este sa controlati, il veti invata sa-i controleze pe altii.

(8) Oferiti-i o perioada in care sa se calmeze: cititi impreuna o carte sau faceti o plimbare, apoi discutati calm despre ce s-a intâmplat si faceti un plan pentru data viitoare. 

APRECIERI VOLUNTARILOR NOSTRI:

Multumim tuturor voluntarilor nostri care s-au implicat in pregatirea materialelor noastre din vara aceasta. Specificam “in vara aceasta” deoarece majoritatea dintre ei sunt tineri studenti. Le multumim pentru ca si pe parcursul vacantei de vara si-au gasit timp sa contribuie la pregatirea materialelor noastre. Ei ajuta la depistarea materialelor de interes comun, traducerea lor, sau prelucrarea materialelor mai lungi intr-o forma viabila pentru cititorii nostri si contextul romanesc. Le dorim o vacanta placuta in continuare! 

HOMOSEXUALII PIERD IN AUSTRALIA – BIG TIME!

Va anuntasem cu doua saptamini in urma ca homosexualii australieni incearca, de la alegerile australiene din toamna anului trecut, sa-si obtina “dreptul” la casatorii unisex. Guvernul australian a initiat consultari cu grupuri civice si religioase din Australia pentru a simti pulsul societatii asupra acestui subiect. Data limita pentru prezentarea pozitiilor diverselor grupuri a fost 24 august cind a avut loc in parlamentul australian si o dezbatere privind oportunitatea legiferarii casatoriilor homosexuale. Din 150 de membri ai Camerei Deputatilor (House of Representatives) doar 31 s-au declarat pentru, restul impotriva. Din multele comentarii asupra acestui eveniment vi-l dam pe acesta: http://www.starobserver.com.au/news/2011/08/24/mps-begin-reporting-back-to-parliament/60049 

Cum de? Sa fie oare Australia un punct de turnura in eforturile homosexualilor de a dobindi un “drept” la casatorii intre persoane de acelasi sex? Australia e o societate mult mai secularizata si libertina decit Romania si mult mai apropiata de Marea Britanie in aceste privinte. Trendurile si stilurile de viata care apar la Londra sunt duplicate la scurt timp in Melbourne si Sidney. Cum de nu casatoriile homosexuale? Cum de Australia le respinge pe cind Argentina traditionala si catolica le-a legalizat anul trecut? Credem ca raspunsul se afla in sensitivitatea de care clasa politica australiana a dat dovada privind acest subiect atit de crucial si fundamental pentru societate. Spre deosebire de socialistii argentinieni care sunt doar o curea de transmisie a ideologiei si politicii socialistilor si stangii pagine si seculare europene in Argentina, clasa politica australiana a inteles necesitatea unui consens si dialog national privind cea mai importanta institutie sociala din istoria omenirii. A dat dovada de maturitate, pe cind socialistii argentinieni, la fel ca si cei portughezi, au dat dovada de insensitivitate si iresponsabilitate. Nadajduim ca si clasa politica din Romania intelege ca institutiile sociale le determinam noi, cetatenii tarii, nu ei. Nu o mina de parlamentari motivati de pozitii ideologice radicale si de provenienta straina. Romania si ea la rindul ei si-a afirmat clar pozitia privind casatoriile homosexuale acum 6 ani cind 650.000 dintre d-tra ati semnat o petitie initiata de AFR pentru definirea in constitutia Romaniei a casatoriei barbat-femeie. Inca o data va multumim! 

SEMNATI DECLARATIA DE LA TIMISOARA!  

http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php  

Haideti, haideti! Nu mai avem mult! Am ajuns la aproape 7.000 de semnaturi, dar tinta este de 7.500. Va rugam continuati sa semnati si sa dati mai departe Declaratia la cit mai multi sa o semneze.   

Semnarea Declaratiei se face in doua etape. Bifati linkul si semnati Declaratia. http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php  Dupa aceea veti primi un mesaj care va va cere sa confirmati semnatura apasind pe un link de confirmare. Fara confirmarea semnaturii, numele si semnatura d-tra nu vor apare in lista semnatarilor. Linkul de confirmare a semnaturii apare in limba englaza cu urmatorul text: “Thanks for filling out our petition, you’re almost done! Please confirm your signature by clicking on the link below:” (Adica: “Multumim pentru ca ati completat formularul petitiei. Semnarea petitiei e aproape gata. Va rugam confirmati-va semnatura apasind pe linkul de mai jos.”)     

Declaratia accepta doar o singura semnatura pe adresa electronica. Ca atare, sugeram ca in situatiile unde doua persoane folosesc aceasi adresa electronica, de exemplu sotul si sotia, semnatura sa fie data in numele ambilor soti, de exemplu “Ioan si Maria Ionescu.”     

 

Rugaminte: Va rugam semnati Declaratia cu numele intreg nu doar cu initiale. Va multumim.      

 

Rugaminte: Va rugam postati si publicati acest apel peste tot. Va multumim.  

LOCURI DE MUNCA

 Reproducem materialul alaturat de interes comun pregatit si publicat pe 30 august de Romanian Global News.

Stadiul implementarii proiectului “O sansa la ocupare profesionala pentru grupurile defavorizate din regiunea Sud-Est”

Marti, 30 August 2011 Focsani, Romania/Romanian Global News

 

Fundatia Zi Deschisa din Focsani, în calitate de beneficiar si în parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Românii de Pretutindeni implementeaza deja de mai bine de sase luni proiectul “O sansa la ocupare profesionala pentru grupurile defavorizate din regiunea Sud-Est” proiect finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa Prioritara 5 – “Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul major de interventie: 5.1 Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare.

Asa cum a declarat managerul proiectului, doamna Monica Jipianu, obiectivul general al proiectului consta în îmbunatatirea capacitatii de ocupare profesionala a persoanelor apartinând unor grupuri dezavantajate pe piata muncii, prin furnizarea de servicii integrate si personalizate de informare, consiliere, consultanta si formare profesionala pentru zona de Sud-Est a tarii adica judetele Vrancea, Constanta si Tulcea.

Implicarea Fundatiei Nationale pentru Românii de Pretutindeni în acest proiect a venit ca un gest firesc pe de-o parte pentru ca proiectul vizeaza forta de lucru a unor judete care „furnizeaza” mâna de lucru pentru piata europeana în loc de cea locala, conform statisticilor, iar FNRP, prin agentia de presa proprie, Romanian Global News, informeaza frecvent cetatenii români care doresc sa lucreze în afara granitelor asupra dezavantajelor pe care le presupune lipsa de informatie, necunoasterea limbii locale, a legislatiei a pietei de munca si asupra riscurilor la care se supun cei care aleg piata de munca europeana în detrimentul celei locale, nationale. „Ne-am dorit ca, prin furnizarea serviciului de informare si consultanta, sa aducem la cunostinta beneficiarilor atât informatii despre piata de munca din România, exigentele si provocarile la care trebuie sa faca fata cei care sunt în cautarea unui loc de munca dar si informatii directe despre posibilitatea infiintarii unei societati comerciale si legislatia în materie. Ni se pare mai important sa ne implicam în dezvoltarea posibilitatilor cetatenilor români pe piata interna prin reconversie profesionala si o mai buna cunoastere a realitatilor momentului decât sa culegem stiri negative despre impasurile în care ajung românii atunci când aleg sa plece la munca în strainatate” ne-a declarat Daniela ?oros, expert în cadrul proiectului, din partea Fundatiei Nationale pentru Românii de Pretutindeni.

 

Ce s-a realizat pana acum

Recent, echipa de proiect a facut bilantul etapei proiectului si ceea ce a rezultat, si ca o necesitate de raportare la Autoritatea de Management Pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost un procent de peste 70% a proiectului, realizat. „Raportarea a avut ca perioada evaluata lunile aprilie, mai si iunie moment în care aveam deja în derulare un curs de calificare în meseria de baby-sitter în orasul Tulcea, jud. Tulcea, la care participau 25 de persoane, un curs de calificare în meseria de îngrijitoare batrâni la domiciliu în localitatea Costinesti, jud. Constanta, la care participau 20 de persoane si un curs de lucrator în prelucrare carne, peste, lapte, conserve la care participau 24 de persoane. Dintre cele 228 de persoane ale grupului tinta care urmau cursuri de calificare în perioada de raportare au fost certificati 224 de persoane din grupul tinta si noi speram ca prin acest proiect sa crestem gradul de profesionalizare a fortei de munca din aceste judete si sa le oferim, celor care au nevoie de o a doua sansa în viata, oportunitatea ca, prin meseria pe care au ales-o facând aceste cursuri, prin informatiile pe care le-au primit pe parcursul orelor de teorie si de practica, dar si în discutiile cu expertii proiectului, sa îsi gaseasca mai repede si mai usor un loc de munca în zona de rezidenta. Sigur, noi discutam si de mobilitatea pe verticala a fortei de lucru, adica de capacitatea lor la adaptare si de cautarea unui loc de munca si mai departe de caminul lor, sau satul de resedinta, însa aici se pune problema de mentalitate si stiti ca asta nu se schimba cu una cu doua” ne-a mai spus dna. Jipianu.

 

Câteva date tehnice

Cele trei judete vizate de proiect au deja mai multe persoane calificate gratie acestui proiect. Din datele furnizate de managerul proiectului situatia sta în felul urmator:

(1) în meseria de lucrator în morarit si panificatie au fost formate 89 de persoane, 64 în judetul Vrancea si 25 de persoane în judetul Tulcea;

(2) în meseria de lucrator în prelucrare carne, peste, lapte si conserve au fost formate 75 de persoane din judetul Vrancea;

(3) în meseria de baby-sitter au fost deja formate 19 persoane din judetul Vrancea;

(4) în meseria de peisagist-floricultor au fost formate 20 de persoane din judetul Vrancea;

(5) în meseria de îngrijitoare batrâni la domiciliu au fost formate 20 de persoane din judetul Vrancea. In total în perioada raportata au fost certificate 224 de persoane din grupul tinta, din totalul de 228 iar activitatea de formare a fost externalizata si se deruleaza conform procedurii CNFPA.

 

Ce urmeaza

Furnizarea serviciilor integrate si personalizate, informarea, consilierea, consultanta si formarea profesionala pentru persoanele din grupurile tinta, va continua în urmatoarea perioada pentru atingerea indicatorilor propusi ai proiectului, adica 330 de persoane în total. Expertii din proiect vor continua consultanta oferita persoanelor aflate temporar în situatie de risc (someri, personal disponibilizat etc.), care doresc initierea unei afaceri proprii. Se stie ca îmbatrânirea populatiei este un fapt sesizat deja în plan european iar posibilitatile pornirii unei întreprinderi familiale pe acest segment sunt foarte mari, mai ales în mediul urban dar si rural. Pâna la sfârsitul lunii octombrie beneficiarul proiectului “O sansa la ocupare profesionala pentru grupurile defavorizate din regiunea Sud-Est”, Fundatia Zi Deschisa, spera sa îsi atinga 100% obiectivele propuse si sa aiba si persoane calificate în cadrul acestor cursuri care s-au si angajat deja sau au pornit propriile afaceri.

 

Material realizat de Romanian Global News in baza informatiilor oficiale ale beneficiarului proiectului.

 VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic www.alianta-familiilor.ro.. 

FACETI-NE CUNOSCUTI! 

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.  

ANUNTURI 

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la contact@alianta-familiilor.ro

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.