Articolul de presa, oglinda literara a realitatii

Recent au aparut doua carti ale cunoscutului realizator de emisiuni de televiziune Sorin Grecu, carti ce cuprind importantele reportaje al acestuia de-alungul anilor. Detinator a mai multor premii in domeniu si autor al unui volum de versuri, Sorin Grecu prin cele doua carti ”Reportajele mele “si “Viata lucreaza cu alte date “, aparute la Editura EICON, Cluj-Napoca, 2010, avand pe ultima coperta o prezentare de Constantin Zarnescu, se inscrie in galeria ziaristilor care scriu o istorie a prezentului , lasandu-se amagit de iluzia clipei ce  nu este efemera, ea facand parte din viata noastra. Personajele sale reale le respecta, cu sinceritatea lui Geo Bogza, le aduleaza, e un Cezar Petrescu sentimental care stie sa-si umezeasca ochii pentru a castiga increderea cititorului, inclinandu-si capul cu demnitate solemna, ceremonioasa, facand reverente. Cand autorul se face nevazut in spatele cuvintelor, fosnind prin aerul incendiat de spiritul sinceritatii, se bucura, ca un poet, ce este, vibrand si ascunzandu-se in tufisurile melancoliei. Da, autorul acestor doua carti este un melancholic ce isi iubeste personajele cunoscute, un generos care isi da pe fata caldura interioara, preferand sa se dezbrace la nesfarsit, infasurat in sudoarea nostalgiei.
Aceste doua carti sunt o sinteza a tot ce a exprimat pe micul ecran Sorin Grecu ca “ realizator indraznet, star transilvanean al canalului PRO TV,” asa cum subliniaza Constantin Zarnescu pe ultima coperta a unei carti, si in presa, trasmitand prin puterea cuvintelor si artei sale narativ-imagistice, fapte si oameni, situatii si evenimente, prin reportaje condensate intro splendoare baroca .
Personajele sale provin din Romania profunda, sunt acei oameni care construiesc in tacere, cu acribie, punand cate o “caramida “ la edificiul spiritual si material al civilizatiei romanesti. De la Pavel Onoaie-“discipolul “ lui Stradivarius,” lutierul numarul unu al Romaniei,” Ion Ivascu, maestru bucatar care” i-a hranit pe Ceausescu, Jivkov si pe majoritatea ministrilor Romaniei” sau  autopsierul-scriitor Florin Tanaselea, pana la “Omul care a vandut statuia poetului Ovidiu de la Constanta “ Mircea Spataceanu care a reusit sa vanda statuia poetului Ovidiu, avand ca rezultat caderea multor capete ale nomenclaturii constantene.
Daca in volumul “Reportajele mele “autorul pare un renascentist intarziat in cel de-al doilea volum”Viata lucreaza cu alte date “ accentual cade pe acele personaje mistuiti de nebunia creatiei, mai bine zis excentricii. Sorin Grecu are voluptati sirete pentru oameni si fapte ce se incadreaza la limita dintre normal si nebunie, intre intelept, ascet si bolnav psihic. Acestea sunt personaje care, datorita felului cum  autorul scrie despre ele il face pe cititor sa le simpatizeze, sa le inteleaga sufletul, sa dialogheze cu ele prin frazele directe cu o concizie a relatarii aproape neverosimila.
De la Mihai Alb, care este considerat de sateni “ca si-a tras decenii de la gura, investind fiecare banut” pentru a construi o biserica ortodoxa destul de mare, construita chiar deasupra casei familiale din satul Bucea, pana la clujeanul Ion Mahala care a facut ani grei de puscarie trecand granita chiar in…URSS. Amagind fiind de propaganda sovietica. Cartea lui Sorin Grecu”Viata lucreaza cu alte date “ este o oglinda in care putem vedea modul voltairean al anecdotei oferita de viata, ori acela, cervantin, al inutilitatii unor actiuni traite.
Sorin Grecu prin cele doua carti ne face sa apreciem nu numai reporterul conectat la realitate, dar  descoperim in el  prozatorul admirabil, unul din putinii ziaristi transilvaneni de azi care stiu sa-si inalte talentul la limita de sus a rafinamentului.

Al.Florin Tene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.