MARUL NU A CAZUT DEPARTE DE COPAC!

by Liana SAXONE-HORODI
ianuarie 2010

Motto: „Întreaga lume este o scena, iar barbatii si femeile – doar actori”

Cine nu cunoaste proverbul „Marul nu cade departe de copac”? Expresia are o multime de semnificatii dar, aceea pe care noi o cunoastem în mod curent, se refera la copiii care duc mai departe talentele, realizarile parintilor spre bucuria acestora si, chiar atunci când parintii nu mai sunt, în amintirea lor.

Este destul sa-l privesti pe Eugen Stroe-Nacht si strungareata îti aminteste, fara nicio îndoiala, de tatal lui, actorul si regizorul N. Stroe, iar delicatetea si frumusetea figurii, de mama lui, artista Rolanda Camin, pe care am condus-o de curând pe ultimul drum.

Microbul scenei a trecut de la parinti la fiu, care a studiat la Bucuresti, la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o cu titlul de master. Pe scena s-a urcat înca de copil, dar ca artist a început sa joace începând cu anul 1972. Dupa cinci ani, a facut „alia” (emigrare), împreuna cu parintii. Palmaresul activitatii sale în Israel este bogat, el dedicându-se în cele din urma, activitatii pedagogice, culminând în septembrie 2001, cu înfiintarea „Studioului de Teatru – Eugen Nacht”. Din anul 2009 Studioul este membru al Asociatiei Internationale de Teatru (AITA/ IATA).

Studioul a participat în ultimii doi ani cu piese puse în scena de Eugen si cu ateliere de creatie la festivale de teatru nationale si internationale (Italia, Austria si România). În luna mai 2010 va participa cu o versiune proprie dupa „Furtuna” de Shakespeare, care a devenit musical, la Festivalul International de Teatru pentru Tineret din Italia, iar în august cu o adaptare libera dupa „Domnul Pourceaugnac” de Moliere, la Festivalul International de Teatru din Islanda.

Este destul sa povestesc ultima „realizare” ca sa fim încredintati ca proverbul, citat în titlu, i se potriveste.

Timp de doua zile, regizorul Eugen Stroe Nacht a coordonat un atelier de creatie inclus în programul Festivalului International „Zilele Teatrului Ludic”, organizat la Iasi în perioada 7-11 decembrie 2009.

Organizatorii acestui Festival au fost Casa de Cultura a Studentilor si Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Iasi. Dupa 29 de editii organizate la nivel national, Festivalul “Zilele Teatrului Ludic” a devenit, anul acesta, international.

Infiintat in anul 1978 de câtre profesorul Aurel Luca, Teatrul Studentesc “Ludic” este formatia reprezentativa a studentilor din Centrul Universitar Iasi. Prin rezultatele si performantele obtinute de-a lungul anilor, trupa s-a facut remarcata atât la nivel national, cât si international. Actorii, studenti la aproape toate facultatile, au obtinut peste 300 de trofee si premii la toate festivalurile nationale si internationale la care au participat.

Teatrul Studentesc Ludic din Iasi are o mare experienta internationala, fiind deschis dialogului teatral european si mondial, fapt argumentat prin calitatea artistica a participarilor la festivaluri din Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Franta, Grecia, Italia, Iugoslavia, Letonia, Maroc, Monaco, Portugalia, Rusia, Slovacia, Spania, Tunisia, Ungaria, SUA.

În legatura cu participarea sa la Atelierul de creatie de la Iasi, regizorul Eugen Stroe Nacht a declarat: „M-am axat pe directii noi în domeniul teatrului si mai ales pe influenta marelui regizor Peter Brook – cu care am lucrat în anii ’80 – în arta actorului. Temele la care am lucrat cu studentii au fost: marirea puterii de concentrare a actorului si a constiintei de sine, comunicarea între actori dincolo de barierele cuvântului, dezvoltarea intuitiei teatrale si micsorarea controlului cerebral asupra actului artistic, explorarea legaturii cu corpul uman ca unic factor al transmiterii jocului actorului. Toate aceste teme au fost abordate atât din punct de vedere teoretic (explicarea subiectelor), cât si practic (exercitii de teatru, scenete improvizate si lucrul cu fragmente din piese de teatru)”.

Atelierul de creatie coordonat de Eugen a fost un mare succes, integrându-se total principiului care a calauzit Festivalul International „Zilele Teatrului Ludic”, organizat la Iasi care, la fel ca si in anii precedenti, a fost si în 2009 o sarbatoare a teatrului, a prieteniei, a daruirii, a renasterii si a zborului creativ, o întâlnire pentru (re)îndragostirea de teatru!…

Mentionez ca Studioul de Teatru- Eugen Nacht a realizat pe internet un site care poate fi accesat la adresa http://www.eugene-acting.net

Eugen ne-a marturisit urmatoarele: „Am deschis acest site în memoria tatalui meu, cunoscutul artist român N. Stroe, unul din veteranii si maestrii teatrului de revista din România. Acest site a fost creeat ca o riposta împotriva celor care încearca sa-i stearga amintirea din memoria colectiva a culturii române”.

Eugen ne spune: „Teatrul a fost din totdeauna o ramura a artei, uneori apreciata, alteori batjocorita sau temuta. Dar mereu scena a fost o oglinda a vietii. Si nu numai…Fiinta umana, asa cum functioneaza ea, nu are posibilitatea de a învata în mod direct de la viata. La orice încercare, aparatul de aparare al omului, pune în fata lui un scut energetic pentru a-l apara. Singura posibilitate adevarata este învatatura indirecta. Omul nu învata din ceea ce i se spune, ci din faptele altora. Si aici intra în scena teatrul. Teatrul are aceasta posibilitate unica de a-i aduce în fata spectatorului povestile altora. Iar, când este vorba de “altii”, barierele nu se mai lasa jos. Si, fara sa-si dea seama, omul învata si este patruns pâna în interiorul intim(…) De aceea a face teatru, înseamna a-ti lua o mare raspundere”.

Pentru Eugen, teatrul este ratiunea de a fi. „Într-un mod mai intim si esential – spune el – teatrul este pentru cei ce îl joaca o unealta de dezvoltare interioara. Interpretând tot felul de personaje, actorul nu numai ca îsi îmbogateste interiorul uman prin noi si noi experiente, dar îsi si deschide calea spre o existenta adevarata. Una din cele mai mari dorinte ale omului, din toate timpurile, despre care au scris atât filosofii cât si misticii, este posibilitatea de a nu te identifica cu tine însuti, posibilitatea de a fii detasat interior de tot ceea ce se petrece cu tine. Prin exersarea jocului personajelor, actorul poate ajunge, cu timpul, la acest stadiu de lipsa de identificare cu sine însusi. Este o posibilitate! Dar pentru a o realiza, trebuie multa munca interioara. Teatrul nu este numai o arta, ci si o <aluzie> la o viata mai adevarata…”

Mentionez ca Eugen a fost numit directorul sectiei internationale a Festivalului de Teatru care va avea loc în anul 2011 la Bat Yam si directorul Festivalului international de teatru pentru pace care va avea loc în acelasi an la Bolzano, în Italia.

Eugen locuieste la Soham, este casatorit cu Ety si este tatal a trei copii: Eitan, Lior si Ady. Ety nu-i originara din România, nu cunoaste limba româna, dar este un “factor” important în adaptarea lui Eugen în noua lui tara.

Daca Eugen slujeste teatrul, care-ti merge la suflet, sora lui, Dana, “lecuieste” sufletele oamenilor, fiind de profesie… psiholog.

Privind de sus, undeva printre stele, parintii pot fi multumiti ca generatia urmatoare le face cinste. Merele n-au cazut departe de pom…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.