Lectia din America!

Editorialul din Jurnalul.ro din 7 Noiembrie 2012, scris cu maiestrie de  Lucian Avramescu,  prezinta diferenta de atitudine a candidatilor la presedintie din America si România.

Sub un titlu incitant,  avem o scurta si penetranta disertatie:

 

Cum pierde un american, cum câstiga un român!

Autor: Lucian Avramescu

 Ultimul episod al prezidentialelor americane l-a reconfirmat pe democratul Obama care, iata, dobândeste al doilea mandat. Nu Obama ma intereseaza însa, ci spiritul si eleganta cu care conservatorul Romney si-a primit înfrângerea. Încrâncenarea bataliei electorale s-a sfârsit. Importanta si pentru învins  si pentru învingator ramâne America, Statele Unite ale Americii, tara. Discursul de-o rara noblete al înfrântului a fost discursul unui american, care-si reia locul în rândurile celorlalti, modest, mândru si iubitor al poporului sau. Un înfrânt are chipul unui victorios. Nu înjura, nu latra, nu zice m-ati furat nenorocitilor, va sparg data viitoare. Cred în America si deodata cu el spun asta toti americanii, indiferent cum au votat.

Ultimul episod al prezidentialelor noastre s-a încheiat urât. Câstigatorul nu s-a aratat mândru ca face parte din poporul român, n-a dat semnul constructiei si împacarii pentru natie, ci a aruncat golaneste o insulta: I-am sau v-am ciuruit! Cam asta-i diferenta. Mai încap, în manusa strâmta a acestei realitati, alte comentarii?

Deasupra unei multimi uriase care flutura stegulete cu însemnele americane, însufletite minidrapele nationale la purtator, scria: „Cred în America”. Cuvintele nu erau doar acolo unde cuvânta Obama, ci si unde cuvânta, recunoscându-se cu eleganta si demnitate, învins, Romney. America ramânea mai presus de batalia lor care s-a încheiat, ca orice batalie, cu un învingator si un învins. Eu, în tara în care sunt avertizat ca oricum voi vota, presedintele care nu prea mai e presedinte, va desemna premier pe cine are el chef, ma încapatânez sa strig, din toate resorturile fiintei mele, „Cred, înca mai cred, în România”. Asa sa-mi ajute si sa ne ajute Dumnezeu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.