Auzi ce-ţi spune Domnul?

Cleveland 2012

Congresul Baptistilor din USA si Canada – ZIUA A DOUA – Sâmbătă, 1 Septembrie 2012

Un înger al Domnului a vorbit lui Filip şi i-a zis: „Scoală-te şi du-te spre miazăzi, pe drumul care coboară spre Ierusalim la Gaza şi care este pustiu.” Filip s-a sculat şi a plecat. Şi iată că un etiopian, un famen cu mare putere la împărăteasa Candace a etiopienilor şi îngrijitorul tuturor vistieriilor ei, venit la Ierusalim ca să se închine se întorcea de acolo şi şedea în carul lui şi citea pe prorocul Isaia. Duhul a zis lui Filip: „Du-te şi ajunge carul acesta!” Filip a alergat şi a auzit pe etiopian citind pe prorocul Isaia. El i-a zis: „Înţelegi tu ce citeşti?” Famenul a răspuns: „Cum aş putea să înţeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva?” (…) Pe când îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: „Uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?” Filip a zis: „Dacă crezi din toată inima, se poate.” Famenul a răspuns: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.” A poruncit să stea carul, s-au coborât amândoi în apă, şi Filip a botezat pe famen.” FAPTELE APOSTOLILOR, 8.26-40

.

M E S A J U L D O M N U L U I

Transmis de S o r i n S A B O U (Pastor in Chicago)

VIDEO – incepând cu 2h 52′

Fraţilor, de la fiecare copil al lui Dumnezeu asteptările sunt mari. Se asteaptă de la noi să-L mărturisim pe Isus. Si as dori să te cercetezi in această privintă.

In textul citit – Faptele apostolilor 8.26-40 – avem doi bărbati de la care avem multe de invătat: un evreu si un etiopian, un crestin si un temător de Dumnezeu.

E situatia in care lucrarea lui Dumnezeu intră in impas, când la Ierusalim s-a pornit prigoana si fratii s-au imprăstiat. Acesta-i momentul in care se intâmplă evenimentul in care Filip ne slujeste drept model.

Doresc să incep această meditaţie intrebându-te:

Cum stai cu auzul?

Când ţi-a vorbit Dumnezeu ultima oară? … spunându-ţi: “Ridică-te, aleargă si vesteste Evanghelia.” Dacă suntem slabi la mărturisire – aici este punctul unde lucrurile nu funcţionează, in ansamblul lor -, urechea s-a inchis, duhul s-a ingrosat, nu mai auzi si nu-ti mai dai seama.

Filip avea urechea fină. Era un om la care i-a vorbit un inger. Un om care ascultă imediat “aleargă si vesteste“. E un om care, pe loc, depăseste piedici de sute de ani. Stiti de ce e vorba? Dacă citim Deuteronom 23, acolo vei găsi o interdictie: un eunuc, acea persoană de sex bărbătesc care a avut parte de o mutilare fizică nu poate intra in poporul lui Dumnezeu. Poporul lui Dumnezeu e inchis pentru fameni. Si pe Filip, Domnul il trimite la un famen. Dar Filip stia de promisiunea Domnului din Isaia 56: “… chiar si pentru eunuci, chiar si pentru fameni, se poate… Va veni vremea când se va deschide usa si pentru ei“. Ce decizie de moment, ce cunoastere a scripturilor, ce convingere inaintea lui Dumnezeu: “Acum această promisiune se implineste.

Un om care are de la Dumnezeu inzestrarea, intelepciunea, priceperea, să-l ia pe etiopian de unde e, si să-l ducă la Isus. Stim câte ceva despre el. Era bogat, era puternic, era in conducerea tării sale, un protejat al impărătesei. Dar mai stim despre el că venea la Iarusalim să se inchine.

Trăim această ţară in care niciunul dintre noi nu suntem importanţi fiindcă suntem creaţi după chipul si asemănarea lui Dumnezeu, ci pentrucă suntem niste clienţi. Toti caută să ne vândă ceva si peste lucrurile acestea, suntem invăţaţi că fiecare e cu părerea lui, fiecare e cu adevărul lui. Fiecare umblă cum vrea si trăieste cum vrea. De aceea astăzi aici trebuie să venim. Din această combinatie atât de incâlcită si de dificilă trebuie sa incepem. Locuim intr-o tară care ne-a primit, avem copii, unii s-au născut in alta parte, altii s-au născut aici. In casele noastre planurile materiale sunt evidente si oarecum clare, dar…

Cum Îl mărturisesc pe Isus?

Invată de la Filip, el stie pe loc cum să vorbească cu un etipopian, desi e evreu. Si e un etipoian cu mari probleme dpdv al (ne)apartenentei la poporul lui Dumnezeu. Dar, in câteva clipe, omul lui Dumnezeu ii spune ceea ce trebuie să-i spună. Pentru ca atunci când in mersul lor natural trec pe lângă o apă, etiopianul intreabă: „Uite apă; ce mă împiedică să fiu botezat?

Mai e vreo piedică? Atunci când un om al lui Dumnezeu spune că “Credinta este lucrul obligatoriu” si “Dacă tu crezi, ceea ce am ajuns să-ti propovăduiesc despre Isus” da, se poate primi botezul.

In final, pentru că intotdeauna mărturisirea e o stradă cu două sensuri, as vrea să privim acum mai mult la famen.

Famenul era un om care a experimentat respingerea. Vii la Ierusalim, desi stii că nu poti fi dintre ei, nu poti să faci parte dintre ei, căci ai o problemă fizică. Dar respingerea nu l-a oprit in a se apropia de Dumnezeu, a-si cumpăra un sul de carte din proroci (Isaia) si a-l citi. Un om care are un mare interes in a-L cunoaste pe Dumnezeu.

Dar as dori ca dta să meditezi la starea in care te afli acum. Ai fost vreodată in situatia in care să spui si dta, cuiva:

Cum voi intelege dacă nu mă călăuzeste cineva?

Noi suntem acel fel de oameni care stim tot si . Nimeni nu ne poate invăta ceva.

Fratilor, noi toti avem nevoie de ajutor. Caută oameni de la care să primesti. Oameni pe care-i consideri mai sus ca tine, care să te poată călăuzi. Si nu in ultimul rând, deschizându-ti inima, primind indrumarea, să iei hotărâri. Acesta-i drumul!

Nouă ne plac pasajele cu botezul, nu-i asa? Le căutăm, acesta-i un motiv pentru care am si citit acest cuvânt. Noi vrem ca mărturia noastră să ducă la botez! Corect?

Fratilor, invătati de la Filip. Urechea trebuie să fie fină. Ajungem să avem urechea sensibilă in urma rugăciunii, postului, meditării, citirii cuvântului lui Dumnezeu, smeririi si zdrobirii, altfel urechea e infundată si n-aude. Un om care intelege planul lui Dumnezeu, instantaneu, va putea spune:

  • “La problema aceasta grea, asta e solutia.”
  • “De oriunde ai fi, stiu să te iau si să te duc, nu la mine, ci la Isus.”
  • “Oricât de groasă ar fi traditia si de incâlcită, eu iti pot spune care este lucrul pe care trebuie cu adevărat să-l faci ca să poti ajunge si dta in poporul lui Dumnezeu.”

Astfel de oameni trebuie să fim noi! Amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.