Scopul omului!

    SCOPUL, SCUZĂ MIJLOACELE?!
Sau urmăresti sa fii cinstit si drept?

Ne impresioneaza viata altora, insă, de cele mai multe ori,   nu dorim  să mergem pe drumul pe care au mers ei.

Iov a fost un om neprihănit si  foarte binecuvântat de Dumnezeu. Insă mulţi credeau că el este asa deoarece a ales să i se inchine lui Dumnezeu si să trăiască  in ascultare de El si, practic, pentru că el nu avea parte si de suferinte.

Iov avea zece copii, sapte băieţi si trei fete, asezati la casele lor. Avea mii de oi, de capre si vite. Era un om bogat si respectat de oameni. Dumnezeu,  la presiunea diavolului  – care l-a acuzat pe Iov că e asa deoarece nu duce lipsă de nici un bine, dar că se va lepăda de Dumnezeu când i se va lua aceste binecuvântari si va avea si el parte de suferintă – l-a trecut prin multe incercări, succesive, si-a pierdut copiii intr-o clipa, apoi bogătia si faima.  Dar Iov nu s-a lepadat deloc de Dumnezeu, nici când sufletul lui trecera prin mari suferinte. El a continuat si atunci sa-l onoreze pe Dumnezeu si să i se inchine Lui. Cu timpul, Dumnezeu i-a dat din  nou prosperitatea avută mai inainte si  o familie de care să se bucure. De ce? Pentru că  Iov era un om care umbla cu Dumnezeu, cum o făcuse si Enoh care a umblat 300 de ani cu Dumnezeu,  si  n-a mai văzut moartea, căci Domnul il luase.

*
Fair play-ul, implică plata unui preţ!

Imi amintesc cum la o intrecere de maraton, virtuala câstigatoare a intrecerii,  când nu mai avea mult pâna să treacă linia de sosire, a văzut cu coada ochiului că o tânără care alerga in urma ei căzuse la pământ, accidentată,  si   nu mai putea continua cursa,  acea sportivă  a ezitat doar o clipa, probabil imaginându-si prin ce clipe neplăcute ar fi putut să treacă si ea  dacă ar fi  in pielea celeilalte,  s-a oprit si s-a intors s-o ridice pe cea cazută.  Cu greutate a reusit si, impreună, pas cu pas, cu mare efort, in aplauzele si lacrimile celor care urmăreau cursa, au trecut linia de sosire, cu mare intârziere.

Chiar dacă a pierdut  premiul acordat câstigatoarei, a primit majoritatea aplauzelor, simpatia si popularitatea multora, dar  si sentimentul autentic al câstigarii unei intreceri mult mai importante,  cu propriul eu, decât aceea pentru care s-au aliniat la start.

In acele momente critice, sportiva de care vorbim, a privit viata dintr-o altă perspectivă, in contextul in care si-a pretuit mai mult aproapele, decat insasi viata ei, castigand-o,   intr-un mod neasteptat.

Adesea se uită că intrecerile (dintre copii, tineri sau oameni maturi), la inceputurile sale, nu era altceva decât un joc altruist  plin de fair play (purtare corectă).

Astăzi asistăm la tot felul de intreceri, numite de către oameni  “democrate”, “echitabile”, “libere”, insă numai asa nu sunt. Asa e in politică, dar si  in multe  intreceri “sportive”.

Intrebarea care se pune este daca ne cunoastem scopul si daca e unul care sa ne aduca cinste din partea oamenilor si a lui Dumnezeu.

Pentru ce alerg? Pentru ce traiesc? Unde doresc sa ajung? Care e tinta mea?

De curând, cineva mi-a amintit că  Domnul Isus a zis:  “dacă mâna ta sau piciorul tău te face să cazi în păcat, taie-le şi leapădă-le de la tine. Este mai bine pentru tine să intri în viaţă şchiop sau ciung, decât să ai două mâini sau două picioare şi să fii aruncat în focul veşnic.” – Matei 18:8

Lupi moralizatori

“Dar, cu cinstea, cum ramâne?”   Cu onoarea, cum rămane, caci vedem azi că tot mai multi apar in rândul celor care plagiază? Si nu ar fi un capăt de ţară, dacă nu s-ar urmări beneficii directe (bani, faimă sau funcţii). S-a scris suficient despre celebrul plagiat al lui Victor  Ponta.

Dar  cazurile mai putin cunoscute ale marilor gânditori contemporani Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu sau Horia Roman Patapievici, cum le interpretăm?

Ei fac mare tam-tam, indemnând si indicând spre cinste si onoare, sunt niste domni care au cultură cu carul, cum se zice,  insă foarte greu de crezut că după atâta cerneală scursă din stiloul lor in persiflarea furturilor de idei si patente filozofice, tocmai ei să fie dintre cei mai rafinaţi lupi moralizatori!

Filozofii nostri de top si oamenii  politici de la varf, din România, călcând cu picioarele peste tot ce ar trebui sa fie fair play si moralitate, caută să câstige  cu orice preţ pentru “binele lor”  poziţii si foloase in mod necinstit.

Tocmai ei să fi uitat pilda lui Isus cu femeia prinsa in preacurvie? Ce le-a cerut atunci Isus? Să arunce primul  cu piatra cel care este fără de păcat. A aruncat cineva? Nu! Căci toti au comis păcatul, nu este nici măcar unul nevinovat (Romani, 3.23)

Soluţia imbrăţisată de Isus
Omul a fost creat cu un scop. El nu poate fi fericit dacă nu traieste in conditiile si  pentru scopul pentru care a fost creat.  Copiii care sunt abandonati si traiesc in orfelinate tânjesc mult după o mângâiere, dupa o imbratisare plină de dragoste. Ei se ofilesc ca si o floare care nu este udată. Omul e făcut in asa fel incât să traiască in părtasie cu altii si in mediu de iubire. Si, in plus,  să se inchine Creatorului Lui   in duh si in adevar (Ioan, 4.23-24).  Diavolul a venit să aducă numai dezbinare si să-l deturneze  de la iubirea de semeni si de Dumnezeu (si de la inchinare).  L-a inselat pe Adam si pe Eva, si asa pacatul si neascultarea au intrat  in viata tuturor oamenilor.

Dar s-a prezentat si inaintea lui Isus – Fiul lui Dumneu, să-l ispitească:

    “Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte înalt, I-a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor şi I-a zis:  „Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie, dacă Te vei arunca cu faţa la pământ şi Te vei închina mie.”  „Pleacă, Satano”, i-a răspuns Isus. „Căci este scris: „Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui să-I slujeşti.”  (Matei, 4.8-10)

Inchinarea si slujirea noastră trebuie s-o avem exclusiv pentru Dumnezeu, ca scop,  pentru ca numai asa vom  putea obtine  fericirea spre care tânjim fiecare.

Iesind de pe traiectoria normală, omul trăieste intr-un haos spiritual si material. Si   fericirea se  indeparteaza si se ascunde de noi asemeni unei  fete Morgana.

In filmul american  “Scrisori catre Dumnezeu” – “Letters to God“,    un copil de 10…11 ani e bolnav, are o tumoare   canceroasa la creier. I se face operatia, face chimoterapie, dar boala nu-l paraseste. Baietelul se apropie de Dumnezeu pe care-l simte aproape de El. Toate gândurile intime i le spune in scrisorile care I le adreseaza Lui. Ii spune toate necazurile sale si ale celorlalti, deoarece acum e foarte sensibil si atent la tot ce se intâmpla persoanelor din jurul lui (mama, frate, prietena de joaca, colegi de scoala, alti parinti, postasul). De la scrisorile Lui, sensibile si pline de părtasie si inchinare faţă de Dumnezeu, ajung  si ceilalţi elevi să scrie, ba chiar intreaga comunitate, Scrisori catre Dumnezeu, devin cu totii altfel, cu inimi care il iubesc pe Dumnezeu si semenii lor. E tocmai ceea ce asteaptă Dumnezeu de la noi.

Numai când ajungem să fim bolnavi faţă de acestă lume, si sănătosi faţă de Dumnezeu (si aproapele nostru) intrăm pe fâsia vietii care se suprapune peste adevăratul scop. Glorie Domnului! Amin.

*

Pe piatra aspră a vieti

Pe piatra aspră a vietii să lasi o dâră fină,

Din aurul virtutii, din sfânta lui lumină.

              Tu ești chemat, tu ești chemat

                                                            Să fii creștin cu-adevărat!

Și-n mâna ce-ti loveste a vietii tale floare,

Să lasi parfumul dulce, ca dar spre- nviorare.

Iar celui ce-ti aruncă a clevetirii piatră,

Dă-i pâinea rugăciunii și-a dragostei ce iartă.

Căci numai când cu bine răspunzi la rău în toate,

Viața ta oriunde să biruiască poate.

Atunci duci mântuirea cu-adevărat prin lume

Și vei purta cu cinste al Domnului scump nume.  (Nicolae Moldoveanu)

*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.