Vino După Mine!

George Danciu

Apoi a zis tuturor: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze. (…)

Pe când erau pe drum, un om i-a zis: „Doamne, Te voi urma oriunde vei merge.”

Isus i-a răspuns: „Vulpile au vizuini, şi păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Şi odihni capul.” Evanghelia lui Luca, 9.23; 57-58

 .

Dumnezeu l-a creat pe om …

 Blaise Pascal, celebrul matematician si filozof francez al secolului XVII, a găsit ca adevărată afirmația pe care a făcut-o: „În om este un gol care nu poate fi umplut decât de Duhul lui Dumnezeu.

La Radio cineva povestea de curând  despre  Hartile mintale cu care omul se orientează ușor într-o încăpere, unde este ușa, ferestrele și celelalte obiecte. Așa e și atunci când iese afară, el se folosește de hărțile mintale. Sunt oameni care au o deprindere excepțională de a se orienta, parc-ar avea un radar sau un GPS, pe când alții se orientează foarte greu.

Un cercetător a luat pe spate un cimpanzeu și l-a plimbat pe un câmp în timp ce ascundea din hrana care-i plăcea animalului. După ce l-a lăsat liber, acesta, față de alți cimpanzei, a găsit mai multe locuri cu hrana ascunsă decât ceilalți, chiar dacă nu a urmat strict traseul cercetătorului.

Albinele, dacă depistează surse de polen, ele le anunță și pe celelalte, dându-le coordonatele exacte, deși ele se întorc pe alt traseu la stup. Și furnicile beneficiază de ceea ce putem numi hărți mintale. Această capacitate de ghidare, hărțile mintale, e pusă în noi de Creatorul nostru.

Dar albinele sunt mult mai necesare omului decât am crede la o prima vedere. Polenizarea plantelor e făcută de către aceste harnice viețuitoare, altfel omul ar trebui s-o faca într-un mod artificial cum se si întâmplă acolo unde ele lipsesc, dar nu cu mica cheltuială. Oamenii de stiinta au constatat ca albinele au ales sa faca fagurul de miere hexagonal. Puteau alege fie trunghiul, fie patratul ori alte modele geometrice, însă hexagonul e cel mai economicos, în el se foloseste cea mai putina ceara si intra tototdata cea mai multa miere. Dar nu orice hexagon, ci unul perfect pentru ceea ce am mentionat deja, acela la care unghiul obtuz e de 109 grade si 23 minute, iar cel ascutit de 70 gr si 20 min. Într-o vietuitoare atât de mică, Creatotul a pus un microcomputer foarte sofisticat. Glorie Domnului Dumnezeu!

***

VINO DUPA MINE! – obstacole pe cale

Înțelegem că unii oameni își citesc cu ușurință harta mintală și caută să se orienteze după hrană și locuri vitale necesare vieții, iar alții cu greutate.

Evanghelistul Luca, în câteva fraze (Luca, 9.57-62),  prezinta întâlnirea a trei oameni diferiti cu Isus Cristos. Primul, când Îl vede pe Isus, îi declară din proprie inițiativă: „Doamne, Te voi urma oriunde vei merge.”

Pentru cel de-al doilea, Domnul Isus are initiativa, El însusi face chemarea: Vino dupa Mine!

În sfârsit, pentru cel de-al treilea: Un altul a zis: „Doamne, Te voi urma, dar lasa-ma întâi sa ma duc sa-mi iau ramas bun de la ai mei.”

Dacă studiem cu mare atentie pasajul, putem observa că Domnul Isus nu ne cheamă, cum se propovăduiește adesea și cum cred unii, la o Evanghelie ieftină. Nu numai că pe El L-a costat mult și a suferit mult pentru făurirea mântuirii care ne este oferită în dar, dar El ascunde hrana pentru noi, cimpanzeii, chiar dacă ea este aproape, trebuie s-o căutăm bâjbâind prin harta mintală, pusă la îndemână pentru om. Ba mai mult, El mai pune și unele obstacole, bariere și condiții – ca o încercare și un test al credincioșiei noastre să dovedim dacă ne calificăm, ca, în final, să ridicăm hrana vieții veșnice ascunse în El, de Dumnezeu.

Omul simte direcția bună de explorare și spune îndată: „Doamne, Te voi urma oriunde vei merge.”

Dar Domnul Isus a zis și zice tuturor: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze.

Nu doar că noi avem prestabilite, de noi înșine, prioritățile și obiectivele, dar și suntem și plini de sine, de mândrie, de încăpățânare. Iar Isus a spus-o clar: trebuie să ne lepădăm de sine!

Dorințele noastre, eul nostru trebuie să rămână în urmă, fără vlagă, și să luăm voia Sa.

El i-a pus de îndată fiecăruia o barieră, o condiție, care să-i frângă voința, eul, să se abandoneze pe sine și să-L urmeze pe Domnul: Vino după Mine!

Dacă dorim să acceptăm o oferta sau dacă dorim să intrăm să lucrăm într-o unitate economica de producție sau de prestări de servicii, nimeni nu se așteptă să-și impună strategia sa. Dimpotrivă, se va integra în procesul tehnologic  de lucru și de viață al unității și colectivului de oameni, prestabilit,  căruia i se alătură.

Tot așa, dacă dorești să intri în economia gestionată nemijlocit de către  Domnul, trebuie să te conformezi strategiei prestabilite, existente în colectivul căruia El îi este conducător și Cap. Din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile! Amin.

De aceea, Domnul, care cheamă pe toți oamenii (Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. – Matei, 11.28), El  îi avertizează pe toți că trebuie: să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze.

Observați că o primă condiție nu e alta decât aceea de a te simți trudit şi împovărat, însetat – doritor – de odihnă. Să dorești acea odihnă care te va răcori: Cum dorește cerbul izvorul de apă, așa Te dorește sufletul meu, pe Tine Dumnezeule.

Dacă nu-L cauți și nu-L dorești din toată inima, nu-L vei găsi, deoarece trebuie să ai și să simți această nevoie de Dumnezeu. Trebuie să simți în tine un gol, o mare neîmplinire, care numai Dumnezeu o poate umple, prin prezența și lucrarea Sa nemijlocită.

Te poți simți împovărat de păcat,  la orice vârstă, niciodată nu ești prea tânăr să alegi a-L urma pe Domnul, să asculți de chemarea Lui.

Omul are harta mintală prin care se orientează ușor înspre Domnul. Apoi are conștiința care-l ajută să discearnă calea morală lăsată și trasată de Domnul pentru binele lui. Și, pe de altă parte, e liber să aleagă calea pe care merge.

Omul vigilent, cu o oarecare maturitate spirituală,  știe că e născut în păcat și în nelegiuire. Și că trebuie să fie recreat. De la căderea în păcat a primului cuplu de oameni, Adam și Eva, omul are nevoie de o restaurare (recrearea), restaurare  care o poate face doar Domnul Isus Cristos prin răscumpărare și naștere din nou.

Simți chemarea? Simți nevoia? Simți lupta care se dă în inima ta când îl cauți pe Domnul?

Decizia noastra nu e una de moment, de ridicare a unei mâini sus, o tresarire de o clipa. Fireste ca decizia se ia într-un anume moment, constient de trecutul pacatos si, din dorinta, de a parasi pentru totdeauna calea pacatului si a intra în economia lui Dumnezeu. A lucra pentru El în conditiile Sale. Cu lepadare de sine, a lucrarilor tale, personale si neroditoare; a-L urma pe El si  prioritatile Lui.

Care e bariera, care e prețul care stă între tine și Dumnezeu, între tine și  Economia Lui?

La ce trebuie să renunți pentru a putea intra în Unitatea Lui de prestări de servicii?

  • poate trebuie să renunți la serviciul tău de azi;

  • poate trebuie să renunți la cei din familie care te împiedecă să-L urmezi pe Domnul Isus;

  • poate trebuie să renunți la prietenii tăi de azi;

  • poate trebuie să renunți la plăcerile tale de azi;

  • poate trebuie să renunți la păcatele tale de azi;

  • poate trebuie să renunți la stăpânul tău de azi;

  • poate trebuie să renunți la mândrie;
  • poate trebuie să renunți la confortul tău de azi;

Chemarea noastră implică și alte întrebări care ne clarifică chestiunea:

  • Întrebarea primordială nu e Ce voi obține dacă-L urmez pe Domnul?

  • Întrebarea primordială e La ce trebuie să renunț?

Firește că ne întrebăm ce vom obține urmându-L pe Domnul. Bunăstarea (binecuvântarea) în viața aceasta pământească de acum, și a vieții veșnice, în slavă, cu Dumnezeu Tatăl, în Ierusalimul ceresc.

Dumnezeu știe ce e în inima noastră. El știe că trebuie să renunțăm la lucrurile care ne despart de El, la păcat, care pun un zid de despărțire între noi și Dumnezeu.

Doamne Isuse, eliberează-mă de acel obstacol care mă împiedecă să vin la Tine!

Doamne Isuse, scoate-mă din acea stare la care trebuie să renunț pentru a Te avea pe Tine!

Doamne Isuse, ajută-mă să Te urmez! Ajută-mă să intru în Economia Ta desăvârșită!

***

Cum să urmăm pe Isus: LUCA, 9.57-62

57 Pe când erau pe drum, un om I-a zis: „Doamne, Te voi urma oriunde vei merge.”

58 Isus i-a răspuns: „Vulpile au vizuini, şi păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Şi odihni capul.”

59 Altuia i-a zis: „Vino după Mine!” „Doamne”, I-a răspuns el, „lasă-mă să mă duc întâi să îngrop pe tatăl meu.”

60 Dar Isus i-a zis: „Lasă morţii să-şi îngroape morţii, şi tu du-te de vesteşte Împărăţia lui Dumnezeu.”

61 Un altul a zis: „Doamne, Te voi urma, dar lasă-mă întâi să mă duc să-mi iau rămas bun de la ai mei.”

62 Isus i-a răspuns: „Oricine pune mâna pe plug, şi se uită înapoi nu este destoinic pentru Împărăţia lui Dumnezeu.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.