Interviu de Craciun cu Ina Sava – artista handmade

Ina Sava, o tânara artista autodidacta din Dej ne dezvaluie din secretele pasiunii sale pentru « margelit».

A realizat sute de piese unicat pâna în prezent, bijuterii de o rara frumusete pe care orice doamna si le-ar dori. Accesoriile realizate de Ina Sava reliefeaza caracterul sensibil si creativ al autoarei careia îi plac florile, cartile, culorile, zilele însorite de primavara si cele ploioase de toamna.

Cum a început pasiunea ta pentru „margele”?

Pasiunea aceasta a început acum 3 ani din dorinta de a realiza un cadou mai special surorii mele de ziua ei. Am cumparat cele necesare si am confectionat un tortulet, care îsi are locul de cinste în casa si acum.

Cât timp îti ia sa lucrezi o piesa?

Depinde bineînteles de complexitatea acesteia. De cele mai multe ori nu am o idee clara a ceea ce vreau sa fac, atunci când încep sa modelez, dar etapele procesului sunt cam acestea : ma decid asupra tehnicii pe care vreau sa o folosesc, apoi a culorilor si încet, încet argila începe sa prinda viata. Urmeaza coacerea, slefuirea si lacuirea, dar îmi place ce fac si adevarul e ca nici nu observ cum zboara timpul.

Ce materiale si instrumente folosesti?

Argila polimerica, ce vine într-o gama vasta de culori, preferatele mele fiind cele metalizate si perlate, lamele speciale pentru argila, masina cu care întind argila, care este un fel de masina pentru taietei, diferite forme de taiat, clesti, metalele necesare asamblarii bijuteriilor, precum si multe alte obiecte pe care le gasesc prin casa: diferite texturi, obiecte din sticla, hârtie, cutii si chiar nasturi.

De unde te inspiri în realizarea bijuteriilor?

Toate tehnicile pe care le stapânesc, le-am învatat cu ajutorul internetului. Exista artisti care creeaza adevarate capodopere din argila polimerica, astfel ca daca esti dispus sa înveti, ai de unde, iar inspiratie poti gasi în aproape orice: fotografii, forme, materiale, culori si chiar oameni. Exista momente când am inspiratie si as crea continuu, iar atunci când nu stiu cu ce sa încep, inspiratia vine pe parcurs.

Fiecare femeie îsi doreste sa aiba cât mai multe bijuterii, despre tine ce poti sa spui la acest capitol?

Nu am facut parte niciodata din categoria celor care poarta multe accesorii, desi îmi plac. Iar acum ca am atât de multe, nu pot spune ca le port mai des, probabil si datorita faptului ca oricând îmi pot crea ce vreau.

Care este secretul acestei pasiuni?

Nu stiu daca e vreun secret. Conteaza mult sa îti placa ce faci, sa o faci cu pasiune si dragoste si cu siguranta te ajuta sa ai si ceva înclinatii artistice imprimate în materialul genetic.

Realizezi si modele în serie sau toate piesele sunt unicat?

În general încerc sa creez doar piese unicat, am facut si câteva în serii mici: 2, 3 bucati, dar si acolo ma straduiesc de fiecare data sa adaug sau sa schimb anumite detalii.

Te adresezi unei categorii de vârsta anume prin creatile tale sau crezi ca acestea pot fi purtate oricând si oriunde?

Am creat de la albinute, floricele pentru zile de vara si primavara pâna la piese masive, cu aer si aspect vintage, astfel încât îmi place sa cred ca accesoriile pe care le creez pot fi purtate oricând si oriunde, de catre oricine, e o chestiune de gust, pâna la urma.

Care este modalitatea prin care îti faci cunoscute produsele? Te-ai gândit sa-ti deschizi un magazin personalizat de accesorii?

În mare parte cu ajutorul internetului: pagina proprie pe care postez toate noutatile, site-uri de socializare, site-urile comunitatilor artizanale, iar o parte din produse sunt expuse si oferite spre vânzare într-un magazin din oras cu obiecte de decor si accesorii lucrate manual. În afara de acestea, cea mai buna reclama o face, bineînteles, un client multumit. As minti daca as spune ca nu-mi surâde ideea unui magazin personalizat, însa constientizez ca e nevoie de multa munca si mai am pâna a ajunge acolo.

Ai un atelier în care lucrezi?

Mi-as putea numi atelier întreaga casa, pentru ca am peste tot ascunse si împrastiate materiale, dar sigur ca visez la un coltisor doar al meu, special amenajat, în care sa pot crea linistita…

Care sunt preturile pe piata româneasca pentru asemenea produse? Crezi ca e o activitate care îti poate aduce profit?

Consider ca multi artizani care îsi comercializeaza produsele sunt nevoiti sa le vânda la preturi destul de mici… si aceasta pentru ca la noi putini consumatori sunt familiarizati cu notiunea de handmade sau stiu sa aprecieze aceste produse la adevarata lor valoare, iar ca sa îti raspund la cealalta întrebare: da, cred ca poate fi o activitate care sa aduca profit, e nevoie însa de munca, rabdare, ambitie, perseverenta si multa creativitate.

Exista concureta în acest domeniu în România?

Partea frumoasa în acest domeniu, în tot ceea ce tine de handmade, este ca desi exista atât de multe produse, unele poate chiar asemanatoare, sunt totusi foarte diferite, pentru ca fiecare artizan îsi lasa amprenta proprie în fiecare lucrare a sa, imprima o particica a personalitatii sale în fiecare piesa, astfel ca, desi sunt multi creatori de accesorii handmade, unicitatea lucrarilor te face sa nu observi aceasta concurenta.

Ai participat la vreun târg sau expozitie de bijuterii handmade?

Nu am participat, din pacate, dar o voi face cu siguranta într-o buna zi.

Care e proportia între arta si munca în ceea ce faci?

Nu stiu daca este vorba de arta în ceea ce fac, pentru mine acesta e un cuvânt mare, dar cu siguranta este vorba de multa munca pentru a ajunge acolo, la arta. Este vorba si de munca, pe care o fac cu mult drag si de rezultatele careia sunt multumita.

Am vazut ca ai printre colectiile tale si obiecte de decor. Ce ne poti spune despre ele? Ti-ar placea sa-ti extinzi activitatea si spre obiectele de decor interior?

Mi-am încercat norocul si cu putine obiecte de decor : câteva globuri, omuleti de zapada si chiar cutii decorate, dar nu am mers foarte departe. Îmi place sa încerc lucruri si tehnici noi si chiar daca am avut câteva încercari esuate la acest capitol si mai multe proiecte nefinisate, voi continua sa încerc, poate într-o zi voi ajunge si la obiecte de interior, de ce nu?

Ce ai pregatit în colectia ta pentru sarbatorile de iarna?

Iarna aceasta am omuleti de zapada pe care îi fac în fiecare an de sarbatori, sunt micuti si dragalasi, iar anul acesta m-am gândit sa îi fac si sub forma de cercei. Am creat si câteva decoratiuni pentru brad, precum si niste braduti, care pot fi folositi ca obiecte de decor sau prinsi în pomul de Craciun.

Ina, îti multumim pentru aceste dezvaluiri. Îti dorim mult succes si Sarbatori fericite !

By Tatiana Scurtu-Munteanu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.