SFATURI PENTRU PARINTI – DE LA COPIII LOR

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

 

Ca adulti si mai ales parinti suntem obisnuiti sa dam sfaturi altora, mai ales copiilor nostri. Un lucru bun, fara indoiala. Ne gindim insa ce trece uneori prin mintea copiilor nostri cind le dam sfaturi? Mai ales cind comportamentul nostru lasa de dorit, sau cind reactiile noastre la comportamentul lor este inconsistent? Ori lipsit de intelepciune? Asupra acestui subiect ne focalizam astazi prin comentariul alaturat scris pentru noi de d-na Mioara Sateanu, Presedintele Uniunii Femeilor din Bihor. Il gasim potrivit si foarte relevant pentru viata de familie. Credem ca fiecare dintre noi avem cite ceva de invatat din el. Ii multumim.

LECTORAT CU PARINTII

SFATURI PENTRU PARINTI … DE LA COPIII LOR

1. Nu ma rasfata.  Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot cea ce cer. Dar totusi incerc: imi place sa fiu alintat, dragalit, sarutat; sa primesc tot cea ce vreau; sa fac mereu numai ce vreau si ce-mi place; sa nu ma certe nimeni pentru nimic; sa fiu mereu in atentia tuturor; sa fiu laudat mereu pentru orice fleac.

2. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Asta ma aseaza la locul meu. Daca copilul merita sa fie certat, pedepsit, atunci nu ezita, trebuie sa primeasca pedeapsa. Daca pentru o greseala se spune NU este bine ce a facut, NU primeste jucarie, NU primeste bani, NU pleaca la joaca – atunci acest NU sa nu se transforme in DA. Trebuie sa stie cand este DA si cand este NU. Sa stie ce i se permite si ce NU. Sa-si cunoasca  lungul nasului.

3. Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai forta conteaza. Voi face ceace vrei numai daca ma bati si numai dupa bataie voi fi ascultator. Daca nu-mi explici de ce ma-i batut,  nu voi intelege de ce . Voi avea sentimentul  ca nu ma iubesti si voi incerca sa ma razbun facand in continuare rele si neascultandu-te.

4. Nu fi inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa incerc sa scap nepedepsit.     Pentru aceiasi greseala trebuie pedepsit cu o pedeapsa identica – la fel. Nu se poate odata ierta si alta data pedepsi. Nu va intelege nimic, cand a gresit si cand Nu.

5. Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti realiza, indeplini. Asta ma face sa-mi pierd increderea in tine. Nu-i face promisiuni pentru note bune, pentru excursii, haine de “marca.” Te va bate la cap pana le vei indeplini chiar daca nici nu merita s-au nu are nevoie de haine, prajituri sau alte cadouri.

6. Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa obtin mai multe victorii. Nu-i replica cu vorbe urate, injuraturi, dracuiri, trantit de obiecte, trantit de usi, manifestari de revolta momentana, rabufniri de furie. Va fi fericit ca a reusit sa te invinga.

7. Nu te supara prea tare cand iti spun “te urasc.” Nu cred ce spun, nu este adevarat, dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ce mi-ai facut. Fiind pedepsit, copilul spune vorbe dure,  urate, poate si triviale. Este modului lui de a se revolta, de a riposta fata de pedeapsa. Pentru ca nu recunoaste ca a gresit, a facut rele, trebuie sa existe o explicatie: care este gresala, de ce a facut-o si de ce trebuie sa fie pedepsit.

8. Nu ma face mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti dovedesc contrariul, purtandu-ma ca o persoana”importanta.” Copiii se simt foarte mandri cand sunt”bagati in seama.” Cand se discuta cu ei despre problemele lor. Cand li se incredinteaza sa faca mici servicii. Cand li se cere parerea despre o problema de familie, despre o informatie, un zvon. Cand li se cere un sfat privind rezolvarea problemelor lor. Cand li se da atentie si nu sunt alungati din camera atunci cand sosesc musafiri. Altfel fac lucruri cu care sa atraga atentia asupra lor si de multe ori acestea sunt total contrar modului lui de comportament obisnuit, zilnic.. Dar dorinta de a fi “bagat in seama” este foarte puternica mai ales daca a fost jignit ca este prea mic pentru a fi alaturi de cei mari.

9. Nu face in locul meu nimic din cea ce as putea face singur. Asta ma face sa ma simt ca un copil mic si voi continua sa te folosesc in serviciul meu. Copiilor trebuie sa li se incredinteze cateva  sarcini concrete din casa: aerisit camera, facut patul, pus la loc obiectele folosite, pus in dulap obiectele de imbracaminte, facut ordine in sertarul de carti si caiete, dus gunoiul, facut mici cumparaturi (daca ABC este aproape de casa), pus la spalat imbracamintea murdara, debarasat masa de tacamuri si resturi menajere dupa ce s-a servit pranzul sau cina, sa supravegheze un copil mai mic. Trebuie obisnuit copilul de la varste mici, cu deviziunea muncii in familie ca sa stie fiecare membru – in special fiecare copil – ce sarcini personale are.

10. Nu-mi menaja relele obiceiuri, acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui. Este mai usor pentru copii sa-si insuseasca niste “obiceiuri rele”, mai ales daca nu le vede nimeni, nu le face nimeni observatie, nu intereseaza pe nimeni ce face si unde este copilul. Parintii sunt ocupati cu treburile lor, cu necazurile lor si NU dau atentie la viata zilnica a copilului, la preocuparile lui, la greselile si prostiile pe care le face. Copiii au mare nevoie de atentia pe care trebuie sa o primeasca de la parinti. Neatentionarea la timp a copilului pentru prostia pe care a facut-o, il motiveaza sa faca mereu la fel, poate el nici nu-si da seama ca face greseli. Dar poarte le face intentonat ca sa atraga atentia asupra lui. Chiar daca aceasta atentie se transforma in predeapsa, pentru cele  facute.

Va marturisesc ca  aceste sfaturi sunt foarte utile, le-am experimentat cu nepotii mei. Poate daca le cunosteam cu cativa ani inainte, atunci cand copiii mei erau mici si aveau mare nevoie de o relatie, de dirijarea educatie lor, bazata pe aceste sfaturi poate ca evitam multe comflicte, multe suparari atat din partea mea pentru comportamentul lor mai putin bun si ii scuteam si pe ei de perioade de tristete,  poate de pedepse, de plans si mai ales de durerea din sufletul lor, ca eu ca mama nu ii inteleg.

Incercati sa retineti sfatul meu, incercati sa acordati linistea sufletului copiilor si nepotilor dumneavostra. Au mare nevoie de dragostea dumeavoastra si de respectarea dorintelor lor pentru a asigura o armonie in familie.. Sateanu Miorita

HAIDETI SA NE IUBIM COPIII!

Haideti sa ne iubim mai mult copiii! Si mai ales sa-i privim ca si o binecuvintare de sus, de la Creatorul vietii. Un exemplu frumos in sensul acesta despre care inca nu am scris este Miscarea Quiver-Full (The Quiver-Full Movement). A fost inceputa cu ani in urma de crestinii nord-americani ca reactie impotriva avortului si a ideologiei moderne de control al populatiei. Crestinii care cred ca, in conformitate cu Scriptura, copiii sunt o binecuvintare pentru parintii lor, practica acest principiu dind nastere in mod intentionat la multi copii. Numele miscarii provine din textul Biblic care afirma ca copiii multi sunt ca sagetile in tolba unui razboinic. (Psalmul 127: 3-5 “Iata, fiii sunt mostenirea Domnului, rasplata rodului pantecelui. 4. Precum sunt sagetile in mana celui viteaz, asa sunt copiii parintilor tineri. 5. Fericit este omul care-si va umple casa de copii; nu se va rusina cand va grai cu vrajmasii sai in poarta.”) In materialul alaturat aflati citeva detalii despre aceasta miscare si un exemplu tipic al acestei miscari – o familie americana, familia Duggar, care are nu mai putin de … 19 copii! http://www.focusonlinecommunities.com/blogs/Finding_Home/2011/06/21/focus-on-national-tv-tonight Trendul acesta confirma o realitate imbucuratoare despre care nadajduim sa scriem mai pe larg in viitorul apropiat. Studiile demografice din doar ultimii ani confirma ca grupurile proviata cresc numeric in detrimentul celor care promoveaza avortul. In alte cuvinte, grupurile umane care promoveaza avortul si ideologia lui tind sa aibe foarte putini copii sau chiar de loc, pe cind cele care promoveaza o cultura a vietii dau nastere la multi copii. Unii chiar afirma ca ne putem astepta, in doar o generatie, la insasi incriminalizarea avortului, atunci cind copiii nascuti in familii provita vor deveni adulti si numeric majoritari in societate.

PERICOLELE FERTILITATII IN VITRO

Felicitari colegilor de la Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita, Asociatiile Provita Media, Darul Vietii, Familia si Viata, si Asociatia Familiilor Catolice Vladimir Ghika care la inceputul lunii au inaintat o Scrisoare Deschisa Ministerului Sanatatii prin care atrag atentia asupra pericolelor fertilitatii in viotro si a aspectelor ne-etice ale acestei practici. Mai jos aflati un rezumat al Scrisorii Deschise iar aici textul ei integral: http://provitabucuresti.ro/docs/lobby/min.san.FIVmai2011.pdf

Organizatiile pro vita din România, al caror scop este protejarea vietii umane de la conceptie pâna la moartea naturala, au transmis Ministrului Sanatatii o scrisoare deschisa privind Programul de fertilizare in vitro si embriotransfer, program care va debuta la 1 iunie 2011.

Semnatarii considera ca programul-pilot, care va finanta cu un milion de euro din banii publici reproducerea asistata medical, nu reprezinta o solutie pentru cuplurile infertile si cu siguranta nu reprezinta o prioritate pentru sistemul sanitar, grav afectat de subfinantare. „Consideram nefericita alocarea unor sume atât de importante pentru procedurile de reproducere asistata, în conditiile în care mii de copii prematuri nu au sansa la viata din cauza lipsei de dotare a sectiilor de neonatologie.”

O alta problema majora care face inacceptabila finantarea acestor proceduri din bani publici este aceea ca prin fertilizarea in vitro vor fi omorâti un numar mare de embrioni, ceea ce înseamna moartea multor fiinte umane aflate în stadiul incipient al existentei lor. Acest aspect preocupa în mod deosebit organizatiile pro-vita din România, care mai atrag atentia ca procedurile FIV sunt si o poarta deschisa pentru experimentele pe embrionul uman.

Totodata, semnatarii resping motivatia ca reproducerea asistata medical ar ajuta la cresterea natalitatii în România. Din exemplul altor tari rezulta ca disponibilitatea prin programe guvernamentale a procedurilor FIV nu creste decât nesemnificativ fertilitatea, ba mai mult, pe termen lung poate duce la scaderea acesteia, întrucât unele femei amâna sarcina, stiind ca se pot baza pe un astfel de program, iar la momentul ales nu mai reusesc sa aiba copii, nici chiar apelând la reproducerea asistata.

Fertilizarea in vitro nu reprezinta un raspuns adecvat la infertilitate, deoarece este o tehnologie periculoasa si experimentala, cu riscuri mari si eficienta minima, ale carei costuri împiedica dezvoltarea si aplicarea unor solutii preventive, ieftine, la care sa poata apela cuplurile în dificultate”, se mentioneaza în scrisoare. Alternative precum adoptia copiilor abandonati, implicarea familiilor fara copii în programe de asistenta maternala, ar putea fi solutii pentru cuplurile afectate de infertilitate.

Realizarile moderne ale medicinei ofera, în aparenta, o cale promitatoare de rezolvare a unei probleme dar, totodata, ele ar putea reprezenta o amenintare reala, nu numai pentru sanatatea fizica, ci si pentru pastrarea fundamentelor morale ale societatii. Printre semnatarii scrisorii se numara Federatia Organizatiilor Ortodoxe Provita, Asociatiile Provita Media, Darul Vietii, Familia si Viata si Asociatia Familiilor Catolice.

FELICITARI MOLDOVEI!

Pe 17 iunie Consiliul ONU al Drepturilor Omului a adoptat o Rezolutie favorabila  homosexualilor. Pentru Rezolutie au votat 23 de tari, printre ele, spre surprinderea noastra, Ungaria, Slovacia si Ucraina, iar impotriva 19 tari, printre ele Moldova si Rusia. Trei tari s-au abtinut, printre ele China. Felicitam Moldova pentru votul acordat impotriva Rezolutiei si felicitam in special pe colegii din Moldova care de ani de zile fac un lobby sustinut pe linga Guvernul Moldovei in favoarea valorilor si impotriva homosexualitatii. Suntem incurajati sa observam ca Guvernul Moldovei incepe sa inteleaga ca trebuie sa voteze la nivel international in conformitate cu valorile si doleantele cetatenilor pe care-i reprezinta la nivel international. Textul Rezolutiei se afla aici: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11167&LangID=E Romania nu a votat Rezolutia, la ora actuala ea nefacind parte din Consiliul ONU al Drepturilor Omului. Consiliul e format dintr-un grup restrins de tari cu un mandat de timp limitat. Administratia Obama a fost virful de lance care a promovat Rezolutia. Reamintim ca Consiliul ONU al Drepturilor Omului este discreditat si ca are o reputatie nu tocmai buna la nivel international. Dupa cum relatam destul de des in buletinele noastre informative de marti, tot mai putine tari doresc sa faca parte din el.

ALIANTA PENTRU O EUROPA SECULARA

Pe 6 mai a fost infintata Alianta pentru o Europa Seculara. Intrunirea constitutiva a avut loc la Genoa. Participantii au fost putini, dar hotariti sa promoveze secularismul si ateismul in structurile europene in detrimentul credintei religioase. Participantii au recunoscut cu dezamagire ca tendintele actuale in Europa ii defavorizeaza, in special deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului care refuza sa limiteze prezenta religiei si a credintei in spatiul public, cit si Rezolutia adoptata de Consiliul Europei in toamna anului trecut care protejaza libertatea de constiinta in raport cu avortul. Agenda Aliantei este ambitioasa, printre altele cautind sa “expuna” pozitiile “reactionare” ale credintei religioase, transformarea institutiilor sociale din unele de influenta si traditie crestina (de exemplu familia si casatoria) in institutii redefinite dupa un sablon secular, cit si introducerea in spatiului public a “capelanilor” seculari, asa dupa cum in diferite structuri sociale functioneaza capelani cu orientare religioasa. Detaliile in intregime le aflati aici: http://www.humanistfederation.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=513  Situl electronic al Aliantei il aflati aici: http://www.secular-europe.eu/ Inca nu stim daca vreun grup cu orientari sau agenda seculara din Romania a participat la conferinta sau face parte din Alianta.

HELLO CHICAGO! CHICAGO: SALUTARI!

Weekendul trecut d-l Petre Costea, Presedintele AFR, a vizitat comunitatea romana din Chicago unde s-a intilnit cu diversi lideri religiosi ai comunitatii romane de acolo si a participat la diferite evenimente cu caracter religios si social. Pe aceasta cale multumim romanilor si liderilor lor pentru ospitalitatea cu care ne-au primit si mai ales pentru cuvintele pline de afectiune si apreciere care le-au afirmat fata de AFR. Am fost informati ca la Chicago avem multi simpatizanti si cititori ai scrisorii saptaminale AFR si ca multor lideri spirituali le este de mare folos in pregatirea si informarea congregatiilor lor si a tinerei generatii. Ne bucuram sa aflam aceste lucruri si nadajduim sa putem continua, prin ajutorul lui Dumnezeu, sa va tinem informati si motivati in continua lupta pentru valori. Multumim si participantilor la evenimentul Switch on the Light (Aprindeti Lumina) de Vineri seara organizat la Chicago care au aplaudat cu entuziasm atunci cind s-a anuntat ca un reprezentant al AFR-ului se afla printre ei.

APARITII EDITORIALE

Cititorilor de limba engleza le recomandam o aparitie editoriala recenta in Statele Unite,  Scott Yenor, Family Politics: The Idea of Marriage in Modern Political Thought (“Politici Familiale – Idea Casatoriei in Gindirea Politica Moderna”) (Baylor University Press 2011). In cele 362 de pagini autorul explica evolutia gindirii politice privind institutia familiei si a casatoriei de-a lungul secolelor, demonstrind ca declinul acestor institutii a mers in paralel cu declinul moral promovat de gindirea politica moderna.

DECLARATIA DE LA TIMISOARA

Va multumim pentru semnaturile constante pe care ni le dati in sprijinul Declaratiei de la Timisoara. Ne apropiem de 6.500, dar tinta este de 7.500. Deci, mai este loc. Va rugam continuati sa semnati si sa dati mai departe Declaratia la cit mai multi sa o semneze.

Semnarea Declaratiei se face in doua etape. Bifati linkul si semnati Declaratia. http://www.alianta-familiilor.ro/decl_timisoara.php  Dupa aceea veti primi un mesaj care va va cere sa confirmati semnatura apasind pe un link de confirmare. Fara confirmarea semnaturii, numele si semnatura d-tra nu vor apare in lista semnatarilor. Linkul de confirmare a semnaturii apare in limba englaza cu urmatorul text: “Thanks for filling out our petition, you’re almost done! Please confirm your signature by clicking on the link below:” (Adica: “Multumim pentru ca ati completat formularul petitiei. Semnarea petitiei e aproape gata. Va rugam confirmati-va semnatura apasind pe linkul de mai jos.”)

Declaratia accepta doar o singura semnatura pe adresa electronica. Ca atare, sugeram ca in situatiile unde doua persoane folosesc aceasi adresa electronica, de exemplu sotul si sotia, semnatura sa fie data in numele ambilor soti, de exemplu “Ioan si Maria Ionescu.”

Rugaminte: Va rugam semnati Declaratia cu numele intreg nu doar cu initiale. Va multumim.

VRETI SA FITI INFORMATI?

Buletinul informativ AFR apare in fiecare Marti si e dedicat mai mult stirilor de ultima ora, iar publicatia AFR online apare in fiecare Joi si e dedicata mai mult comentariilor si opiniilor. Cei care doriti sa primiti saptaminal stiri si comentarii la zi privind valorile si evenimentele legislative, politice si sociale care va afecteaza familiile, atit la nivel national cit si la nivel unional si international, sunteti invitati sa va abonati la buletinul informativ saptaminal AFR. Cum? Inregistrindu-va numele si adresa electronica pe pagina home a sitului nostru electronic http://www.alianta-familiilor.ro..

FACETI-NE CUNOSCUTI!

Faceti-ne cunoscuti familiilor si prietenilor d-tra. Dati mai departe mesajele noastre si incurajati-i sa se aboneze. Va multumim.

ANUNTURI

Cei care doriti sa faceti anunturi prin intermediul AFR privind evenimente legate de familie si valori va rugam sa ni le transmiteti la contact@alianta-familiilor.ro.

Alianta Familiilor din Romania

http://www.alianta-familiilor.ro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.