TOVARASI DE ULTIMA ZI

Prezentare de carte

STUPARU Ioana
TOVARASI DE ULTIMA ZI
Editura Dacoromana,
Bucuresti, 2010
ISBN 973-7782-67-4

Din respect pentru istoria neamului romanesc, am considerat ca este de datoria mea sa scriu cartea intitulata TOVARASI DE ULTIMA ZI. Subiectul cartii se refera la rapida cotitura ce a intervenit in destinul poporului roman: „Revolutia din Decembrie 1989, cand a fost inlaturat regimul comunist si totodata au fost lichidati principalii conducatori ai acestuia, Nicolae si Elena CEAUSESCU”.

Unul dintre punctele importante in care s-a desfasurat evenimentul a fost comuna Petresti, locul de bastina al Elenei Ceausescu, precum si orasul Gaesti, caruia Elena Ceausescu ii acorda o importanta deosebita. Descrierea intamplarilor se bazeaza pe fapte reale, martori oculari, participanti in mod direct la actiune, iar pentru a li se da valoarea cuvenita am recurs, pe alocuri, la procedeul incursiunii in timp. Pe langa faptul ca volumul TOVARASI DE ULTIMA ZI poate fi prezentat cu valoare de document istoric, modul epic in care decurge naratiunea, complexitatea faptelor, diversitatea personajelor, ii da acestuia calitatea de roman.

Firul desfasurarii evenimentelor se poate urmari, in mod special, prin folosirea dialogului. In felul acesta, personajele reusesc sa se autoevidentieze in fata cititorului atat prin personalitate cat si prin rolul exercitat in evenimentele din Decembrie 1989 si nu numai. Drept pentru care autorul intervine foarte putin in descrierea personajului, iar aceasta o face intr-un mod artistic, literar, cu intentia si priceperea de a aduce cat mai multa viata si culoare. Uneori, descrierea teritoriului in care se petrece o anume actiune, il poate duce pe cititor cu gandul la o monografie a locului, insa e doar o intentie a autorului de a fixa in spatiu si timp un peisaj sau un fenomen demn de speciala atentie.
 
Am hotarat sa dau publicitatii aceasta opera literara si documentara, tocmai pentru faptul ca pentru mine, ca si pentru multi altii, Revolutia din decembrie 1989 a insemnat un mare eveniment, o descatusare la care am sperat cateva decenii, LIBERTATEA in care am crezut ca in ceva sfant, si pentru care o seama de oameni si-au dat viata. Faptul ca in perioada actuala exista tendinta de a se minimaliza importanta Revolutiei sau si mai grav, de a se interveni cu  intentionate confuzii, de catre cei ce nu se dovedesc a fi patrioti sau de a nu respecta nimic sfant si omenesc, trebuie sa devina motiv de ingrijorare.

Vreu sa cred ca LIBERTATEA este dorita si benefica oricarui OM, de aceea am cautat sa nu dau numele persoanelor, fiecare avand, dupa Cuvantul Lui Dumnezeu, posibilitatea de indreptare a greselilor, cu atat mai mult pentru cei ce se recunosc in personajele cartii.

Ioana STUPARU
Bucuresti
noiembrie 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.