DECLARATIE DE PRESA

In calitate de vicepresedinte PDL-Diaspora si presedinte al Subcomisiei pentru problemele romanilor de pretutindeni, din cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor, inca de la inceputul mandatului de deputat ales in Parlamentul Romaniei – colegiul 3 Diaspora, sunt ferm atasat intereselor romanilor pe care-i reprezint in Camera Deputatilor,  a Parlamentului Romaniei.
Una dintre problemele importante ale romanilor din colegiul in care am fost ales si care au ramas nesolutionate – in mare parte – este problema redobandirii cetateniei romane pentru cei carora le-a fost retrasa de catre statul comunist. Redobandirea cetateniei este, in principal, o reparatie morala, la adresa romanilor care au plecat din Romania pentru a scapa de dictatura ceausista.
Personal, am dorit sa solutionez aceasta problema a redobandirii cetateniei inca din 2009, prin  initierea a 2 propuneri legislative de modificare a Legii cetateniei, impreuna cu alti colegi deputati, insa, din pacate, acestea au fost respinse. De aceea, am tinut sa semnalez presei – prin aceasta conferinta – ca nu am renuntat la apararea intereselor electorilor mei si am inregistrat, astazi, a treia initiativa legislativa de modificare a Legii nr.21/1991.
Totodata, tin sa reamintesc reprezentantilor presei de faptul ca – in cei 2 ani de la inceputul mandatului – am avut mai multe proiecte in sprijinul romanilor din Diaspora si nu numai. Dintrea acestea mentionez –  o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni –  proiectul social-caritabil “Ajutor de la om la om (“One-to-one-assistance”) ce vizeaza satisfacerea nevoilor sociale stringente ale romanilor din tara-mama si consta in „adoptarea la distanta” pentru acordarea de sprijin material copiilor orfani sau persoanelor considerate a fi cazuri sociale speciale, precum si proiectul “Mandria de a fi roman” (“Proud to be Romanian”) lansat in luna februarie anul curent in vederea imbunatatirii imaginii Romaniei in lume.
Initiativa legislativa personala inregistrata astazi – odata devenita lege va permite simplificarea procedurilor de redobandire a cetateniei si mai ales scurtarea perioadei de derulare a acestora.
Pornind de la necesitatea stringenta a solutionarii urgente a problemelor Diasporei – care asteapta solutii institutional-legislative la acestea, fac un apel, pe aceasta cale, la colegii parlamentari indiferent de partidul din care fac parte, sa participe impreuna cu mine, in calitate de co-initiatori la adoptarea acestei initiative legislative de natura sa-i apropie pe romanii din tara de romanii din strainatate.

 
                                                 Deputat                      
                                        Mircea Lubanovici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.